Sammandrag Virikkeitä 1/2017

I år firar Finland sitt 100-års jubileum och IBBY Finland sitt 60-års jubileum. I förordet ”Till läsaren” berättar Jutta Setälä om hur man under årets lopp på olika sätt kommer att fira jubileumsåret. Under hela året kommer man t.ex. att varje vecka på föreningens hemsida publicera minnen, i form av text och bild, från de gångna 60 åren.

Den internationella barnboksdagen firas traditionellt den 2 april på H. C. Andersens födelsedag.  IBBY Finland kommer att tjuvstarta firandet och arrangerar redan den 25 mars ett stort jippo på Entressebiblioteket i Esbo. I programmet, som riktar sig både till barn och vuxna, ingår olika workshoppar och en föreläsning om teman och specifika kännetecken i ny finsk barn- och ungdomslitteratur. Efter programmet hålls IBBY Finlands vårmöte. Också de här evenemangen är en del av jubileumsårets program.

I samband med den internationella barnboksdagen publicerar internationella IBBY en affisch med ett budskap. I år är det den ryska IBBY sektionen som ansvarar för deras utgivning. Budskapet är skrivet av författaren och poeten Sergey Makhotin och affischen är illustrerad av konstnären Mikhail Fedorov. Budskapet är översatt till finska och ingår liksom också affischen i det här numret.

Årets första nummer av Virikkeitä innehåller traditionellt alltid översikter om det föregående årets barn- och ungdomsboksproduktion. För första gången finns nu i anslutning till översikterna också listor över barn- och ungdomslitteratur som utkom år 2016. Allt som allt utkom ca 380 helt nya inhemska barn- och ungdomsböcker av vilka ca 100 var bilderböcker, 88 romaner för barn, 66 ungdomsböcker, 20 sagoböcker, 15 diktböcker, 65 fackböcker och 12 seriealbum. Dessutom utkom några skämtböcker.

img_7209_medium.jpg
Kuva: Jutta Setälä

Emilia Kämäräinen presenterar barnböcker för slukaråldern. Marketta Könönen skriver om poesi och sagor och koncentrerar sig på sagor som utkom på mindre förlag eller utgavs på eget förlag. Jutta Setälä presenterar bilderboken och konstaterar att utbudet är både mångsidigt och intressant. Glädjande är också att det är så många olika förlag publicerar bilderböcker. Suvi Oksanen lyfter fram ungdomsboken och Markku Kesti skriver om inhemska serier och tar också med några utländska pärlor inom genren.

Barbro Enckell-Grimm granskar den finlandssvenska barnboksutgivningen. Framförallt berömmer hon bilderböckerna och de finlandssvenska illustratörerna. Teresia Volotinen skriver om faktaböcker för barn och Kaarina Kolu presenterar tio fackböcker som på sätt eller annat berör barn-och ungdomslitteratur och -kultur.

I Skattkammaren återvänder Pia Göös till sin barndom och reflekterar över böcker, läsning och biblioteksbesök. Speciellt viktiga för henne var Marie Louise Rudolfssons böcker om gotlandsrusset Vitnos.

Elisa Grönholm skriver i e-postmeddelandet om Stora läsäventyret, ett projekt som är en del av Finland 100 -programmet. Projektet koordineras av Läscentrum och Barnboksinstitutet och riktar sig till 0-16 åringar. Stora läsäventyret vill lyfta fram barnlitteraturen och läsglädjen, men också betona läsförståelsens och litteraturens betydelse för framtidens Finland.

Heidi Kiiskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.