Lukijalle

Teksti: Jaana Pesonen

Vuosi 2020 on osoittautunut hyvin erilaiseksi vuodeksi! Korona-epidemia on sulkenut ihmiset koteihinsa ympäri maailman. Lähes maailman laajuisesti on myös koettu menetyksiä niin perheenjäsenien kuin ystävien ja tuttavien myötä. Kevät onkin ollut monelle haastava, ja myös pelottavakin. On ollut itsestään selvää, että paljon tapahtumia on täytynyt perua tai siirtää tuleviin ajankohtiin. Näin on menetelty myös IBBY:n tapahtumien suhteen: Toukokuulle Lastenkirjapäivän kunniaksi suunniteltu ”Lasten ja nuorten tietokirjallisuuden seminaari” Annantalolla on siirretty syksylle. Myös IBBY:n 37.  kansainvälinen kongressi ”Great Big World Through Children’s Books: National and Foreign Literature — Role, Value, Impact on Young Readers in Different Countries” Moskovassa siirtyi, ja on suunniteltu pidettävän vuonna 2021.

IBBY Finland pyrkii näinä poikkeusaikoina tuottamaan lukijoille, niin lapsille, nuorille, kuin myös aikuisille, erilaista lukemisen ja kirjallisuuden pariin innostavaa ja houkuttavaa tietoa niin arvosteluiden kuin myös Virikkeitä-lehden muodossa. Lukeminen ja kirjallisuus voi tarjota juuri poikkeusaikoina mahdollisuuden upota toisiin maailmoihin, sekä tuoda myös turvaa ja pysyvyyttä muun epävarmuuden keskelle. Vuoden 2. numero Virikkeistä tuleekin käsittelemään monipuolisesti Koronasta seuranneita poikkeusoloja, lukemisen ja kirjojen näkökulmasta tietenkin. Vuonna 2020 tullaan julkaisemaan myös kaksi muuta teemanumeroa, joissa käsitellään muun muassa lasten ja nuorten tietokirjoja.

Tämä vuoden ensimmäinen Virikkeiden numero luo kuitenkin katseen edelliseen vuoteen, ja esittelee tuttuun tapaan menneen vuoden kirjasatoa. Monipuoliset katsaukset esittelevät vuoden 2019  satuja, lastenrunoja, kuvakirjoja, helppolukuisia kirjoja, nuortenkirjoja, lasten ja nuorten tietokirjoja sekä suomenruotsalaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Mukana tässä katsausnumerossa on myös lastenkirjojen outoutta, pahuutta ja muuta pelottavaa käsittelevä Julia Savtchenkon teksti. Julian teksti pohjautuu hänen taiteen maisterin opinnäytetyöhönsä, ja se tarjoilee mielenkiintoisia näkökulmia lastenkirjojen pelottaviin kuvituksiin. Toivottavasti näistä monipuolisista teksteistä on iloa mahdollisimman monille lukijoille!

TILL LÄSAREN

Text: Jaana Pesonen (översättning: Sara Nordlund-Laurent)

År 2020 har visat sig vara ett väldigt avvikande år. Coronaepidemin har fått folk i hela världen att stanna hemma, och nästan överallt finns det någon som förlorat en vän eller familjemedlem. Våren har varit utmanande och för somliga också skrämmande.  Att avboka eller skjuta upp evenemang har blivit vardag – också för IBBY. Seminariet om facklitteratur för barn, ”Lasten ja nuorten tietokirjallisuuden seminaari”, som skulle ha ägt rum på Annegården i maj är uppskjutet till hösten. Också den 37:e internationella kongressen ”Great Big World Through Children’s Books: National and Foreign Literature — Role, Value, Impact on Young Readers in Different Countries” som skulle hållas i Moskva i september är framskjuten till år 2021.

IBBY Finland vill också under dessa osäkra omständigheter fortsätta vända sig till läsare i alla åldrar med inspirerande kunskap om läsning och litteratur i form av recensioner och med tidningen Virikkeitä. Böcker och berättelser ger oss en chans att fly till andra världar och verkligheter och kan skapa säkerhet och stabilitet när tillvaron är i gungning. Årets andra nummer av Virikkeitä kommer därför att lyfta fram läsning och litteratur i skuggan av coronaviruset. I år kommer vi att publicera ytterligare två temanummer, där vi bland annat fokuserar på fackböcker för barn och unga. Årets första nummer av Virikkeitä handlar ändå om fjolårets bokskörd och här går vi igenom sagor, dikter, bilderböcker, lättlästa böcker, ungdomsböcker, fackböcker för barn och unga samt finlandssvenska barn- och ungdomsböcker som gavs ut år 2019 i Finland. I detta nummer bidrar även Julia Savtchenko med en text om det som är konstigt, ont och skrämmande i barnboken. Julias text utgår från hennes magisteravhandling i konst och lyfter fram intressanta synpunkter på skrämmande illustrationer i barnboken. Vi hoppas dessa mångsidiga texter ska vara till glädje för våra läsare!

Virikkeitä 1/2020

KATSAUS VUODEN 2019 LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUTEEN

Numeron ovat toimittaneet Pia Göös, Jaana Pesonen ja Teresia Volotinen.

Virikkeitä 1/2020 Seuraava artikkeli

Palaa takaisin Virikkeitä-lehden etusivulle.