[muisto] Helsinki-Cartagena-Bogota – unohtumaton seikkailu v. 2000

Vuonna 2000 kun IBBY:n 27. kongressi pidettiin Kolumbian Cartagenassa, Helsinki oli yksi kahdeksasta Euroopan kulttuuripääkaupungista. IBBY Finland ja sponsoroimamme vuoden 2000 kansainvälisen lastenkirjapäivän juliste viesteineen hyväksyttiin kulttuuripääkaupungin viralliseen ohjelmaan.

Kirkkaanvihreät lippikset, joita meidän kulttuurinviejinä oli käytettävä, herättivät sekä iloa, ihastusta että tyrmistystä. Muuan ”ständillämme” käynyt kolumbialainen isoäiti halusi maksaa vaikka omaisuuden saadakseen pojanpojalleen Helsinki-lippiksen. Vuosia myöhemmin taas eräs tanskalainen kollega muisteli, miten teillä suomalaisilla oli päässä ne kauheat lippikset!

Kaarina, Teresia ja Marke Ibby Finlandin osastolla Cartagenassa
Kaarina Kolu, Teresia Volotinen ja Marketta Könönen IBBY Finlandin osastolla Cartagenassa.

Kolumbian Cartagena, Unescon maailmanperintökohde, tarjosi ainutlaatuiset puitteet kongressille, jonka teemana oli: The New World for a New World. Children´s books for the New Millenium. Keskittymistä vaativien kongressipäivien jälkeen alkoi matkan seikkailuosuus Gabriel García Márguezin kirjojen maisemissa.

Retkipäivien jännittävimmän osuuden koimme rannikon mangrovesuistossa. Seuraamme lyöttäytynyt ja meidät ”ominut” kaupunkiopas kuljetti meidät pieneen kalastajakylään, jonka rannassa odotti yhdestä puusta koverrettu intiaanikanootti ja sen omistaja. Henkeä pidätellen tasapainoilimme kanoottiin, jonka vesille saattamisessa oli omat ongelmansa. Jännittävä pujottelu mangroverämeikössä sai mielikuvituksen liikkeelle.

Retkemme jatkui vaaralliseksi tiedettyyn Bogotaan, Kolumbian pääkaupunkiin. Sandra, kolumbialainen historian opiskelija, jonka sisar Andrea – hyvä ystävämme – opiskeli parhaillaan Helsingissä, tutustutti meitä monimiljoonaiseen Bogotaan, sen päivä- ja yöpuoleen. Hän opasti turvalliseen liikkumiseen, kolumbialaiseen ruokakulttuuriin ja järjesteli tutustumiskäyntejä kouluihin sekä kirjastoihin.

 

Paluulento keskeytyi yllätyksellisesti Barranquillaan: Lentäjien työvuoro päättyi!  Matkustajien oli odotettava sen päättymistä. Lämmin kostea trooppinen yö ja hurjaa vauhtia kiitävä taksi lentokentältä keskustan hotelliin olivat Kolumbiaa juuri niin arvaamattomana ja jännittävänä kuin sen oli runsaan viikon aikana saanut kokea.

Maija Karjalainen ja Maija-Liisa Korhonen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille? 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s