Lukijalle 2/2017

Jutta Setälä

Tässä Virikkeiden numerossa 2/2017 ääneen pääsevät lahjakkaat ja monipuoliset kuvilla kertomisen ammattilaiset, kuvittajat. Teemana on suomalainen lastenkirjakuvitus ja kuvittajan työ.

ita-borneo_06
Haaparanta on tylsän värinen paikka Anna Sofia Vuorisen kuvituksessa teoksessa Itä-Borneo (S&S 2016).

Moniäänisissä artikkeleissa teostensa syntyä avaavat kuvittajat Pipsa Pentti, Anna Sofia Vuorinen, Hannamari Ruohonen, Linda Bondestam ja Katri Kirkkopelto: Millaista on kuvittaa ensi kertaa itse kirjoitettua tekstiä? Miten kuvitusprosessi etenee yhteistyössä kirjailijan tai kustannustoimittajan kanssa? Millaista yhteistyö on kahden maan välillä? Millaisia ratkaisuja ja valintoja kuvittaja on tehnyt? Runsaasti kiinnostavia näkökulmia kuvittajuuteen löytyy myös Sara Nordlund-Laurentin ruotsinkielisestä haastattelusta “Linda Bondestam – konstnären som ibland känner sig mera som en poet än en illustratör”.

Kuvataidekasvattaja ja kuvataiteilija Adalmiina Jämbäck kirjoittaa omassa artikkelissaan kuvittajan signatuurityylistä ja sen tunnistamisesta käyttäen esimerkkeinään Satu Kettusta, Elina Warstaa, Mika Launista ja Matti Pikkujämsää. Artikkeli pohjautuu Jämbäckin Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun tekemään maisterin opinnäytetyöhön Kuvitellen kuvia. Tutkielma signatuurityylin kehittelystä. Kaisa Torkin toimittamassa artikkelissa “Kuvittajalle tärkeä kuva” kymmenen suomalaista kuvittajaa on valinnut tuotannostaan yhden itselleen tärkeän kuvituksen ja kertoo, millaisia ajatuksia kuva herättää.

Sanna Pelliccioni kertoo omassa artikkelissaan, kuinka Toiveretki -kirja (Myllylahti 2016) ja sen kuvitus muuntuivat erilaisiksi tiloiksi ja kokonaiseksi kiertäväksi näyttelyksi. Anne Vasko taas kirjoittaa oman kuvakirjansa MUR, eli karhu (Tammi 2016) muuntumisesta digitaaliseksi sovellukseksi. Emmi Jormalaisen aiheena ovat silent books eli kuvakirjat, joista sanat puuttuvat kokonaan. Marjo Kauttonen taas esittelee joukon uusia koskettelukirjoja eli näkövammaisille suunnattuja kuvakirjoja, joita luetaan tuntoaistia hyödyntäen.

Aarrearkussa Pirkko Ilmanen muistelee lukukokemuksiaan Anni Swanin teoksista Pikkupappilassa sekä Ulla ja Mark. M@ilaillaan-palstalla Sari Airola lähettää terveisiä Bolognan kirjamessuilta.

13 kotimaista kuvitusta matkalla Bratislavaan

Tänä vuonna järjestetään taas Bratislavan kuvitusbiennaali BIB, joka on arvostetuimpia kansainvälisiä lastenkirjallisuuden kuvitusnäyttelyitä. 8.9.–29.10.2017 järjestettävä BIB kokoaa Slovakian pääkaupunkiin lastenkirjakuvituksia noin 50 maasta eri puolilta maailmaa.

