[muisto] Japanin keisarinna Michiko ihastui Joen lauluun v. 2000

Nukketeatteri Sampossa vietettiin unohtumattomia hetkiä toukokuussa vuonna 2000, kun Japanin viehättävä keisarinna Michiko saapui Puotilan ostoskeskukseen katsomaan Maija Baricin kirjoittamaa näytelmää Joen laulu.

Näytelmä syntyi alun perin IBBY:n kansainväliseen kongressiin, joka järjestettiin New Delhissä Intiassa vuonna 1998. Keisarinna Michikon, joka on IBBY:n jäsen ja myös suuri lastenkulttuurin ja -kirjallisuuden ystävä, oli tarkoitus osallistua kongressiin, mutta maailmantilanteesta johtuen hän ei päässyt paikalle, vaan lähetti kokoukseen tervehdyksensä videolla. Hän kuitenkin kuuli kongressissa mukana olleelta ystävältään Tayo Shimalta Samposta ja Joen laulusta, ja kun keisaripari sitten oli tulossa Suomeen vierailulle vuonna 2000, keisarinna halusi ehdottomasti päästä katsomaan Joen laulua.

kuva002
Kuva: Ari Aalto

Tilaisuutta edelsivät tietenkin monenlaiset valmistelut ja mittavat turvajärjestelyt, ja Puotilan ostoskeskuksessa silloin sijainneen Nukketeatteri Sampon tilat tarkastettiin poliisikoirien avulla etukäteen huolellisesti. Maailman ainoan keisarinnan vierailu suomalaisessa lähiössä ei ole aivan yksinkertainen juttu!

Lämminhenkisessä tilaisuudessa oli läsnä suomalaisia ja japanilaisia lapsia sekä muita kutsuvieraita, muun muassa IBBY Finlandin silloinen puheenjohtaja Maija Karjalainen sekä Joen laulu -kirjan kuvittanut kreikkalainen Vasso Psaraki. Minäkin pääsin mukaan kirjan kustantajan edustajana ja toimittajana. Kun keisarinna saapui paikalle, hän yllätti vastaanottajansa Maija Baricin laulamalla Joen laulun tunnusmelodiaa, jonka hän oli opetellut etukäteen kirjaan kuuluvalta äänitteeltä. Yhtä yllättynyt olin itsekin, kun keisarinna lauloi Pienen linnun laulua myös minulle tullessaan kättelemään. Hetken ehdimme myös keskustella – mistäpä muusta kuin kuvakirjoista ja erityisesti japanilaisesta Otso-herrasta!

Joen laulu kuvaa erilaisten maailmojen kohtaamista, huolenpitoa, rakkauden voimaa ja elämän kiertokulkua. Keisarinna Michikoa esitys ja herkkä tarina näytti koskettavan syvästi.

Arja Kanerva

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille? 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s