Satuja, tarinoita ja kertomuksia vuodelta 2016

Marketta Könönen

Pieniä, suuria, vaatimattomia, värikkäitä, realistisia ja mielikuvituksellisia tarinoita, satuja ja kertomuksia –­ niistä on vuoden 2016 satusato tehty. Vähän uutta, vähän vanhaa, vähän lainattua, uusittua, paikattua ja jatko-osia, niistäkin on satuvuosi tehty. Tässä artikkelissa nostan esiin erityisesti omakustanteita ja pienkustantamoiden teoksia.

Muurahaisia, jäniksiä, hylkeitä ja keppihevosia

Ursula Vuorenlinnan Muurahaiset pakosalla – Myrorna på flykt (omakustanne 2016) on neljäs osa muurahaisystävysten, neuvokkaan Meerin ja ramman Millin elämästä. Muurahaisten elämä mullistuu, kun hyökyaalto tuo seudulle paljon pakolaisia. Meeri ja Milli haluavat auttaa tulijoita kotiutumaan. Teos käsittelee pakolaisuutta, erilaisuutta, ystävyyttä ja suvaitsevaisuutta. Kirja on kääntökirja, jonka toinen puoli on suomeksi, toinen ruotsiksi.

Jänis on kahdessa kirjassa sankarina. Armi Toivola on kirjoittanut ja valokuvittanut kirjan Jäniksenpoika etsii veljeään (Aurinko kustannus 2016). Jäniksenpoika elää ensimmäistä kesäänsä. Orava, jänisemo ja kirjosieppo opettavat poikaselle luonnon salaisuuksia ja selviytymisen taitoja. Kirjassa on kauniit kuvat ja sujuvasti kerrottua luontotietoutta.

Pupu pitkäkoipiPekka Kämäräisen Pupu Pitkäkoipi seikkailee (Nordbooks 2016) sisältää viisitoista tarinaa. Pitkäkoipi käy uimakoulussa, hiihtää, ratsastaa, hätistää varkaita, matkustaa junalla citykanin luo ja estää noitien tuhotyöt. Teoksessa on Mari Arvisen ilmeikäs kuvitus, osa kuvista on värityskuvia.

Helmikuussa syntyy saimaannorpan poikanen. Nuutti Pikkukuutti. Nukahtamistarina – pienille ja isommille (Sun Text 2016) on Satu Pusan kirjoittama rauhoittava satu kuutista. Kirjan mukana on cd-levy, jolla kirjoittaja lukee rauhallisesti ja verkkaisesti tarinan Nuutti Pikkukuutista.

Kirsi Antikainen ompelee keppihevosia. Kirpakka-Kepparit -kirjaansa (Books on Demand 2016) hän on kuvannut viisitoista tekemäänsä keppihevosta. Jokaisella hevosella on nimi, tarina ja tausta. Kirjan tarinat ovat satumaisia.

Kiehtovia kissoja

DADAKANSIEsko-Pekka Tiitisen ja Olli Kuusiston mainioissa kissasankareissa on paljon yhteistä. Ne ovat pelottomia, neuvokkaita, luovia ja niillä on vahva itsetunto. Molemmissa kirjoissa teemana on pakolaisuus, ystävyys ja empaattisuus. Tiitisen Dada-kissa ja Populuksen popcornit –kirjan (Lasten Keskus 2016) sankari on Dada eli kyllä-kyllä kissa. Dada, koira Maa ja hiirenpoikanen Kuukorva kiskovat hallitsija Populuksen pelimaailmasta arkeen ja yhteisen unelman toteuttamiseen. Kirjasta jää lukijalle hyvä mieli ja hyrinä.

Kuusiston Pakolaiskissa (omakustanne 2016) kertoo Alexandrasta. Keisarin hovin balettikissojen viimeinen jälkeläinen matkustaa Paraisilta Pietariin Vaarin ja Sonjan kanssa. Pietarin baletissa Alexandra ottaa osaa esitykseen. Baletin kätköistä löytyy vanha Maija. Se kertoo Alexanralle balettikissojen historiasta ja Alexandran Pushkin-suvusta. Pakolaiskissa onkin rikas oligarkkikissa. Haluaako kissa jäädä Pietariin vai palata Paraisille?

