[muisto] Anni Swan -mitali v. 1985 Kaarina Helakisalle

IMG_20171120_134528Kaarina Helakisa palkittiin vuonna 1985 Anni Swan -mitalilla teoksestaan Pikku Joonas.

Pikku Joonas kertoo meille lyhytkasvuisen lapsen arjesta ja elämän pienistä juhlahetkistä. Joonas tietää olevansa erilainen kuin muut, pukeminen on vaikeaa, ja vaikka on iso, on silti pieni. Joonas on kuitenkin aivan tavallinen lapsi ja elää tavallista arkea sisarustensa ja vanhempiensa kanssa.

Kirjassa Joonaksen lyhytkasvuisuudesta ei tehdä suurta numeroa: se on arkinen asia ja kirjassa pääosaan nouseekin Joonaksen mielikuvitusmaailma ja sisäinen vuoropuhelu.

Narratologinen ratkaisu tuo lukijan lähemmäksi Pikku Joonasta ja mahdollistaa sisäisen dialogin seuraamisen. Vaikeiden asioiden käsittely mielikuvitusolentojen ja pehmolelujen kautta avaa lapsen näkökulmaa.

Piirrokset ja pehmolelut heräävät henkiin ja Joonas käsittelee elämänsä asioita heidän kanssaan. Pitkäkoipinen ärsyttävä leikkikani kokee muodonmuutoksen: pupun pitkät koivet Joonas katkaisee saksilla.

Kirjan tyyli on sekoitus satua ja arkea. Alkusivuilla tulee lukijalle aika perinteinen: “olipa kerran” -tunnelma, mutta kun tarina käynnistyy, arki ja arjen tunteet saavat pääosan. Mielikuvitukselliset kanit tuovat kuitenkin satumaisen pilkahduksen välillä esiin.

Kaarina Helakisan laajasta tuotannosta löytyy monenlaisia teoksia. Helakisan kuvaileva kieli ja satumaisuus ovat kaikissa vahvasti läsnä. Niin myös Pikku Joonaksessa.

Kuvituksen kirjaan on tehnyt taidegraafikko ja taiteilija Osmo Nissinen. Nissisen herkkä kynänjälki korostaa sadunomaista tunnelmaa, mutta samalla kuvittaa meille Joonaksen arkisen tarkasti.

Pia Göös

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s