[muisto] IBBY:n kongressi Berliinissä v. 1992

ibby_1992_kansi2[5725]IBBY:n 23. kongressi järjestettiin Berliinissä vain kaksi vuotta Saksan yhdistymisen jälkeen. Sadat eri puolilta maailmaa tulleet kongressiedustajat joutuivat keskelle kaupungin korjaus- ja rakennushuumaa. Uteliaisuus ja ihmettely vallitsivat kongressiväen keskuudessa. Olin ehkä muita uteliaampi, kysymyksessä oli ensimmäinen kongressini.

Monet kuuluisat Itä-Berliinin puolella olleet rakennukset toivottivat kongressivieraat tervetulleiksi: Alexanderplaz, TV-torni ja Humboltin yliopisto. Unter den Linden johdatteli Brandenburgin portille. Checkpoint Charliella oli pakko pysähtyä ajattelemaan, millaisessa maailmassa elämme.

Koulutoverini oli osallistunut vuoden 1951 Itä-Berliinissä järjestettyyn Nuorisofestivaaliin. Yritin suhteuttaa näkemääni hänen kuvauksiinsa yli 40 vuoden takaa. Siksi odotin kiihkeästi kongressin retkipäivää, jolloin tutustuttaisiin Potsdamissa Sanssoucin linnaan ja sen puutarhoihin.

Hotelli oli asiallinen ja huoneeni siisti. Jaoin sen joksikin aikaa Kaarina Helakisan kanssa. Kongressikeskuksena toimi mahtipontinen kokoustila, eräänlainen jäänne vuosien takaa sekin.

Useat pääluennot keskittyivät Itä-Euroopan lastenkirjallisuuteen: ”Promoting Freedom in Totalitarian Eastern Europe”, ”Spaces of Liberty in Children Literature”.  Mainiosti otsikoitu ”Does Pinoccio have an Italian Passport?” –luento voisi hyvin olla tätä päivää.

Kongressin yhteydessä oli mahdollisuus tutustua mielenkiintoisiin näyttelyihin, esimerkiksi ”Jella Lepman contennial 1891–1991” sekä ”Robinson ja Jöröjukka, saksalaisten lastenkirjojen 500 vuotta”.

20141026_094606
Ampelmann liikennevaloissa.
IMG_20170220_0003
Ampelmann-heijastin

Virginia Hamilton USA:sta sai H.C.Andersen -mitalin kirjallisuudesta, kuvituksesta mitalin vastaanotti Květa Pacovská, joka vuonna 1992 edusti silloista Tsekkoslovakiaa. IBBY:n kunnialistalle päässeitä juhlittiin myös näyttävästi. Suomen kunnialistalaiset Outi Markkanen ja Margareta Thun olivat myöhästyä esittelytilaisuudesta. Berliinin liikenne teki heille tepposiaan, vaikka jalankulkijoita opastikin vihreä, veikeä Ampelmann, rakastettu jäänne Itä-Berliinin ajalta. Nyt sitä esittävä heijastin on suosittu matkamuisto!

Maija Karjalainen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s