[minnet] Anni Swan -medaljen 1964 till Det osynliga barnet

Näkymätön lapsiAtt inte bli sedd eller bekräftad av människor i vår närhet är någonting som de flesta av oss – dessvärre – har upplevt. Det väcker olust och oro. Att bli osynliggjord, d.v.s. utesluten ur vårt sammanhang, är ännu värre. I Berättelsen om det osynliga barnet råkar Ninni ut för just det och det drabbar henne med en sådan kraft att hon först börjar ”blekna i konturerna” och sen blir alldeles osynlig. Orsaken till att hon upphör att synas är att hon blivit ”skrämd på fel sätt av en tant” som tagit hand om henne och som bemött henne med iskyla och ironi.

Om det här handlar titelnovellen i Tove Janssons Det osynliga barnet som utkom år 1962 och belönades med den andra Anni Swan -medaljen år 1964. Boken är den sjunde Muminboken och den innehåller nio berättelser från Mumindalen. Om man vill höra hur det låter när författaren läser Det osynliga barnet och de andra berättelserna kan man lyssna på en inspelning från år 1985 på Yles Arena.

nacc88kymacc88tocc88n-lapsi-2-e1499275210659.jpg
Muminmamman syr en klänning till Ninni så att det ska vara lättare att se var hon rör sig. Här har hennes ben redan blivit synliga, men hur månne hennes ansikte ser ut?

Sara Nordlund-Laurent

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s