[muisto] Vuoden 1973 Anni Swan -mitali Liukuhihnaballadille

liukuhihnaballadi_20121229492Anni Swan -mitalin voitti vuonna 1973 Margareta Keskitalo romaanillaan Liukuhihnaballadi (WSOY 1971). Kirja oli ilmestyessään ja vielä tänäkin päivänä meillä harvinainen, puolidokumentaarinen nuorten aikuisten romaani. Sen aihe on kipeän ajankohtainen. Keskitalo kertoo Pohjois-Suomen köyhien metsäkylien nuorista, jotka ovat hakeutuneet Ruotsiin töihin.

Kirja kuvaa kaunistelemattomasti ja osin hätkähdyttävästikin nuorten aikuisten kohtaloita hyvinvointivaltion hiostavassa työelämässä, heidän irrallisuuttaan ja orpouttaan. Se puhuttelee lukijaa ja panee hänet eläytymään näiden nuorten kohtaloihin.

Ruotsinsuomalaisten maahanmuuttokokemuksiin on hyvä eläytyä ja peilata tunteita tämän ajan maahanmuuttajien kohtaloita vasten. Kirjallisuus totisesti kehittää eläytymiskykyä ja opettaa ymmärtämään ihmisiä!

IBBY Finland jakaa joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Mitali annetaan teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. Voittajaksi on mahdollista nimetä yksittäisen teoksen sijaan myös kirjapari, kirjatrilogia tai kahden kirjoittajan yhteisteos. Mitalin on suunnitellut akateemikko Wäinö Aaltonen ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961.

Pirkko Ilmanen

Tämä muisto on osa IBBY Finlandin 60-vuotisjuhlavuoden virtuaalinäyttelyä. Näyttely tuo jokaisen ulottuville ainutlaatuisen mahdollisuuden kurkistaa yhdistyksen toimintaan sen koko kuusikymmenvuotisen olemassaolon aikana. Uusi muisto ilmestyy järjestön nettisivulle viikoittain. Ehkä sinullakin on oma muisto jaettavaksi muille?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s