[muisto] Anni Swan –mitali v. 2012 Raili Mikkaselle

Vuoden 2012 Anni Swan –mitali myönnettiin kirjailija Raili Mikkaselle vuonna 2011 ilmestyneestä Minerva Kustannuksen julkaisemasta kirjasta Suomen lasten linnakirja. Teoksen on kuvittanut Laura Valojärvi.  Palkinto jaettiin Lasten kirjakaupassa Kampin kauppakeskuksessa. Paikalla on myös Anni Swanin pojantytär Hellevi Arjava.

Suomen lasten linnakirja
Anni Swanin pojantytät Hellevi Arjava ja Arja Kanerva

Ote pitämästäni puheesta IBBY Finlandin arvostelulautakunnan puheenjohtajana:

”Raili Mikkanen, yhdistät kerronnassasi taidokkaasti faktaa ja fiktiota. Laajassa tuotannossasi olet ennenkin tarttunut suuriin historiallisiin tarinoihin ja henkilöihin sekä onnistunut kertomaan menneestä elävästi ja koskettavasti.

Miksi tutkia historiaa, sillä ovathan nykyisyys ja tulevaisuus monen tavallisen ihmisen mielestä kuitenkin paljon tärkeämpiä? Historiaan kannattaa tutustua yksinkertaisesti siksi, ettei nykyisyyttä voi ymmärtää ilman menneisyyttä. Menneisyys on sen vuoksi meidän aikuisten lisäksi lapsille ja nuorille nykyisyyden ankkuri ja suuntaviitta tulevaisuuteen.

Suomen lasten linnakirja2
Raili Mikkanen ja Teresia Volotinen

Suomen lasten linnakirjan tarinat lähtevät liikkeelle historiallisista tapahtumista. Kaunokirjallisuuden ja tutkimustiedon yhdistäminen kiinnostavaksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi on haaste, jossa sinä Raili tapasi mukaan onnistut – historia herää henkiin lukijan silmien edessä!

Linnat kiehtovat ihmisiä. Kutsut teoksen esipuheessa lukijat ”kurkistamaan pitkiin hämäriin käytäviin, kapuamaan kapeita kiviportaita, katsomaan korkealta kauas, kuvittelemaan menneitä aikoja, tuntemaan vanhojen linnojen ja linnoitusten taikaa”. Onnistutkin erinomaisesti perehdyttämään lukijat suomalaisiin linnoihin ja linnoituksiin.  Pääsemme tutustumaan Turun, Hämeen, Raaseporin, Kastelholman ja Olavinlinnan vaiheisiin mainioiden tarinoiden myötä. Linnoissa eläneiden lasten tai siellä työskennelleiden ihmisten kertomusten kautta saamme eläytyä niin tavalliseen arkeen kuin linnan historiaan liittyviin merkittäviin tapahtumiin ja kuuluisien henkilöiden vaiheisiin.

Kirjassa esitellään myös Louhisaaren kartanolinna, jossa lukija pääsee Raili Mikkasen historiallisesta nuortenromaanistakin tutuksi tulleen Aurora Karamzinin seurassa vierailemaan Mannerheimin perheen kodissa. Lisäksi teos kuljettaa lukijansa vielä kolmeen linnoitukseenkin, eli Lappeenrannan ja Svartholman linnoituksiin sekä Suomenlinnaan.

Suomen lasten linnakirja3
Raili Mikkanen ja Suomen lasten linnakirja

Tässä linnojen ja linnoitusten ympärille kietoutuvassa aikamatkassa Raili Mikkanen on jälleen kerran perehtynyt perusteellisesti maamme historiaan ja moniin arkistolähteisiin. Faktatiedon pohjalta syntyy mukaansatempaavaa tositarinaa, joka valottaa nuorille lukijoille linnojen ja linnoitusten kiehtovaa historiaa.

Anni Swanin rakastettujen nuortenromaanien henkilöiden on kuvattu säätyläiselämän ja luokkayhteiskunnan välisillä kujanteilla selviytyjiksi, joita on ohjannut usko parempaan. Lapsen ja nuoren näkökulmat tulevat Raili Mikkasenkin tarinoissa ansiokkaasti esiin. Tietoa ja elämyksiä lukija saa paitsi Suomen linnoista, myös niin ylhäisten kuin alhaistenkin ihmisten elämästä ja kohtaloista. Saamme esimerkiksi lukea 1500-luvulla eläneen avoerolapsen tuntemuksista, kun Juhana-herttua on solminut avioliiton ylhäisen prinsessa Katariina Jagellonican kanssa ja hänen avovaimonsa Kaarina Hannuntytär ja lapsensa lähetetään pois Turun linnasta. Kirja päättyy Viaporista kuuluvaan nuoren Bernhard Crusellin iloiseen klarinetinsoittoon.

Suomen lasten linnakirja on erinomaista luettavaa niin lapsille kuin aikuisillekin. Olemme iloisia voidessamme palkita kiehtovalla tavalla faktaa ja fiktiota tarinoihinsa punovan kertojan ja ojentaa Anni Swan -mitalin Raili Mikkaselle!”

Teresia Volotinen

 Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.