Karhunpoika sairastaa ja matkustaa

Nauvo-Auva aalloillaIlona Tomin kirjoittama ja Anna-Liisa Tarvaisen hellyttävästi kuvittama satukirja Suden lahja (Kunsti Kustannus 2016) kertoo karhuperheestä, jonka toinen pentu Nökö sairastuu vakavasti. Kirjan avulla käsitellään lapsen sairauden vaikutusta koko perheen elämään. Sairaus, sairaala, hätä, huoli, toiveet, pettymykset ja vaihtelevat tunteet kuvataan realistisesti mutta lohdullisesti.

Nauvo-Auvo aalloilla (S&S 2016) on Henrika Anderssonin kolmas kirja neuvokkaasta nallesta ja muista pehmoista. Nauvo-Auvo johtaa retkikuntansa suojaan perheen Mörkö-kissan kynsistä. Retkikunta suuntaa Nauvoon. Merimatka mennään jäniksinä. Matkalla opitaan, että salaisuuksissa on parasta, että ne saa löytää itse.

Lähiluontoa ja vuodenkiertoa

Takapihalta alkaa seikkailuYmpäristökasvattaja Milla Tuormaa on kirjoittanut mainion ja tuhdin tarina- ja luontokirjan Takapihalta alkaa seikkailu: tarinoita ja toimintaideoita lähiluontoretkelle (PS-kustannus 2016). Tarinat seuraavat kouluvuoden rytmiä. Vaaksanmittainen Kara, keijukaiset ja metsän eläimet seikkailevat kiinnostavissa tarinoissa. Lisäksi Tuormaa antaa leikki- ja keskusteluideoita sekä ohjeita ulkoharjoituksiin. Kirjan lopussa on lajitietoa ja kuvia, lähipiirin nisäkkäistä, matelijoista, linnuista ja puista.

Kuu-Koo-Kuukeli ja muita vuodenaikasatuja (Lector Kustannus) on neljän kirjoittajan yhteisteos. Mervi Heikkilä, Jussi Matilainen, Merja Mäki ja Kristiina Mäkimattila ovat kirjoittaneet satuja ja runoja. Satujen sankareina ovat lapset, eläimet, noidat, mummot ja unilehmä. Runot johdattavat vuodenajasta ja kuukaudesta toiseen. Liikkeelle lähdetään syyskesästä. Teos on sopivan mittaisten iltasatujen kokoelma. Siinä on Kristiina Mäkimattilan iloinen ja ilmeikäs kuvitus.

essipaavo1Merja Karjalainen ja Leena Rantala ovat kirjoittaneet eri-ikäisten lasten ääneenlukuhetkiin tarinakokoelman. Essin ja Paavon tarinapuu (Pieni Karhu 2016) koostuu kolmesta oksasta. Ensimmäisen oksan tarinat ja lorut on suunnattu puhumaan opetteleville, toisen taaperoille ja kolmannen isommille lapsille. Tarinoissa on otettu huomioon lapsen kielellinen kehitys ja sen tukeminen. Kirjassa on Sallamari Rantalan hauska ja värikäs kuvitus.

Sininen luumu. Sadut ja tarinat (Books on Demand 2016) sisältää kaksitoista sivunmittaista juttua. Teos on aikaisemmin parikymmentä lastenrunokirjaa julkaisseen Tuomas Väätäisen ensimmäisen suorasanainen lastenkirja. Satujen ja tarinoiden aiheena ovat eläimet ja luonnon antimet. Kirjassa on Soili Tuovisen ja Väätäisen pelkistetty kuvitus.

