Lukijalle 4/2018

Tämän Virikkeiden numeron 4/2018 teemana on myytit ja symbolit kotimaisessa lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Kaarina Kolu käsittelee veteen liittyvää myyttistä ainesta suomalaisessa lastenkirjallisuudessa aina Anni Swanista alkaen. Pirkko Ilmanen kertoo, kuinka Entressen kirjastossa on käsitelty koululaisten kanssa Kalevalan myyttistä perintöä. Kirjailija Sari Peltoniemi pohdiskelee myyttien läsnäoloa omassa tuotannossaan ja sitä, kuinka ne ovat sinne löytäneet. Kulkevatko myytit mukana jokaisen yksilön geeneissä eivätkä vain kulttuuriperintönä?

Suositut nuortenkirjailijat Elina Rouhiainen, Magdalena Hai ja Siiri Enoranta valitsivat Marketta Könösen pyynnöstä lempikirjan omasta tuotannostaan. He kirjoittivat sen synnystä ja juttunsa lopuksi vinkkasivat luettavaksi kollegan teoksen tai useamman.
– Mielenkiintoista oli havaita, ettei kirjailijan oma suosikkiteos olekaan se palkittu ja hehkutettu, Marketta Könönen kertoo.

kuumailmapallo-mystisessc3a4-maisemassa

Numerossa julkaistaan myös Toiset todellisuudet -kirjoituskilpailun voittajatyöt. IBBY Finland ry järjesti syksyllä 2018 kirjoituskilpailun toiseen kulttuuriin siirtymisestä ja kulttuurien keskellä elämisestä. Toiset todellisuudet -nimiseen kirjoituskilpailuun osallistui 37 työtä eri puolilta Suomea. Osallistujat kirjoittivat niin suomeksi, ruotsiksi kuin myös englanniksi. Kilpailun tekstilaji oli vapaa, ja kilpailutöitä saatiinkin monipuolisesti mielipidekirjoituksista runoihin.

Nuorten kirjoituksissa kuvattiin monipuolisesti ja elävästi millaista elämä on, tai voisi olla, toisessa kulttuurissa. Monissa teksteistä nousi esille äärimmäisen ajankohtainen tematiikka, jossa ihmisiä jaotellaan eri puolille, ja asetetaan toisiaan vastaan. Teksteissä kuvattiin suoraan ja rehellisesti, miten ennakkoluulot ja rasismi vaikuttavat marginalisoitujen ihmisten elämään. Voittajateksteissä korostuu tarkkanäköisyys sekä intensiivisyys. Toisaalta lukija jätetään pohtimaan; Miten tähän on tultu? Miten voimme ratkaista, tai edes hidastaa eriarvoistumista? Samalla tekstit tavoittavat aikamme polttavia kysymyksiä liittyen juuri epätasa-arvoon, sekä kuulumisen ja ulkopuolisuuden moniin tasoihin. Tekstit ovat niin sisällöltään kuin myös kieleltään rohkeita, omaperäisiä ja eläviä.

Antoisia lukuhetkiä!
Jutta Setälä, päätoimittaja

ibby_palluroita

Sisällysluettelo

Toiset todellisuudet -kirjoituskilpailun voittajatyöt

Numeron ovat toimittaneet Pia Göös, Kaisa Torkki ja Jutta Setälä (päätoimittaja).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.