[muisto] Anni Swan -mitali Asko Martinheimolle v. 1997

skannaus

”Vapaa julkaistavaksi 4.6.1997 kello 15 WSOY”

  • Suomen nuortenkirjaneuvosto ry on myöntänyt Anni Swanin mitalin Asko Martinheimolle novellikokoelmasta Isojalkainen poika (WSOY 1996). Palkinto luovutettiin Suomen nuortenkirjaneuvoston 40-vuotisjuhlan yhteydessä Helsingissä.
  • Arvostelulautakunnan perustelut
  • Wäinö Aaltosen suunnittelema mitali jaetaan kerran kolmessa vuodessa erittäin korkeatasoiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Arvostelulautakunnan mukaan pitkän linjan kirjailija uudistaa omaa kirjailijakuvaansa muodoltaan pelkistetyillä novelleilla. Novellikokoelma Isojalkainen poika sisältää eleettömiä, mutta tehokkaita tarinoita. Arkipäivän yksinkertaiset tapahtumat kääntyvät arvaamattomaksi fantasiaksi.
  • Arvostelulautakuntaan kuuluivat Ismo Loivamaa puheenjohtajana ja muina asiantuntijoina Elisse Heinimaa, Marke Härkönen, Heidi Kiiskinen ja Taneli Tuominen.

Asko Martinheimo (1934–2002) oli oman aikansa tuotteliaimpia ja palkituimpia nuorisokirjailijoita. Topelius-palkinnonkin hän sai kaksi kertaa: v. 1977 teoksesta Lassinkyynel ja v. 1988 fantasiaromaanista Tuhkanaama ja Taivaantakoja. Martinheimon tuotantoon sisältyy lasten- ja nuortenromaaneja, lyhytproosaa, kuunnelmia, näytelmiä, TV-sarjoja – mm. yksi moniosainen sarja kirjoitettu yhdessä kahden muun pirkanmaalaisen kirjailijan, Uolevi Nojosen ja Rauha S. Virtasen kanssa.

 

Martinheimon alkutuotanto on arkirealistista kerrontaa. Päähenkilöinä ovat tavallisesti pojat, usein murrosikää lähestyvät, itseään etsivät pojat. Martinheimon opettajatausta vaikutti hänen kirjailijalaatuunsa ainakin kahdella eri tavalla: hän osasi asettua kasvavan pojan maailmaan taitavasti ja toisaalta hän korjaili ja hioi omaa tekstiään moneen kertaan. Siitä hitaus, josta hän itseään moitti. Martinheimo tarttui kirjoituksissaan ajan yhteiskunnallisiin ongelmiin. Ehkäpä siksi hänen teoksensa nykylukijasta saattavat tuntua vanhahtavilta. Toden ja fantasian rajamailla liikkuessaan Martinheimon novellit tarjoavat edelleen lukuelämyksen. Vielä 1980-luvulla Martinheimo palasi kutsumusammattiinsa, luovan kirjoittamisen opettajaksi Tampereen yhteiskoulun lukioon. Vastaanottaessaan Anni Swan -mitalin Martinheimo kokeili hopeisen mitalin painoa ja totesi: – Tämän arvo kestää.

IBBY Finlandin 40-vuotisjuhla Villa Kivessä jäi mieleen monista jälleen näkemisistä ja hauskoista, lämpimistä tapaamisista, mutta ennen kaikkea Asko Martinheimon aidosta ilosta, jonka Anni Swan -mitali hänelle tuotti.

 

Maija Karjalainen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s