[m@ilaillaan] Bolognassa kuvien ja tarujen keskellä

Sari Airola

Tänä vuonna Bolognassa oli ihana kevät juuri Kirjamessujen aikaan. Nautimme valosta, kukkivista puista ja auringon lämmöstä. Itse messuillakin vierailijat istuivat sisäpihoilla auringossa jäätelöiden ja virvoitusjuomien kanssa. Kuvittajat ry:n neljän hengen delegaatio oli haistelemassa mahdollisuuksia suomalaisen kuvituksen suurempaan näkyvyyteen ja tulevaan maailman valloitukseen.

 

Minulle tämä oli ensimmäinen kerta Bolognassa, vaikka messut ovat olleet olemassa jo 54 vuotta. Olin hurmaantunut maailman lastenkirjallisuuden kokoamisesta yhteen paikkaan näin laadukkaasti ja runsaasti. Kuvittajana ja kuvituksen opettajana iloitsin kuvituksen näkyvyydestä ja monipuolisuudesta.

Tänä vuonna teemamaana loisti Baleaarit. Heidän näyttelynsä kutsui kirjaimellisesti rentoutumaan kirjojen (tai kännyköiden) parissa. Kuvat kyllä jäivät vähän sivuosaan tässä näyttelyssä. Mutta Baleaarien messuosasto oli kansoitettu, kirjoilla täytetty ja täynnä kiinnostuneita messuvieraita.

baleaarinäyttely
Baleaarien messuosasto

Kaukoidän maat olivat sijoittaneet paljon isoihin messuosastoihin. Kiinalla niitä oli useitakin. Etelä-Korealla yksi, mutta se olikin erityisen kiinnostava. Heillä on paljon tekstittömiäkin kirjoja, joten kieli ei ollut aina ongelma. Kuvitus oli herkkää ja minimaalista, omanlaisesti yhdisteltyä. Koko osastolla oli selkeästi nousujohteinen tunnelma. Mielenkiintoisia olivat myös mm. arabialaiset ja iranilaiset osastot.

Ensimmäistä kertaa messuilla oli suomalainen kustantamo ihan omalla osastollaan. Etana Editions oli hankkinut pienen osaston ja sisustanut sen omaan tyyliinsä graafisen hauskasti. Tupsahdimme Etanan osastolle sattumalta ja jouduimme vähän odottelemaan ihmismassan takana, ennen kuin pääsimme vaihtamaan kuulumiset Reka Kiralyn ja Jenni Erkintalon kanssa. Heillä oli hulinaa osastolla koko messujen ajan.

Sen verran observoin messualuetta, että huomasin monien kustantajien käyttävän kuvituksia rohkeasti sisustuksen elementteinä. Seinän korkuiset kuvat vaikka yhdestäkin kirjasta houkuttelivat ostajia sisään tutustumaan koko tuotantoon. Suosittelen tätä suomalaisillekin kustantajille tulevaisuudessa. Värin ja kuvan voima ja fokusointi toimii. Kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa, tai ainakin useammalla kielellä. Vaikka myytäisiin lastenromaaneja.

bologna israel
Israelin osasto, jossa kuvitettuja hahmoja käytettiin runsaasti sisustuksessa.

Kirjatarjonta oli upeaa, runsasta ja tasokasta. Itselleni jäi eniten mieleen kiinnostavat tieto-kuvakirjat ja klassikot. Monia aiheita käsiteltiin tarinallisuuden ja kuvakirjamaisuuden kautta niin tuoreesti, lennokkaasti ja yllättävästi.

voittaneita
Voittajakirjoja

Kaipaan kyllä Suomeenkin vähän vähemmän asiallista asennetta tällekin alalle. Meidän aarrearkustamme, Kalevalasta, voisi ottaa tarinoita uusin tavoin käsittelyyn ja tutustuttaa lapset omaan tarinoiden historiaamme vähän uudella asenteella.

Bolognassa on uniikkia, kiinnostavaa ja palkitsevaa se, miten messut jalkautuvat kaupungille; moni näyttely ja tapahtuma on messualueen ulkopuolella ja avajaiset pursuavat ihmisiä. Siellä on mukava nähdä kuvituksia, kollegoja ja tekijöitä ja siirtyä johonkin ihanaan illallispaikkaan nauttimaan italialaisesta ruuasta ja kaupungin kauneudesta. Näimme mm. iki-ihanan Beatrice Alemagnan näyttelyn originaalikuvituksin ja sadoin näyttelyvierain. Mutkaton ripustus ja kirjamyynti tekivät avajaisista iloisen ja helposti lähestyttävän. Kirjoja myytiin varmasti pienen suomalaisen kustantamon painoksen verran.

 

 Bologna inspiroi ja valoi uskoa monennäköisen kuvakirjan tulevaisuuteen!

6/2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.