Sammandrag Virikkeitä 3/2015

Heidi Kiiskinen

IBBY Finlands medlemsblad har publicerats allt sedan år 1976. Från och med år 2002 har tidningen utkommit med fyra nummer per år. Det här numret publiceras nu enbart i nätversion. Orsaken till förändringen är ekonomisk. Trycknings- och postningskostnaderna har helt enkelt blivit för höga för föreningen. Tanken är dock att vi också i fortsättningen ska ge ut åtminstone ett nummer per år i traditionell tryckt form. Vart annat år, i anslutning till IBBYs internationella kongress kommer vi också att publicera skriften ”Finnish Children´s and Youth Books”.

Temat för detta nummer är naturen och miljön i barn- och ungdomslitteraturen. I sin artikel granskar Myry Voipio hur natur- och miljötemat behandlas i barn- och ungdomsböckerna. Hon konstaterar att ämnet är ständigt närvarande och är en inneboende del av den finländska barnlitteraturen och förekommer i alla dess genrer.

Kuva: Sara Pietilä
Kuva: Sara Pietilä

Sari Peltoniemi skriver om hur svårt det är att beskriva naturen. Peltoniemi som representerar fantasygenren konstaterar att många är av den uppfattningen att författare som skriver fantasy inte behöver hålla sig till sanning eller fakta eftersom berättelserna i sig är helt orealistiska. Men, säger författaren, naturen följer sina egna lagar och det krävs goda argument för att bryta mot dem.

Karoliina Pertamo tar i sin artikel upp temat ur en illustratörs perspektiv. Hon berättar om hur naturen med växter och djur framställs i bilderböckerna och också om hur hon själv arbetar som tecknare.

Teresia Volotinen presenterar 25 fackböcker med naturtema och Sirkka-Liisa Heinonen granskar tio diktböcker i vilka naturen spelar en viktig roll.

Myry Voipio har intervjuat Kaarina Tiainen på Finlands naturskyddsförbund om miljöfostran och -kunskap. I intervjun berättar Tiainen om vad miljöfostran egentligen innebär och hur olika aktörer i samhället, dagvård, skola, vuxna, kan bidra till att stödja barnens kunskaper och intresse för naturen och miljöfrågor.

Marleena Mustola reflekterar i sin artikel över ekokatastrofer och hur det här temat har behandlats i barnlitteraturen. I e-postmeddelandet skriver Annika Luther, på svenska, om hur dagens barn förhåller sig till böcker, också till naturböcker, och hur svårt det överhuvudtaget är för traditionell litteratur att hävda sig i konkurrensen med de nya medierna. Men, säger Luther, det finns naturböcker som alltid fungerar även i vår digitaliserade värld.

Skattkammaren innehåller Suvi Airolas barnboksskatter och speciellt viktig för henne var Elsa Beskows bok Solägget.

I slutet av tidningen ingår som vanligt recensioner över aktuell inhemsk barn- och ungdomslitteratur och även facklitteratur om barnlitteratur och -kultur.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.