Lukijalle 4/2017

silvaItselleni on painunut voimakkaana mieleen lukukokemus Sanna Tahvanaisen kuvakirjasta Silva ja teeastiasto joka otti jalat alleen (Schildts 2011). Se hetki, kun kirjaa lukiessa alkaa ymmärtää, mistä se kertoo. Vahvatunnelmaisessa kirjassa Silva asuu kahdestaan äitinsä kanssa, joka tuntuu häviävän. Kun äitiin iskee migreeni, hän ei jaksa olla läsnä lapselleen. Silva on yksinäinen ilman äitiä.

Silvan tarinan jälkeen olen lukenut monia muitakin kuvakirjoja, joissa vanhemmat kärsivät kiireestä, uupumuksesta tai masennuksesta. Kirjoja tarvitaan, sillä mielenterveyden heilahdukset ovat lähellä meitä kaikkia. Jos itse on selvinnyt ilman, tuntee varmasti jonkun uupuneen. Lastenkirja helpottaa vaikean asian käsittelyä ja solmujen avaamista pienen lapsen kanssa.

Tämän Virikkeiden numeron teemana on mielenterveys lasten- ja nuortenkirjallisuudessa sekä nuorten omissa kirjoituksissa. IBBY Finland ry järjesti syksyllä 2017 yhteistyössä Mielenterveyden keskusliiton kanssa nuorille suunnatun kirjoituskilpailun, jonka tavoitteena oli kuunnella nuorten omia ajatuksia mielenterveydestä. Pulpetti puristaa -kilpailuun osallistui yli 80 nuorta kirjoituksellaan. Olimme yllättyneitä ja ilahtuneita osallistuneiden suuresta joukosta. Aihe todellakin kosketti nuoria. Kirjoituskilpailun raadin jäsen Noora Miettinen kertoi, ettei tekstejä ollut raskasta lukea niiden raskaista aiheista huolimatta: “Olin todella otettu jokaisen tekstin kohdalla siitä, että sain jakaa niinkin vaikeita asioita hyvin kirjoitettuina.”

Kirjoituskilpailussa jaettiin 300, 200 ja 100 euron suuruiset rahapalkinnot sekä kirjapalkintoja. Pääpalkinnon sai 14-vuotias vantaalainen Krista Tikkanen. Toisen palkinnon sai 18-vuotias Saimi Ruuttunen Vaajakoskelta ja kolmas palkinto meni Ouluun 17-vuotiaalle Helena Petäjäkankaalle. Kunniamaininnan saivat Anni Mäkinen, Salka Rauvola ja Marjo Ulkuniemi. Julkaisemme tässä Virikkeiden numerossa kaikki kuusi palkittua tekstiä. Ne julkaistaan satunnaisessa järjestyksessä nimimerkillä. Kuulemme myös yhden palkitun, Saimi Ruuttusen kokemuksia palkintojenjakotilaisuudesta Mielenterveysmessuilla. Seitsemäs julkaistu kirjoituskilpailun kirjoitus kertoo Seyed Nader Hoseinin tarinan Afganistanista Suomeen.

Lisäksi artikkeleissa käsitellään mielenterveyttä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Marketta Könönen kirjoittaa mielenterveydestä kotimaisissa lastenkirjoissa ja haastattelee Ilja Karsikasta hänen teoksestaan Amos ja sumupuu. Pia Göös käsittelee mielenterveyttä nuortenkirjojen aiheena. Sara Nordlund-Laurent kirjoittaa aiheesta suomenruotsalaisissa lasten- ja nuortenkirjoissa.

scottish-spring-rain-1531516-1600x1200

P.S. Vuonna 2017 vietettiin IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuotta. Julkaisimme joka viikko yhden muiston 60 vuoden ajalta. Tutustu kaikkiin muistoihin.

ibby_palluroita

Virikkeitä 4/2017 sisällys

Numeron ovat toimittaneet Pirkko Ilmanen, Marketta Könönen, Noora Miettinen ja Jutta Setälä (päätoimittaja).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.