[arvio] Päivi Heikkilä-Halttunen: Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen

lue lapselle

Heikkilä-Halttunen, Päivi:
Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen
Lastenkirjainstituutin julkaisuja 33
Atena 2015
ISBN 978-952-300-179-4

Päivi Heikkilä-Halttusen väsymätön ja monipuolinen työ lastenkirjallisuuden puolestapuhujana, tutkijana, kriitikkona ja toimittajana on synnyttänyt jälleen hienon teoksen: yleistajuisen ja lukemaan innostavan oppaan lasten vanhemmille ja kaikille kirjoista ja lasten lukemiskulttuurista kiinnostuneille. Kirja on saanut alkusysäyksen mm. kohtaamisista koulutustilaisuuksissa ja vanhempainilloissa, joissa niin vanhemmat kuin ammattilaiset ovat tuoneet esille huoliaan lasten vähentyneestä lukemisesta. Kirja tarjoaakin niin käytännön vinkkejä, viisaita ajatuksia kuin uusinta tutkimustietoa lasten lukemisharrastuksen tueksi.

Kirja etenee lapsen kasvun mukaan vauvaikäisestä murrosiän kynnykselle. Lapsen kirjallisuuskasvatus alkaa aikuisen sylistä esikielellisellä kaudella riimittelyn ja ensikirjojen avulla sekä laajenee satuihin ja monenlaisiin kuvakirjoihin, joiden antia niin tunnekasvattajana, kielen rikastuttajana kuin kuvalukutaidon vahvistajana avataan hienosti. Läpikantavana ajatuksena on yhteisten lukuhetkien vuorovaikutteisuus, jolloin rauhoittumisen ja yhdessä kokemisen lisäksi aikuinen pääsee tutustumaan lapsen ajatuksiin ja ominaislaatuun. Lukuhetkistä aikuinen voikin oppia yhtä paljon kuin lapsi!

Kirja jakautuu lyhyisiin lukuihin, joiden otsikot ovat osuvia ja informatiivisia: Riittoisa kuvakirja, Uudestaan!, Lukuiloa vai lukukitkaa? Mistä tietoa ilmestyvästä lastenkirjallisuudesta? Alle kouluikäisen kirjallisuuskasvatuksesta edetään esikouluikäisiin ja kielellisen tietoisuuden herättelyyn, sukeutuvaan lukutaitoon ja lukutaidon vaiheisiin sekä kouluikäisen omaehtoiseen lukemiseen. Kirjan kohderyhmänä ovat selvästi lapsen lähipiirissä elävät aikuiset, joten on ymmärrettävää, että kouluun ja päivähoitoon liittyvät osiot ovat lyhyitä. Kirjalla on kuitenkin annettavaa myös ammattikasvattajille ja opiskelijoille, sillä runsaat ajantasaiset lastenkirjavinkit eri osioiden yhteydessä ja kirjan lähdeluettelo tarjoavat innostavia lukuvihjeitä. Kirjasta saa myös mainioita keskustelunaiheita vanhempainiltoihin ja ideoita kirjavinkkauksiin!

Kirjan välityksellä saa paljon tietoa lastenkirjallisuuden lajeista, lukutaidosta ja uusimmasta lastenkirjallisuudesta, mutta sen erityinen anti tulee kirjoittajan laajasta kokemuksesta ja vankasta asiantuntemuksesta. Heikkilä-Halttunen uskaltaa ottaa myös kantaa: Lukuhetken ehdoton sääntö on laittaa mobiililaitteet äänettömäksi, kun luetaan. Kirjat eivät tarvitse sensuuria, mutta aikuisen on hyvä ottaa huomioon oman lapsensa herkkyys luettavaa valittaessa. Lapsella on lukijana oikeus tehdä itsenäisiä löytöjä, ja niitä on kunnioitettava. Teoksessa pohditaan lyhyesti myös kirjan kilpailijoita, tietokonepelejä ja tabletteja, mutta vastakkainasettelua kaihdetaan. Lastenkirjan voima on omatahtisessa etenemisessä ja vuorovaikutuksessa, jossa lapsi ja aikuinen voivat jakaa mielikuvitusmaailman yhdessä.

Kiitos kirjasta, Päivi!

Marja Suojala

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.