Lukijalle 4/2020

Lukemisen pyhä kolminaisuus on kirja, kirjailija ja lukija. Kaikkia näitä yhdistää kustantaja.

IBBY Finland lähti selvittämään, millaisia ajatuksia ja toiveita on lukijoilla, kirjailijoilla ja kustantajilla. Koska suurin osa kirjoista kuuluu johonkin sarjaan, otimme tämän Virikkeiden numeron 4/2020 aiheeksi sarjakirjat.

Tuija Mäki johdattaa jatko- ja sarjakirjoihin ja niiden historiaan. Sarjakirjat ovat vuosikymmeniä olleet yksi väylä lukemisen maailmaan. Mieluisa sarja houkuttelee lukemaan, ahmaisemaan kirjan ja odottamaan kärsimättömästi seuraavaa osaa. Hyvä kirja voi vaikuttaa monella tapaa. Rakastetun sarjan henkilöt voivat tulla niin läheisiksi, että haluaa antaa lapselleen nimen kirjan henkilön mukaan, kuten kävi kirjailija Johanna Hulkolle.

Kirjailijat Tuula Kallioniemi, Anneli Kanto, Johanna Hulkko, Jari Mäkipää, Salla Simukka ja J.S. Meresmaa pohtivat, millaista on kirjoittaa useampi kirja samoista henkilöistä. Heidän kokemuksistaan ja vinkeistään on iloa lukijoille ja hyötyä niille kirjailijoille, jotka harkitsevat aloittavansa uuden kirjasarjan.

Marikki Makkonen muistelee tätinsä Inka Makkosen kehittelemää Nuorten toivekirjastoa ja sen vaikutusta omaan ja serkkujensa elämään.

Hyvä kirja jättää vuosikymmeniksi ihania muistijälkiä. Ulla-Maija Vanha-aho kertoo omasta, perheensä ja sukunsa lukuhistoriasta ja hänen tyttärenpoikansa paljastavat omat suosikkisarjansa. Lukuharrastus ja kiintymys kirjoihin siirtyy luontevasti sukupolvelta toiselle. Lukukokemuksistaan ja kirjatoiveistaan kertoo myös kolme viidettä luokaa ja lukiolaistyttö Iida Haviala.

Kustantajia Suomessa on yli sata. Neljä niistä, Karisto, Myllylahti, Tammi ja WSOY, kertovat sarjakirjojen merkityksestä tuotannossaan. Jutussa nousee esille vahvasti kirjan muuttuvat muodot ja digitaalisten kirjojen huima lisääntyminen.

Viidesluokkalaisen toivein: Hyvä kirja on sellainen, että sen haluaa ja jaksaa lukea! Siinä sitä on haastetta kirjailijoille ja kustantajille.

Antoisia lukuhetkiä,
Marketta Könönen


Sisällys

Numeron ovat toimittaneet Marketta Könönen, Emilia Kämäräinen ja Jutta Setälä.