Töitä ovat nimenneet kansalliset IBBY-jaostot, kuten IBBY Finland, sekä muutamat muut organisaatiot. Sääntöjen mukaan jokainen maa voi nimetä enintään 15 kuvittajaa, jotka voivat valita näyttelyyn enintään kymmenen kuvitusta enintään kahdesta kirjasta. Ensikertalaiset voivat valita kuvitukset viimeisen viiden vuoden ajalta, mutta jos kuvittaja on nimetty näyttelyyn aiemmin, kirjojen on oltava kahdelta viimeiseltä vuodelta eli vuosilta 2015–2017.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Slovakian kulttuuriministeriö, Unesco ja Bibiana, International House of Art for Children. Kansainvälinen palkintoraati valitsee kuvitusten joukosta tasokkaimmat, joille myönnetään erilaisia tunnustuksia ja rahapalkintoja. Merkittävin tunnustus on 3 000 Yhdysvaltain dollarin arvoinen Grand Prix BIB. Lisäksi jaetaan viisi kultaista omenaa, jotka ovat arvoltaan 1 500 Yhdysvaltain dollaria, ja viisi BIB-laattaa, jotka ovat arvoltaan tuhat Yhdysvaltain dollaria.

IBBY Finlandin nimeämät suomalaiset kuvittajat ja kuvitukset ovat:

 • Bondestam, Linda (Djur som ingen sett utom vi, Förlaget 2016)
 • Frölander-Ulf, Lena (Jag, Fidel och skogen, S&S 2016)
 • Härmälä, Anna (Burman, Schildts & Söderströms 2016)
 • Jormalainen, Emmi (Hupsuja hassuja hipsukkatassuja, Otava 2016)
 • Kettunen, Satu (Yökirja, Tammi 2015)
 • Lucander, Jenny (Dröm och drakar, S&S 2015)
 • Maijala, Marika (Piano karkaa, Etana editions 2015)
 • Merz, Laura (Tuhat ja yksi otusta, Etana editions 2016)
 • Partanen, Ilona (Aurinkolinnut, Karisto 2016)
 • Pentti, Pipsa (Lyyli ja hurja Paperi-Hukka, Otava 2016)
 • Vasko, Anne (Mur eli karhu, Tammi 2016)
 • Vuorinen, Anna-Sofia (Itä-Borneo, S&S 2016)
 • Warsta, Elina (Koira nimeltään Kissa, Teos 2015)

Onnea matkaan kaikille kuvittajille!

7. Minä muru ja metsä kuvitus
Lena Frölander-Ulfin kuvitus kirjassa Jag, Fidel och skogen (S&S 2016)

Olin itse mukana edellisessä Bratislavan kuvitusbiennaalissa elokuussa 2015, jolloin näyttely juhli 50. juhlavuottaan. Kokemus oli upea! Kutsuvieraille suunnattuun ohjelmaan kuuluivat muun muassa juhlalliset avajaiset Slovakian kansallisteatterissa ja asiantuntijasymposium. BIB on valtavan laaja ja monipuolinen näyttely, joka nostaa lastenkirjakuvitukset niiden ansaitsemalle jalustalle upeana, rikkaana ja uusiutuvana taidemuotona. Tuolloin näyttely koostui 355 taiteilijan tekemästä lähes 2 500 kuvituksesta.

Tänä vuonna näyttelyyn nimettyihin kuvituksiin voi tutustua tarkemmin IBBY Finlandin julkaiseman tehtäväpaketin avulla esimerkiksi kotona, koulussa tai kirjastossa. Tehtävissä tutkitaan kirjoja ja kuvituksia ja niiden pohjalta askarrellaan, kirjoitetaan, liikutaan, kuvitellaan ja huvitellaan. Tehtäväpaketin voi ladata pdf-tiedostona ja sekä suomeksi että ruotsiksi.

Heinäkuussa Virikkeitä-lehden toimitus lomailee, eikä uusia arvosteluja julkaista ennen elokuuta. Seuraava Virikkeiden numero 3/2017 juhlistaa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuotta ja se julkaistaan painettuna syksyllä. Muistathan myös juhlavuoden virtuaalinäyttelyn, jossa julkaistaan uusi muisto joka viikko.

Värikästä ja elämyksellistä kesää!

ibby_palluroita

Virikkeitä 2/2017 sisällys

Numeron ovat toimittaneet Emilia Kämäräinen, Kaisa Torkki ja Jutta Setälä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.