Lukijalle 2/2019

Tämä tuhti Virikkeiden numero 2/2019 käsittelee monipuolisesti sitä, kuinka lasten- ja nuortenkirjat kannustavat suojelemaan eläimiä ja ympäristöä. Samaan aiheeseen keskittyi myös tämänvuotinen kansainvälisen lastenkirjapäivän seminaari ”Lastenkirja eläinten puolella”, jonka IBBY Finland järjesti Helsingissä 28.3.2019. Seminaarissa kuultiin näkökulmia siihen, miten lasten- ja nuortenkirjallisuus pyrkii tekemään maailmasta paremman paikan eläimille ja ympäristölle, ja tässä Virikkeiden numerossa tutustuminen aiheeseen jatkuu.

Kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus on melko pitkän tauon jälkeen kiinnostunut ympäristönsuojelusta, Päivi Heikkilä-Halttunen toteaa artikkelissaan ”Lasten- ja nuortenkirjoissa ajankohtaisia näkökulmia ilmastonmuutoksen ehkäisyyn”. ”Siinä missä 1970-luvulla luonnon tuhoutumisesta huolestuneiden lasten vastuksina olivat tehtaanjohtajat ja vastuuttomat päättäjät, niin nyt lapset aloittavat mielipidevaikuttamisen omista vanhemmistaan.” Enää uhka ei tule jostain ulkopuolelta, vaan se on seurausta tavallisten ihmisten henkilökohtaisista valinnoista.

green-hands-3-1190204

Marianna Koljonen käsittelee eläinten oikeuksia ja eläinten syömisen problematisointia kahdessa artikkelissa: artikkelissa ”Eemelin Possuressusta Einon possukysymykseen” käsitellään sitä, kuinka eläinten syömistä on problematisoitu lastenkirjallisuudessa 1970-luvulta alkaen. Artikkelissa ”Lastenkirja eläinten puolella” tarkastellaan lastenkirjallisuuden historiaa eläinten puolestapuhujan roolissa 1700-luvulta nykypäivään. Lisäksi Koljonen arvioi Elina Koivusen teoksen Ailitza, eli Kävelevä maailma erityisesti eläinten syönnin näkökulmasta.

Helinä Ääri esittelee artikkelissaan ”Kouluesitelmistä salakuvaamiseen”, kuinka eläinaktivistimia ja sen eri muotoja kuvataan kotimaisissa nuortenromaaneissa. Aktivismin muoto voi olla vaikkapa kouluesitelmä, blogi, mielenosoitus tai päivällispöydässä käyty keskustelu jauhelihan alkuperästä – tai jotain radikaalimpaa.

Marianna Koljonen haastattelee kahta kirjailijaa, Reetta Niemelää ja yhdysvaltalaista Ruby Rothia siitä, kuinka he pyrkivät kirjoissaan rikkomaan ihmisten ja eläinten välisiä valtarakenteita, olettamuksia ja mielikuvia. Molempien ajatusmaailmaa ohjaa sekä empatia kaikkea elävää kohtaan että tutkimustieto, jota uusi eläinten kognitio- ja käyttäytymistutkimus tuottaa. Miksi juuri eläimet kiinnostavat heitä ja miten he suhtautuvat eläimiin kirjallisuudessa ja sen ulkopuolella?

Beatrix Potter tunnetaan suloisista, viktoriaanisen muodin mukaan puetuista eläinhahmoista. Hänen perintönsä ei kuitenkaan pääty kirjoihin, Merja Lammi-Rechsteiner kirjoittaa artikkelissaan ”Järviseutu – Beatrix Potterin koti, inspiraatio ja suojelun kohde”. Potterin rakkaus luontoon ja eläimiin oli aina läsnä hänen taiteessaan ja hänen vaikutuksensa Englannin maaseudun ja sen eläinten suojeluun on ollut yhtä merkittävä kuin hänen ansionsa kirjailijana. Artikkelissa lukija pääsee mukaan tutustumaan Potterin kotiin, Pohjois-Englannin Järviseudulle.

Bp 2

”Lastenkirja eläinten puolella” -seminaarissa oli esillä aiheeseen liittyvä kirjanäyttely, joka koostui kotimaisesta ja kansainvälisestä kirjallisuudesta. ”Vihreä vallankumous ja muita kirjavinkkejä” kokoaa yhteen luonnon- ja ympäristönsuojeluun liittyviä kirjoja.

Numeron lopuksi Sara Nordlund-Laurent kertoo artikkelissaan ”Norden på tapeten och barn- och ungdomsböcker i hjärtat” kuulumisia maaliskuisesta IBBY Nordic -tapaamisesta ja Svenska Barnboksinstitutetin Bokprovning-tapahtumasta Tukholmassa.

Vapaita ja vehreitä lukuhetkiä kesällä 2019!
Jutta Setälä, päätoimittaja

ibby_palluroita

Sisällysluettelo

Numeron ovat toimittaneet Marianna Koljonen, Teresia Volotinen ja Jutta Setälä (päätoimittaja).

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.