Ihmissankareita ja erikoisia sakkeja

tero-ja-tarmo-retkeilevatViveka Salo on kirjoittanut ja kuvittanut toisen kirjan, kahden pikkupojan ja heidän äitinsä seikkailuista. Tero ja Tarmo retkeilevät (Kustannus-Mäkelä 2016) sisältää kymmenen arkisesta tapahtumasta lähtevää tarinaa. Yhtäkkiä arkisuus katoaa ja mielikuvitus siivittää tapahtumia. Syksyisellä sieniretkellä Nuuksiossa herkkutatit katoavat metronkaivajien tunneliin. Kolmikon ollessa risteilyllä ruotsinlaivalla naapuripöydän Reino Tötterman saa laivan kallistumalla ahmimalla noutopöydässä. Sama Tötterman on pulassa Egyptissä.

Suurerheen perheen eli isän, äidin, Laventelin ja Kissanmintun elämä muuttuu, kun vanhemmat muuttavat erilleen. Kohta muodostuu uusperheitä ja suurperheitä. Psykoterapeutti Jussi Sutinen on kirjoittanut sadun Suurerhe (Suomen Psykologinen Instituuttiyhdistys ry 2016). Satuterapian keinoin kuvataan eron vaikutuksia lapsiin sekä vaikeudesta sopeutua uusien sukujen kirjavuuteen. Virolaisen Katrin Ehrlichin kuvitus on vuoden kiinnostavimpia.

Elina Kauppisen kirja Kamalan ihana päivä. Lasten mindfullness (Basam Books 2016) sisältää tarinan lisäksi 21 harjoitusta tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Teos on monikäyttöinen ja ajatuksia herättävä.

lakkisakki-ja-operaatio-itiopommiLakkisakki ja Roskasakki ovat sankareiksi varsin erikoisia. Jussa Lehtisen Lakkisakki ja operaatio Itiöpommi (Kustannus-Mäkelä 2016) on sarjan kolmas seikkailu. Hapero, Rousku, Hiippo, Pöhö ja Ruso ovat Lakkisakki ja matkalla Alkumetsään. He kyselevät tietä herkkutateilta, sienien hengellisiltä johtajilta. Herkkutatit kerätään kesken neuvonpidon. Koriin joutuu myös Hapero, muiden sienien ottoisä. Lakkisakki aloittaa vaikean pelastusoperaation. Lakkisakki on inhimillisesti käyttäytyvä, ajatteleva ja toimiva sieniviisikko.

Roskasakin nelikko seikkailee sarjan viidennessä osassa Roskasakki ja Papanamaan kartta (Icasos 2016). Roska, Rusina, Superlon ja Pölykoira asustavat vaatehuoneessa ja saavat yllätysvieraikseen pihamaalla pulaan joutuneiden papanoiden perhekunnan. Alkukankeuden jälkeen juttu luistaa. Yhtäkkiä Ukki-papana katoaa. Roskasakki ja Papana-perhe käynnistävät etsintä- ja pelastusoperaation. Vastassa on Hotkija, jonka sisuksissa asuu Torakka, Lude, Leppis, Punkki ja murkut. Sarjan on kirjoittanut Tatu Kokko ja kuvittanut Timo Filpus.

Keijuja, pikkuväkeä ja prinsessoja

Tuula Aaltonen kertoo pikkuväen elämästä kirjassaan Pikkuväen poluilla (Haamu Kustannus 2016). Loviisan seudun pihamailla pienet kummitukset, keijukaiset, peikot, haltiat, tontut, maahiset elävät omaa rinnakkaistodellisuuttaan ihmisten maisemissa. Kirjassa on hauskoja, mukavia ja jännittäviä paljastuksia Pikkuväen elämästä.

Prinsessa pikkiriikkiPrinsessa ja viisauden portti (Kesuura 2016) on Mikko Perkoilan ruomuotoinen, sävelletty satu. Prinsessa haluaisi olla maailman kaunein. Noita hoitaa homman, kunhan prinsessa antaa vastalahjaksi jotain arvokasta. Naapurimaan prinssi joutaa hyvin noidalle palkkioksi, ajattelee kaunis prinsessa. Noita taikoo prinssin lohikäärmeeksi. Katuuko prinsessa kauppojaan? Kirjassa on mukana nuotit ja cd.

