Raili Mikkanen: Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää

9789520409746_frontcover_finalRaili Mikkanen
Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää
Tammi 2019
ISBN 978-952-04-0974-6

Kirjailija Minna Canthin kuuluisa lausahdus ”Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää” on Raili Mikkasen uusimman historiallisen nuortenromaanin nimi. Teos on kiehtova aikamatka, jossa pääosassa on Canthin tytär Elli, joka monella tapaa Minnan seitsemästä lapsesta muistutti eniten äitiään.

Romaani avaa mielenkiintoisesti, millaista nuorten elämä oli Kuopiossa 1800-luvun loppupuolella, mutta ennen kaikkea pääsemme kurkistamaan Minnan työhön ja aktiiviseen seuraelämään tyttären näkökulmasta katsottuna. Ei voi kuin ihmetellä vastikään leskeksi jääneen naisen tarmoa olla kaikessa mukana: ansiokkaana suomenkielisenä näytelmäkirjailijana, suurperheen huolehtivaisena yksinhuoltajaäitinä, menestyvänä kauppiaana, vieraanvaraisena kulttuurisalongin pitäjänä sekä aktiivisena naisasianaisena ja yhteiskunnallisena vaikuttajana. Ellin kertomana koemme myös Minnan voimattomuuden hetket leskeksi jääneenä ja seitsemättä lastaan odottavana äitinä tai kun hän myöhemmin joutui näytelmiensä tai mielipidekirjoitustensa vuoksi murskaavan arvostelun ja pilkan kohteeksi.

Raili Mikkasen perusteellinen perehtyminen taustamateriaaliin on hänen aiemmista historian naishahmoista kertovista romaaneistaan tuttu keino luoda vahva pohja fiktiivisen romaanin autenttisuudelle. Kirjan kautta välittyy monta asiaa, joissa näkyy, ettei yhteiskuntamme vieläkään ole tasa-arvoinen eikä hyväksy uusia ajatuksia. Ennen kaikkea kaikki kohtuuton kritiikki ja parjaus, jonka kohteeksi Minna Canth joutui, tuntuu edelleenkin tutulta.

Se, että romaanin kertojaminä on Minnan tytär Elli, tuo myös esiin, miten epäoikeudenmukaisen ennakkoluuloisuuden kohteeksi kirjailijan lapsetkin joutuivat koulussa ja ystäväpiirissään tai kohdatessaan kadulla vastaantulijoita. Vähän samanlainen kerrontatekninen ratkaisu oli Mikkasen Finlandia Junior -palkitussa Aino Kallaksen nuoruudesta kertovassa teoksessa Ei oli minulle suvannot! (Tammi 2002), jonka kertojana oli Ainoa vauvasta lähtien hoitanut häneen voimakkaasti kiintynyt apulainen.

Raili Mikkasen ensimmäinen historiallinen kirja oli näyttelijä Ida Ahlbergista kertova Teatteriin! (Otava 1990). Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää vie lukijansa Minnan kirjoittamien näytelmien lisäksi perheen ystäväpiiriin kuuluneen näyttelijä Hilda Aspin myötä teatteriin, nimittäin kulissien takaiseen elämään ja vallankäyttöön. Romaanissa kerrotaan, kuinka Ida Aalberg oli päässyt Canthin Työmiehen vaimo -näytelmän (1885) Homsantuun rooliin, vaikka Minna oli näytelmää kirjoittaessaan ajatellut sitä Hildalle, joka jäi Idan varjoon muidenkin roolien jaossa ja jättäytyi pois teatterista. Agathon Meurmanin kritiikki puolestaan, jossa hän väitti Työmiehen vaimo -näytelmää yhteiskuntaa tuhoavaksi, koska naisen pitää hänen mielestään ollakin alistettu, vertautuu Minnan mielessä Aleksis Kiven saamaan murska-arvosteluun. Minna Canthin Kovan onnen lapsianäytelmä (1888) esitettiin Suomalaisessa teatterissa vain yhden kerran, koska sen esittäminen kiellettiin valtionavustuksen lopettamisen uhalla.

Kun Elli matkustaa opintomatkalle Saksaan, hän odottaa uuttaa, jännittävää ja lupaavaa, kun ajattelee katkaisseensa esiliinan nauhansa lopullisesti ja aloittavansa oman elämän. Raili Mikkanen kertoo loppusanoissaan kuitenkin, että Elli palasi kotiin äitinsä viimeisiksi elinvuosiksi omasta vapaasta tahdoistaan hoitamaan kauppaa. Elli ei koskaan solminut avioliittoa, vaan hänestä tuli vahva, aktiivisesti Kuopiossa toimiva nainen, joka ei viettänyt nukkuvaa puolikuollutta elämää.

Teresia Volotinen 11/2019

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.