Pulpetti painaa kasaan. Nuorten kirjoituksia mielenterveydestä

Noora Miettinen

Miltä tuntuu käydä koulua, kun on masentunut? Miltä tuntuu mennä koulun ruokalaan, kun kärsii anoreksiasta? Millaisia arpia syntyy kiusaamisesta? Annoimme nuorten itsensä kertoa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vuonna 2016 julkaistiin yhteensä 81 kotimaista nuortenkirjaa. Osa niistä tarttuu vaikeisiinkin aiheisiin, esimerkiksi nuoren päähenkilön tai hänen läheisensä sairauteen. Ja kuten tavallista: nuoret lukevat aikuisten heille nuorten elämästä kirjoittamia kirjoja. Entä nuorten omat sanat? Miten he itse kirjoittaisivat aikuisille ja toisilleen masennuksesta, ahdistuksesta tai uupumuksesta? Tämä ajatus jäi mietityttämään IBBY Finlandin hallituksessa. Otimme yhteyttä Mielenterveyden keskusliittoon, jossa innostuttiin mielenterveysaiheisen kirjoituskilpailun järjestämisestä osana vuoden 2017 Mielenterveysviikkoa.

Vuoden 2017 Mielenterveysviikon teemana oli Työ mielessä: mielenterveys ja työelämä. Mielenterveysmessuilla julkaistun mielenterveysbarometrin mukaan mielenterveysongelmiin liitetty negatiivinen leima on yhä vahva. Kampanjan tavoitteena oli nostaa esiin moninaisia haasteita, joita mielenterveysongelmista kärsivät kohtaavat työelämässä. Entä nuoret? Millaista on koulunkäynti ja arki silloin, kun elämää varjostaa psyykkinen sairaus?

83 kirjoitusta mielenterveydestä

Valtakunnallinen Pulpetti puristaa -kirjoituskilpailu järjestettiin syksyllä 2017 yhteistyössä IBBY Finlandin ja Mielenterveyden keskusliiton kanssa. Kilpailu suunnattiin 13–20-vuotiaille nuorille. Tekstilaji oli vapaa ja vastauksiksi tuli kertomuksia, runoja ja mielipidekirjoituksia. Olimme yllättyneitä kilpailuun lähetettyjen kirjoitusten määrästä: tekstejä lähetettiin yhteensä 83 eri puolilta Suomea. Aihe selvästikin kosketti nuoria ja he halusivat kertoa siitä tarinan. Kirjoituksissaan nuoret kertoivat muun muassa siitä, millaista on saada paniikkikohtaus koulun käytävällä, juosta karkuun kiusaajia ja tarkistaa vessan oven kahva kolme kertaa ennen rauhoittumista.

Nuorten kirjoitukset sisälsivät syviä ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Mukana oli kertomuksia itsensä etsimisestä ja hyväksymisestä, yksinäisyydestä, peloista, masennuksesta, koulukiusaamisesta, mielen järkkymisestä, syömishäiriöistä, viiltelystä, fyysisestä sairastumisesta, unettomuudesta, ulkopuolisuuden tunteista ja naamion takana elämisestä. Teksteissä kuvataan osuvasti koulumaailmaa ja koulua nuorten työnä, josta saattaa tulla mielen sairastuessa hyvinkin ahdistavaa.

Vakavista aiheista huolimatta tarinoissa oli toivoa ja huumorin pilkahduksia. Toivoa antoi se, että uskalsi kertoa omista tuntemuksistaan, peloistaan ja kokemuksistaan. Kuulijana saattoi olla koulukaveri, luotettava opettaja, terveydenhoitaja, psykologi, kuraattori tai läheinen. Kirjoituksista tuli vahva viesti; ettei kukaan pärjää yksin vaan tarvitsemme toinen toisiamme. Vahvinkin naamio murtuu jossain vaiheessa.

Parhaat tekstit palkittiin

Kilpailussa haettiin tekstejä, joissa nuoren oma ääni pääsee kuuluville. Voittajat valitsi tuomaristo, johon kuuluivat lastenkirjastonhoitaja ja kirjallisuusterapeutti Pirkko Ilmanen, kirjastonhoitaja Marketta Könönen ja opettaja Noora Miettinen. Kilpailussa jaettiin 300, 200 ja 100 euron suuruiset rahapalkinnot sekä kirjapalkintoja. Voittajat julkistettiin Mielenterveysmessuilla Wanhassa Satamassa Helsingissä 21.11.2017.

palkintojenjako
Raati jakaa messuilla palkintoja. Kuva: Mielenterveyden keskusliitto

Pääpalkinnon sai 14-vuotias vantaalainen Krista Tikkanen. Toisen palkinnon sai 18-vuotias Saimi Ruuttunen Vaajakoskelta ja kolmas palkinto meni Ouluun 17-vuotiaalle Helena Petäjäkankaalle. Kunniamaininnan saivat Anni Mäkinen, Salka Rauvola ja Marjo Ulkuniemi. Palkitut tekstit ovat luettavissa nimimerkillä varustettuina satunnaisessa järjestyksessä.

Palkintoperusteiden mukaan voittajatyöt lähestyvät aihetta luovasti ja omaperäisesti. Vaikeuksille löydetään niissä mielikuvituksellisia vertauskuvia, jotka tuovat ahdistuksen ja masennuksen lähelle lukijaa. Tekstit ovat kielellisesti tasokkaita ja tarinoiltaan kiinnostavia. Rakenne on niissä hallittua ja sekä alut että loput harkittuja ja viimeisteltyjä. Kertojan tunteita ja ajatuksia kuvataan kirjoituksissa elävästi, niin että tekstit synnyttävät lukijassa uusia oivalluksia mielenterveydestä. Vaikeista aiheistaan huolimatta teksteissä kulkee toivo. Jokainen voi löytää avaimen ja ottaa ensimmäisen askeleen ulos.

Kilpailun tuomaristo oli otettu jokaisesta kilpailuun lähetetystä tekstistä. Tekstejä ei ollut raskaista aiheista huolimatta raskasta lukea.  Jokainen teksti tuntui henkilökohtaiselta kirjeeltä, jonka halusi lukea huolella ja rauhassa ja antaa sille aikaa. Tuomaristo kannustaa, että kaikki kilpailuun osallistuneet nuoret jatkavat kirjoittamista. Tekstit olivat toivottavasti nuorille itselleen tärkeitä – sitä ne olivat myös niiden lukijoille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.