Sammandrag Virikkeitä 4/2016

I det sista numret av Virikkeitä blickar Jutta Setälä tillbaka på året som gått. År 2016 utkom bl.a. en nätversion av Finnish Children´s and Youth Books XV, som innehåller presentationer av de senaste årens inhemska barn- och ungdomsböcker och som riktar sig främst till en utländsk publik. I slutet av året påbörjades också planeringen av IBBY Finlands 60-års jubileum 2017. Planerna är många och bl.a. kommer man att under årets lopp, på föreningens hemsida, varje vecka presentera verksamheten från sex årtionden. Det första minnet har faktiskt redan publicerats och är en hälsning till föreningen av Tove Jansson från år 1987.

Temat för Virikkeitä 4/2016 är det mångfasetterade barnbiblioteksarbete som görs på  biblioteken och det omfattade samarbetet som biblioteken har med andra aktörer. Koordinator Pia Terrihauta presenterar i sin artikel ”Pulmaario”- projektet, vars mål är att bryta barns och ungdomars fördomar till ämnet matematik. Projektet riktar sig till 9-13-åringar och är ett samarbete mellan Helmet-biblioteken och Helsingfors universitets Luma central. Koordinator Mari Luolamaa skriver om Apparatö – projektet. Helsingfors stadsbibliotek, ämbetsverket för småbarnsfostran och Aniway Oy har tillsammans utarbetat en inlärningsmiljö för förskolan. Syftet med projektet är att med hjälp av Apparatö-lärospelet utveckla förskolebarns kunskaper i informations- och kommunikationsteknologi och främja deras medieläsförståelse.

Informatiker Cecilia Eriksson berättar om Bokbubbel, ett läs- och leklustprojekt på de svenska daghemmen i Helsingfors under åren 2014-16. Med projektet ville man inspirera dagvårdspersonalen och föräldrarna att satsa på högläsning av sagor och berättelser för att stärka barnens språkutveckling, uttrycksförmåga och fantasi. Koordinator Elina Järvelä redogör för ”Kulttuurivoltti”-projektet som är ett projekt för att underlätta och stödja uppgörandet av planer för kulturfostran i kommunerna. Planerna är enligt Järvelä viktiga för att alla barn ska bli delaktiga av ett mångsidigt och jämlikt kulturutbud i sin egen kommun.

I sin artikel skriver bibliotekarie Pirkko Ilmanen om två fantastiskt fantasifulla evenemang på Entresse biblioteket i Esbo. År 2014 ordnades i anslutning kring utställningen ” I Toves sällskap” verkstäder för lågstadieelever och i februari 2016 firade man en internationell Harry Potter kväll.

Bibliotekarie Reetta Saine har alltid varit fascinerad av Roald Dahls böcker och som bokpratare har det varit tacksamt att presentera dem – de är alltid en succé. Saine presenterar en förteckning på böcker i Roald Dahl stil, både inhemska och översättningar och blev själv förvånad över att det finns så många av dem.

Bibliotekarie Markku Kesti står för innehållet i Skattkammaren och författaren Salla Simukka undrar i sin kolumn över värderingar kring barnlitteraturen.

E-postmeddelandet kommer den här gången från Auckland och har skickats av författaren Kirsti Kuronen. Hon deltog i IBBYs internationella kongress på Nya Zeeland senaste sommar och mottog där Honour List-diplomet för sin bok Paha puuska.

Heidi Kiiskinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.