Lukijalle 15.12.2015

Nyt ja tulevina vuosina on Suomessa on paljon tarvetta kulttuurienväliselle vuoropuhelulle ja ymmärrykselle. Kaikkien on tehtävä voitavansa kotoutumisen ja rauhallisen rinnakkainelon tukemisessa. Varsinkin taiteella ja kulttuurilla on tässä suuri merkitys. Tämä Virikkeiden numero nostaa esiin tapoja, kuinka lasten- ja nuortenkirjat voivat tukea  kriiseistä selviytymistä ja molemminpuolisen ymmärräyksen lisäämistä.

IBBY Finlandin toiminnassa kansainvälisyys ja monikulttuurisuus ovat aina olleet läsnä. Olemme osa 75 maan maailmanlaajuista verkostoa (International Board on Books for Young People), jonka tehtävänä on edistää lasten oikeutta lukemiseen ja lastenkirjoihin. Teemme paljon kansainvälistä yhteistyötä: Tuemme tyttöjen koulunkäyntiä ja kehitämme kyläkirjastoa Osiri Beachin kalastajakylässä Keniassa. Nimeämme suomalaisia lasten- ja nuortenkirjoja ehdokkaiksi kansainvälisiin palkintoihin ja näyttelyihin, kuten Astrid Lindgren Memorial Awardiin, IBBY Honour Listille ja Bratislavan kuvitusbiennaaliin. Osallistumme kansainvälisiin seminaareihin ja teemme monipuolista, kansainvälistä yhteistyötä. Juhlimme kansainvälistä lastenkirjapäivää ja tuomme esiin vuosittain vaihtuvan teemamaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Suomessa toimivista lasten- ja nuortenkirjallisuusjärjestöistä olemme ainoa, jonka toiminnassa on vahva kansainvälinen ja monikulttuurinen painotus.

Tämän Virikkeiden numeron teemana on ”Lapset kriisien jaloissa”. Kun teema päätettiin noin vuosi sitten, sen ajateltiin toki olevan tärkeä ja ajankohtainen, mutta emme voineet arvata, kuinka ajankohtaiseksi se on tänä syksynä muuttunutkaan.

Numeron ovat toimittaneet kuvittaja ja lastenkirjailija Sanna Pelliccioni ja aluelastenkirjastonhoitaja Pirkko Ilmanen. Pelliccioni on käsitellyt pakolaisteemaa mm. kirjassaan Onni-poika saa uuden ystävän (Minerva 2012). Siinä Onnin naapuriin muuttaa iranilaispoika Aram. Ilmanen työskentelee kirjastonhoitajana Espoossa Estressen kirjastossa, jolle muuten myönnettiin taiteen Suomi-palkinto 8.12.2015 työstä kulttuurisen moninaisuuden tukemiseksi. Vuonna 2009 avatun kirjaston asiakaskunnasta suuri osa on maahanmuuttajia ja uussuomalaisia. Kirjasto panostaa erityisesti erilaisten ihmisten kohtaamiseen ja yhteisöllisyyden rakentamiseen.

Tässä numerossa ”Lapset kriisien jaloissa” -teemaa käsitellään monesta eri näkökulmasta. Tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen käsittelee artikkelissaan kirjoja, joita voi hyödyntää kotona, päiväkodeissa ja kouluissa pakolaisuudesta heräävien keskusteluiden tukena. Sanna Pelliccioni haastatteli muiden Pohjoismaiden IBBY-jaostojen edustajia siitä, minkälaista aiheeseen liittyvää kirjallisuutta niissä on julkaistu. Kiinnostavassa artikkelissa on katsaus ja kirjavinkkejä Ruotsista, Norjaan, Tanskasta ja Islannista. Artikkeli on luettavissa myös englanniksi.

Pirkko Ilmanen haastatteli kirjallisuusterapeutti Silja Mäkea siitä, millaista kirjallisuusterapia on ja millaiset lasten- ja nuortenkirjat sopivat erilaisten kriisien käsittelyyn. Laajassa artikkelissa on myös monipuolisesti kirjallisuusvinkkejä.

Kuvakirjoilla rauhaa rakentamassa -artikkeli esittelee Rauhankasvatusinstituutin toimintaa ja Maailmankoulu-hanketta. Jutussa haastateltu hankekoordinaattori Hanna Niittymäki kertoo näkemyksiään esimerkiksi siitä, millainen on onnistunut monikulttuurisuutta käsittelevä kuvakirja.

Kirjallisuudentutkija ja tuore tohtori Myry Voipio muistelee lapsuuden lukukokemuksia Astrid Lindgrenin Saariston lapsista. Sanna Pelliccioni kirjoittaa M@ailaillaan-palstalla ajankohtaisia tunnelmiaan. Lisäksi lehdessä ilmestyy runsaasti lasten- ja nuortenkirjojen arvosteluja. Arvosteltavaksi on tällä kertaa valittu erityisesti kriiseihin ja monikulttuurisuuteen liittyvää luettavaa, myös aiemmin ilmestyneitä teoksia.

Toivottavasti nämä lehden ajatukset ja vinkit saavuttaisivat monia aiheesta kiinnostuneita lasten- ja nuortenkirjojen tekijöitä ja saisimme lähivuosina lisää kulttuurienvälistä vuoropuhelua ja ymmärrystä tukevia kirjoja!

Hyvää joulunaikaa ja kiitos vuodesta 2015!

Jutta Setälä
päätoimittaja, jutta.setala(a)gmail.com

Kuvat: Entressen kirjasto

ibby_palluroita

Virikkeitä 4/2015 sisällys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.