Lukijalle 3/2019

Tämän Virikkeiden numeron 3/2019 teemana on henkilöhistorialliset lasten- ja nuortenkirjat. Ennen kuin pureudumme varsinaiseen aiheeseen, saamme lukea seitsemän kirjoittajan yhteistyönä syntyneestä tekstikokoelmasta, millaista oli tavata Suomessa kesällä vieraillut Hänen Keisarillinen Korkeutensa Japanin prinsessa Kiko. Se oli varmasti unohtumaton elämys kaikille tapaamiseen osallistuneille!

Elämäkertakirjallisuutta käsittelevän osuuden aloittaa Marketta Könösen historiakatsaus, jossa käsitellään vuosikymmenittäin lapsille ja nuorille ilmestyneitä elämäkertoja aina 1970-luvulta 2010-luvulle. Teresia Volotisen artikkeli ”Tiensä löytäjät Raili Mikkasen elämäkerrallisissa nuortenromaaneissa” käsittelee Raili Mikkasen kirjoittamia elämäkertateoksia.

Kuten Marketta Könönen toteaa oman artikkelinsa lopuksi, ”varsinainen ruuhka elämäkertateoksia syntyi, kun Iltasatuja kapinallisille tytöille ilmestyi suomeksi vuonna 2017″. Loput numeron artikkeleista käsittelevätkin teoksia, jotka ovat ilmestyneet osana tätä parin viime vuoden elämäkertateoksen runsautta.

Feministi ja ajatuspajatutkija Taru Anttonen kertoo artikkelissaan ”Sankaritarinoiden takana on joukkovoima”, kuinka hänen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille: Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into Kustannus 2018) syntyi. Toimittaja Jenni Pääskysaari taas kirjoittaa teoksestaan Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava 2019) ja sen syntyyn johtaneista ajatuksistaan artikkelissaan ”Hetki ennen kuin maailma muuttui – tuntemattomat tarinat tuttujen tarinoiden takana”. Kirja kertoo ratkaisevista teoista, oivalluksista ja kannanotoista, jotka ovat edeltäneet historiallisia käännekohtia ja sysänneet muutoksen liikkeelle.

Jaana Pesonen on haastatellut toimittaja Leena Virtasta hänen ja kuvittaja Sanna Pelliccionin kuvakirjasarjasta Suomen supernaisia. Teresia Volotinen kuvailee tunnelmia tekijöiden Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit -teoksen julkaisutilaisuudesta.

Numeron ovat toimittaneet Noora Miettinen, Jaana Pesonen sekä Jutta Setälä.

Syksyisiä lukusäitä!
Jutta Setälä, päätoimittaja

drop-3698073_1920
Kuva Arek Socha

Sisällysluettelo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.