Päivä palkitun silmin

Saimi Ruuttunen

Oli loskaisen harmaa marraskuun aamu, mutta Wanhassa Satamassa Katajanokalla oli lämmintä ja valoisaa. Vuoden 2017 Mielenterveysmessut olivat alkamassa. Ihmisiä kulki jatkuvasti ulos ja sisään ja parveili aulassa. Siellä seisoimme mekin, Pulpetti puristaa -kirjoituskilpailussa palkitut ja kunniamainitut. Saatoimme näyttää hieman eksyneiltä nurkassa seisoskellessamme, mutta ainakin itse olin tyytyväinen, että olin ulkopaikkakuntalaisena löytänyt itselleni ihan vieraaseen paikkaan. Kun olimme kaikki saapuneet paikalle, meidät ohjattiin viereiseen huoneeseen, jossa alkaisi tuota pikaa lehdistötilaisuus, jossa julkistettaisiin Hyvän mielen lähettiläs 2018 ja Pulpetti puristaa -kilpailun voittajat.

Lehdistötilaisuus aloitettiin Hyvä mielen lähettilään julkistamisella vuodelle 2018. Valituksi tuli kansanedustaja Jani Toivola. Hän puhui mielenterveysongelmiin yhä liittyvästä häpeästä ja salailusta. Toivola puhui myös siitä, kuinka tärkeää ihmisten kertomat tarinat omasta tilanteestaan ovat. Ne auttavat hänen mielestään lievittämään mielenterveysongelmien tabuasemaa. Puhetta kuunnellessani en voinut olla miettimättä, kuinka se sopikaan myös tähän kirjoituskilpailun palkinnonjakotilaisuuteen: me olimme kaikki kirjoittaneet tarinoita, joita tähän maailmaan tarvitaan rikkomaan tabuja ja hiljaisuutta mielenterveysaiheen ympärillä. En tiedä, ovatko muut palkitut tekstit omakohtaisia vai ei, mutta sillä ei oikeastaan edes ole väliä. Tärkeintä on, että näistä aiheista puhutaan, tapahtui se sitten fiktion keinoin tai ei.

Jani Toivola
Kansanedustaja Jani Toivola valittiin hyvän mielen lähettilääksi vuodelle 2018. Kuva: Mielenterveyden keskusliitto

Tämän jälkeen oli vuorossa kauan odotettu kirjoituskilpailun palkintojen jako. Ensiksi raati kertoi hieman IBBY Finland ry:stä ja kirjoituskilpailusta. Samalla taustalla näytettiin katkelmia palkituista teksteistä. Tässä vaiheessa ainakin minua rupesi hurjasti jännittämään, kun luin oman tekstini katkelman isolta näytöltä. Mahanpohjaa nipisteli, vaikka tilaisuus olikin hyvin pieni. Meidät pyydettiin yksitellen huoneen eteen seisomaan, missä  meille jaettiin kunniakirjat ja kukkakimput valtaisien onnentoivotusten kera. Siinä muiden palkittavien kanssa seisoessani olo oli äärimmäisen epätodellinen. En voinut uskoa, että tässä palkittiin juuri se minun pieni novellini, jonka kirjoitin ja viimeistelin pienessä kiireessä ja jonka lähetin kilpailuun sillä ajatuksella, etten ainakaan häviäisi mitään, jos osallistuisin. Tällaista en olisi tekstiä kirjoittaessani edes osannut kuvitella.

palkitut
Pulpetti puristaa -kilpailun palkittuja. Kuva: Mielenterveyden keskusliitto

Kukituksen jälkeen meitä pyydettiin poseeraamaan valokuvaan milloin mihinkin kameraan, milloin missäkin paikassa.  Hymy oli herkässä, vaikka jännityksen ja onnellisuuden sekoitus meinasikin vähän tärisyttää. Juttelimme vielä hetken kilpailun raadin, Mielenterveyden keskusliiton ihmisten ja Jani Toivolan kanssa kirjoittamisesta ja omista teksteistämme. Oli kiinnostavaa kuulla muiden ajatuksia teksteistään ja kirjoittamisesta. Pian sen jälkeen lähdimme kaikki omiin suuntiimme, kuka mihinkin. Vaikka tuntuikin vähän hassulta kantaa isoa kukkapuskaa ympäri Helsinkiä, koko loppupäivän hymy oli todella herkässä. Palkitsemistilaisuus oli mielestäni todella mukava ja vaikka se olikin todella rento, siinä oli kuitenkin tiettyä juhlavuutta kukituksineen ja kunniakirjoineen. Kirjoittaminen on ainakin minulle, veikkaisin, ja myös muille palkituille, tärkeä asia, joten tuntui upealta saada juhlistaa sitä näin.

Ja olihan tietenkin hauskaa viettää päivä Helsingissä tavallisen koulupäivän sijaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.