Lukijaveljesten ajatuksia sarjakirjoista

Marketta Könönen

Raumalla asuvat veljekset Axell ja André ovat innokkaita lukemaan ja kuuntelemaan kirjoja. Isoveli Axell on 11-vuotias ja pikkuveli André puolestaan 10-vuotias. Äiti on aina lukenut pojille iltatarinoita ja lukee edelleen. Nykyään pojat lukevat paljon kirjoja itsekseen. Lisäksi he kuuntelevat äänikirjoja Bookbeatista. Koulun pihalla käy kirjastoauto, josta löytyy joka kerta luettavaksi pari kirjaa. Lisäksi perhe käy usein kirjastossa.

Pojille ei ole väliä, onko kirjasarja uusi vai vanha. Tärkeintä on, että se on kiinnostava, jännittävä ja houkutteleva. Kirjasarjoista poikien mieleen ovat hyvin jääneet Harry Potter, Geoetsivät, Risto Räppääjä, Tatu ja Patu, Hardy-pojat, Viisikko, Narnia ja Kiekkotähti-sarja. Axellia harmittaa, kun  Gunnar Nordströmin Kiekkotähti-sarja jäi häneltä kesken eikä kirjastossa ole jatko-osia.

Toinen isoveljeä kiinnostava vanha seikkailusarja on Franklin W. Dixonin Hardy-pojat. Koska omasta kirjastosta Hardy-poikia ei löydy, kirjoja täytyy varata. Sarjan kuudes osa, Rantatiellä tapahtuu, saapui äskettäin Porista.

Viisikot ovat molemmista pojista vähän tylsiä. Heidän mielestään kirjan pitää olla heti alusta asti kiinnostava. Veljeksillä on yksi yhteinen suosikkisarja ylitse muiden – Neropatin päiväkirja.  Pikkuveli halusi syntymäpäivälahjaksi sarjan uusimman osan, Syvässä päässä. Kirjaa mainostettiin jo pitkän aikaa ennen kuin kirjakaupalla oli lupa myydä sitä. André joutui odottamaan lahjaansa kauan, mutta odottaminen kannatti. Neropatit ovat poikien mielestä hyviä. Ne ovat nopealukuisia ja kiinnostavia. Veljeksillä on melkein koko sarja omanaan.

Pojat ovat ennakkoluulottomia lukijoita. Päähenkilön sukupuolella ja iällä ei ole väliä, kunhan eivät ihan kolmevuotiaita ole ja joukossa on myös oman ikäisiä. Isoveli lukee mielellään kirjoja, joissa henkilöt ovat häntä vanhempia. Axell ei varsinaisesti etsi kirjoja, joissa päähenkilö on tyttö, mutta ei missään tapauksessa jätä kirjaa lukematta sen takia.

Sarjakirjojen tekijöille pojat vinkkaavat, että kirjat eivät saa olla aina samanlaisia. Kirjoissa pitää olla kaikkea erilaista – siis kiinnostavaa, jännittävää ja alusta asti houkuttavaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.