Sankaritarinoiden takana on joukkovoima

Taru Anttonen

sankaritarinoita_tytoille_kansi_rbg“Vau, tällainen pitää saada suomalaisista naisista,” oli ensimmäinen ajatukseni, kun syksyllä 2017 tartuin kirjakaupan hyllyltä Elena Favillin ja Francesca Cavallon käännöskirjaan Iltasatuja kapinallisille tytöille: 100 tarinaa ihmeellisistä naisista (S&S 2017). Kirja kokosi yhteen tarinoita upeista naisista eri puolilta maailmaa.

Tästä sai alkunsa Sankaritarinoita tytöille: Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into Kustannus), joka julkaistiin syksyllä 2018. Kirja kertoo eri vuosikymmenten suomalaisista sankarinaisista, jotka ovat rikkoneet rajoja, tavoitelleet unelmiaan ja kulkeneet omia polkujaan. Satumuotoon kirjoitetut tositarinat sopivat luettavaksi niin kouluikäisille, pienille lapsille kuin aikuisillekin. Jokaisesta sankarista on tarinan lisäksi myös muotokuva.

Työparikseni löytyi Milla Karppinen, jonka kanssa aloimme heti koota laajempaa työryhmää kirjaa tekemään. Iltasatuja kapinallisille tytöille antoi nimittäin inspiraation myös työskentelytapaan: mekin halusimme toteuttaa hankkeen joukkoistamalla! Kirjamme on tehty 24 kirjoittajan, 61 kuvittajan sekä 725 hanketta rahoittaneen mesenaatin voimin. Me Milla Karppisen kanssa toimitimme kirjan. Lisäksi kuka tahansa pystyi ehdottamaan kirjaan sankareita, ja näiden ehdotusten joukosta löytyikin aivan huikeita tarinoita kerrottavaksi.

Ketä kirjamme sankarinaiset sitten ovat? He ovat inspiroivia naisia ja esikuvia, jotka edustavat kukin omalla tavallaan sankaruutta. Osa on rikkonut lasikattoja, osa on tehnyt ennakkoluulottomia valintoja, osa on edennyt rohkeudellaan. Tarja Halonen rikkoi paksun lasikaton ensimmäisenä naispresidenttinä, Orvokki Kuortti lentokapteenina ja Sari Rautiala palopelastajana. Päätoimittaja Koko Hubara on luonut oman median ruskeille tytöille ja pappi Marja-Sisko Aalto on ollut rohkeudellaan esikuva monelle transnaiselle.

Marja-Sisko-Aalto_Apila-Pepita_lr
Marja-Sisko Aalto (kuvittaja Apila Pepita)

Haluamme kirjassa tarjota moninaisen kattauksen tarinoita ja myös laajentaa sankaruuden käsitellä. On sankaruutta myös tunnustaa tarvitsevansa apua ja auttaa muita. Muusikko Almalle oman kaksoissiskon tuki on ollut tärkeää ja tubettaja Mansikkka (Maiju Voutilainen) sai apua masennukseensa ja on puhunut asiasta avoimesti. Sankaruutta on paitsi tien raivaaminen muille, myös oman heikkouden tunnustaminen.

alma
Alma (kuvittaja Mira Mallius)

9789523510463-1Halusimme tehdä kirjan, koska perinteiset satukirjat tarjoavat tytöille melko yksipuolisia tyttö- ja naisrooleja samaistumisen kohteeksi. Tilanne on nykyisin onneksi jo muuttunut, ja tähän muutokseen kirjamme myös osallistuu. Ja koska pojatkin tarvitsevat moninaisia esikuvia, ovat Emmi Jäkkö ja Aleksis Salusjärvi toimittaneet hieman vanhemmille lapsille suunnatun kirjan Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille): Kertomuksia huikeista miehistä Arvo Ylpöstä Kimi Räikköseen (Into Kustannus 2019).

sankaritarinoita_etukansiElokuussa 2019 julkaistu Sankaritarinoita (kaikille): Kertomuksia uskomattomista suomalaisista Rudolf Koivusta Saara Aaltoon (Into Kustannus 2019) on puolestaan minun ja Milla Karppisen koostama jatko-osa, ja sopii tyyliltään pienillekin lapsille – kuten Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille). Vaikka kahdella aiemmalla sankarikirjallakin on paikkansa, on myös tärkeää muistaa, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi. Toisaalta esikuvia etsittäessä sukupuolella ei tarvitse aina edes olla väliä.

Jatko-osaa tehdessä maailmaan syntyi myös kaksi uutta sankaria, joista toisen synnytin minä ja toisen toimittajakollegani Milla Karppinen. Kirjamme sankarit ovat tehneet tärkeää työtä sen eteen, että maailma olisi parempi paikka myös näille pikkusankareille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.