Esikoiskirjailija Hannele Lampela on luonut aivan uudenlaisen prinsessan. Prinsessa Pikkiriikki (Otava 2016) on tyttö, jolla on taikakoira Makkara. Jos vanhemmat ärsyttävät, Makkara voi taikoa kaikki aikuiset Himpskattiin. Jos Pikkiriikki haluaa muuttaa omaan taloon, niin Makkara voi taikoa sen Pikkiriikille ja hänen ystävälleen Pöjöläiselle. Sillä eihän kukaan halua asua talossa, jossa äidin sisuskaluissa kasvaa Urpo? Erityiskiitos Ninka Reitulle riehakkaan ihanasta kuvituksesta.

Uusintapainoksia ja uudistettuja tarinoita

Uusintapainoksena ilmestyi Lea Pennasen ihana Pikku Siili (Otava 2016). Elokuvat ja näytelmät herättelivät vanhoja tarinoita uuteen kuosiin. Marjatta Kurenniemen kirja Onneli, Anneli ja orpolapset (WSOY 1971) on ilmestynyt nimellä Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen (WSOY 2016). Kuvitus on samannimisestä elokuvasta. Sinikka ja Tiina Nopola ovat kirjoittaneet Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset –kirjan (Tammi 2016) saman nimisen näytelmän mukaiseksi. Kirjassa on Salla Savolaisen kuvitus.

Vuoden 2016 sadut

 • Andersson, Henrika: Nauvo-Auvo aalloilla. Kuv. Christel Rönns. S&S
 • Antikainen, Kirsi: Kirpakka-Kepparit. Ensimmäiset seikkailut siellä ja täällä. Books on Demand
 • Finska, Anne-Mari: Kadonnut ilo. Iloiste
 • Heikkilä, Mervi: Kuu-Koo-Kuukkeli ja muita vuodenaikasatuja. Kuv. Kristiina Mäkimattila. Lector
 • Hytönen, Ville: Tarina herra Nallesta joka ei löytänyt paikkaansa maailmasta. Kuv. Mika Vaaranmaa. Savukeidas
 • Isto, Sanna: Typy ja muriseva mörkö. Kuv. Sari Airola. Bazar
 • Kokko, Tatu: Roskasakki ja Papanamaan kartta. Kuv. Timo Filpus. Icasos
 • Kunnas, Aarre: Häiritty syntymäpäivä. Kuv. Seppo Rusi. Aarre Kunnas
 • Kuonon kosketus. Kuv. Harri Istvan Mäki. Väritettävä eläinsatukirja. Useita kirjoittajia. Reuna
 • Kuusisto, Olli: Pakolaiskissa. Tietosatu. Kuv. Raija Anttila. Olli Kuusisto
 • Levanto, Marjatta: Metsän pieni kansa. Puunhaltijoiden opintoretki. Kuv. Julia Vuori. Maahenki
 • Manner, Harri: Merenvaltias käy kylvyssä & Yksisilmäisten onkimiesten arvoitus. Hieronymos
 • Mäkitalo, Annastiina: Tytyrin Tyyra & Kaivoksen Kalle.  Kuv. Annastiina Mäkitalo Kiinnoste
 • Pusa, Satu: Nuutti Pikkukuutti. Nukahtamistarina +cd. Sun Text.
 • Sutinen, Jussi: Suurerhe. Kuv. Katrin Ehrlich. Suomen Psykologinen Instituuttiyhdistys
 • Toivola, Armi: Jäniksenpoika etsii veljeään. Valokuvat tekijän. Auriko
 • Vehmanen, Suvi: Suon aarteita: lasten luontokirjat. Kuv. Suvi Vehmanen. Valosat
 • Vuorenlinna, Ursula: Muurahaiset pakosalla = Myrorna på flykt. Kuv. Victor Bäck. omakustanne
 • Väätäinen, Tuomas: Sininen luumu. Sadut ja tarinat. Kuv. Soili Tuovinen. Books on Demand

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.