Lukijalle 1/2017

Jutta Setälä

Vuonna 2017 on monta syytä juhlaan: juhlimme 100-vuotiasta Suomea ja IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuotta. Yhdistyksemme perustettiin vuonna 1957 nimellä Suomen nuortenkirjaneuvosto – Finska Ungdomsboksrådet ry kansalliseksi osastoksi kansainväliseen International Board on Books for Young People -järjestöön. 2000-luvun alussa nimi muutettiin kansainvälisemmin IBBY Finlandiksi. 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi verkkosivuillamme julkaistaan joka viikko muiston yhdistyksen historiasta. Millaista oli IBBY:n maailmankongressissa Intiassa vuonna 1998? Kuka sai Anni Swan -mitalin vuonna 1970? Entä ketkä kuuluivat yhdistyksen ensimmäiseen hallitukseen?

Pian juhlitaan myös kansainvälistä lastenkirjapäivää, jota vietetään maailmanlaajuisesti vuosittain Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä 2.4. Tänä vuonna lastenkirjapäivän juliste ja viesti maailman lapsille tulevat Venäjältä: kasvetaan yhdessä kirjan kanssa! IBBY Finland viettää kansainvälistä lastenkirjapäivää jo lauantaina 25.3.2017 Espoossa Entressen kirjastossa. Ohjelmassa on mm. Etana Editionsin tunteita käsittelevä työpaja, joka pohjautuu Jenni Erkintalon Millainen minä? -kuvakirjaan (Etana Editions 2016) ja kirjallisuudentutkija, FT Myry Voipion luento “Merirosvoja, mörköjä ja anarkistiprinsessoja. Uusimman lasten- ja nuortenkirjallisuuden piirteitä.” Päivän päätteeksi kokoonnutaan yhdistyksen kevätkokoukseen. Tervetuloa mukaan!

Sitten katse menneeseen. Tämä vuoden ensimmäinen Virikkeiden numero luo tuttuun tapaan katseen edelliseen vuoteen ja sen kirjasatoon. Monipuoliset katsaukset esittelevät vuoden 2016 lastenromaaneja, lastenrunoja, kuvakirjoja, satuja, nuortenkirjoja, sarjakuvia, lasten ja nuorten tietokirjoja, ammattikirjallisuutta ja suomenruotsalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Katsausten yhteydessä julkaistaan ensimmäistä kertaa myös listat vuoden aikana julkaistuista kotimaisista teoksista. Listat on koostettu kustantajien uutuuskirjojen luetteloita ja kirjastojen tietokantoja hyödyntäen. Toivottavasti ne vastaavat monien lasten- ja nuortenkirjallisuuden ammattilaisten ja muiden aiheesta kiinnostuneiden tiedonnälkään ja auttavat luomaan kokonaiskuvaa lasten- ja nuortenkirjojen julkaisumääristä.

IMG_7211

Vuonna 2016 julkaistiin noin 380 kotimaista lasten- ja nuortenkirjaa, joista kuvakirjoja oli lähes sata, lastenromaaneja 88, nuortenkirjoja 66, tietokirjoja 65, satuja 20, lastenrunoja 15, sarjakuvia 12 ja lisäksi muutama vitsikirja. Luvuissa ei ole mukana uusintapainoksia, vaan ainoastaan uusia teoksia. Julkaisijoita löytyy listoilta uskomaton määrä: yhteensä pitkälti yli 70 kustantajaa. Mukana on myös omakustanteita. Valikoimaa siis löytyy!

PrintSuosituimpien kirjojen listalla moninaisuus toki voisi näkyä enemmän. Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton vuoden 2016 eniten myytyjen kirjojen listoilla ei ole yllätyksiä. Bestseller-listan kärjessä on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu etsivinä (Otava 2016), jota myytiin huikeat 42 800 kappaletta. 20 kirjan listalla on 11 Mauri Kunnaksen teosta. Mukana on myös suosittujen sarjojen uudet osat Risto Räppääjä ja pullistelija (Tammi 2016), Reuhurinteen alakoulu (Otava 2016) sekä Ella ja kaverit rakentavat ihmekoneen (Tammi 2016) ja Ella ja kaverit salaisessa palveluksessa (Tammi 2016). Myös säestyksen sisältävät laulukirjat jaksavat edelleen viehättää ostajia: Soiva laulukirja (Tammi 2013) ja Soiva tuutulaulukirja (Tammi 2015) ovat pysytelleen listalla jo useamman vuoden. Mukana on myös Jenni Pääskysaaren voimakirjat Tyttö, sinä olet… (Otava 2015) ja Poika, sinä olet… (Otava 2016). Myös myydyimpien äänikirjojen listalla on useita lapsille ja varhaisnuorille suunnattuja teoksia: runsaasti Mauri Kunnaksen tuotantoa, Kirsti Mäkisen Suomen lasten Kalevala (Otava) sekä Risto Räppääjä ja pullistelija (Tammi).

Suurimmissa kirjakaupoissa ja kirjakauppaketjuissa lasten- ja nuortenkirjojen myynti kasvoi muuten viime vuonna jopa kahdeksan prosenttia edellisvuodesta. Kasvua selittää kuitenkin lähinnä J. K. Rowlingin Harry Potter ja kirottu lapsi -kirja (Tammi 2016). Se oli viime vuoden myydyin kirja, jota meni kaupaksi lähes satatuhatta kappaletta. Jotta myös kotimaiset lasten- ja nuortenkirjat päätyisivät ulkomaisiin kirjakauppohin, IBBY Finland esittelee suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden helmiä kansainvälisesti. Tänä vuonna järjestetään taas Bratislavan kuvitusbiennaali BIB, jossa tulee olemaan esillä komea joukko IBBY Finlandin nimeämiä kotimaisia lastenkirjakuvituksia. Kuvituksiin voi tutustua tarkemmin niitä käsittelevän tehtäväpaketin avulla. Se julkaistaan Entressen kirjaston lastenkirjapäivässä. Myös seuraava Virikkeiden numero 2/2017 keskittyy kuvituksiin ja kuvittamiseen. Tänä vuonna painettuna julkaistaan juhlavuoden erikoisnumero 3/2017.

P.S. Kannattaa muuten käydä tutustumassa IBBY:n uusittuihin verkkosivuihin osoitteessa www.ibby.org.

Virikkeitä 1/2017 sisällys

Numeron ovat toimittaneet Jutta Setälä (päätoimittaja), Pia Göös ja Markku Kesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.