Sammandrag 4/2017

I det här numret av Virikkeitä är temat psykisk hälsa. Artiklarna presenterar hur temat behandlas i barn- och ungdomslitteraturen men granskar också ungdomars egna texter kring ämnet.

I anslutning till IBBY Finlands 60-års jubileum 2017 utlyste föreningen tillsammans med Centralförbundet för Mental Hälsa en skrivtävling, vars syfte var att lyssna på de ungas tankar kring det aktuella ämnet. I tävlingen deltog över 80 ungdomar i åldern 13-20 år. Första, andra och tredje pris delades ut och dessutom fick ytterligare tre deltagare ett hedersomnämnande. Alla de här sex bidragen publiceras i det här numret. En sjunde lite annorlunda text finns också med, flyktingpojken Seyed Nader Hoseinis berättelse om sin långa resa från Afghanistan till Finland och om det svåra livet som flykting i ett främmande land. Prisen delade ut i samband med en mässa med anknytning till psykisk hälsa som ordnades i Gamla Hamnen i november 2017. Saimi Ruuttunen berättar i ett kort inlägg om hur det kändes att ta emot priset på mässan.

Noora Miettinen, går i sin artikel närmare in på arrangemangen kring tävlingen och själva tävlingsbidragen. Juryn kunde konstatera att ämnet tilltalade ungdomarna och texterna innehöll tankar, stora känslor och egna erfarenheter. Man tog upp teman som ensamhet och utanförskap, mobbning i skolan, ätstörningar, rädsla, utmattning, panikångest, depression och också fysiska sjukdomar. Men trots det allvarliga ämnet fanns det mycket hopp och humor i berättelserna.

stormy-tree-photo-files-2-1192616-1600x1200

Marketta Könönen presenterar i sin artikel finska barnböcker som tar upp mental ohälsa. De flesta av böckerna behandlar dock vuxna med mentala problem. Könönen har också intervjuat författaren och illustratören Ilja Karsikas om hans bok ”Amos ja sumupuu”, Etana Edition 2017. Också i den är det pappan som insjuknar i depression.

Pia Göös skriver om hur ungdomsböckerna tacklar problemet. Hon konstaterar att man i ungdomslitteraturen behandlar mental ohälsa mera realistiskt och det är ungdomarna själva som mår dåligt.  Böckerna är viktiga och har ofta en terapeutisk inverkan på läsaren. Artikeln innehåller också konkreta tips på dylika böcker. Den svenska barn- och ungdomslitteraturen har aldrig undvikit att ta upp svåra frågor. Sara Nordlund- Laurent presenterar en samling både nya och litet äldre svenska böcker för läsare i olika åldrar med den gemensamma nämnaren mental ohälsa.

I Skattkammaren reflekterar Mirja Heikkilä över Gösta Knutssons bok om Nalle Lufs. Den var viktig för henne i barndomen och den fick henne att inse hur stor betydelse litteraturen har i terapeutiskt syfte. I e-postmeddelandet tangerar Ukko Kärkkäinen samma ämne. Att läsa och att själv producera text betyder mycket för människans välbefinnanande.

Heidi Kiiskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.