Sukkia ja supikoiria – eli miksi minä teen lastenkirjastotyötä?

Inari Koskimies

”Miksi mun sukat on tuolla narulla?”, mieheni kysyy epäluuloisesti. Hän on tullut käymään työpaikallani kirjastossa kesken merirosvoaiheisen tapahtuman. Hän tuijottaa kirjastosaliin rakennettua merirosvon kajuuttaa, jonka pyykkinarulla roikkuvat myös kollegan miehen raitakalsarit. Selitän jotain siitä, kuinka palmukuvioiset sukat sopivat hienosti merirosvon tyyliin. ”Eikö me sovittu, että kirjasto ei käy enää mun sukkalaatikolla. Kirjasto ostakoon omat sukkansa!”, mutisee mies lähtiessään.

img_7460
Kuva: Emilia Kämäräinen

Tämän tyyppinen kohtaus on varsin tavallinen taloudessamme. Jos kotoamme on hävinnyt jotakin, kuten sadeputki, herätyskello, maalarinteippirulla, leipäkori tai alumiinifoliota, se mitä luultavimmin löytyy minun työpaikaltani. Sieltä löytyy myös varsin kattava eläintarhallinen karvaisia kavereita aina kamelista lunniin. Niitä löydän lisää kirpputoreilta, joissa mieheni kulkee vauhdilla pehmoeläinkasojen ohi ja toivoo, etten huomaisi niitä -useimmiten turha toivo. Myös muuta rekvisiittaa olen haalinut tarpeen mukaan. Olen käynyt aamuvarhaisella kaupassa hakemassa tiskiharjan, jolla ei ole tarkoitus tiskata. Olen varovasti kysynyt kollegalta, sattuisiko hänellä olemaan työpaikalla hammasharjaa, jota voisin lainata (erittäin tärkeä työväline vampyyrien kukistamisessa). Olen virkannut voileivän, koska oikea leipä olisi saattanut maatua satusalkussani ennen aikojaan. Olen matkustanut metrolla töihin täytetty supikoira kainalossa (etkö ennen ole taikaeläintä nähnyt?). Olen keitellyt kotona kirkkaanvihreää spagettia. Olen kysellyt paikallisella Facebook-kirppiksellä, löytyisikö keneltäkään juuri oikeanväristä raitasukkaa, koska satukirjan kapellimestarilta on sellainen hukassa.

Kaikessa tässä on ollut takana lastenkirjastotyö. Tuo ihanan monimuotoinen kirjastotyön alalaji, jota olen viime vuodet saanut tehdä työkseni. Työ, joka sallii minun toimia satutätinä, kirjavinkkaajana, tapahtumajärjestäjänä, askarteluohjaajana ja eläintarhaajana. Työ, jossa piirrellään aarrekarttoja, rakennellaan pahvista kiikareita, esitetään kuollutta oravaa ja mietitään lasten kanssa, mitä ihmettä karhut syövät (vastaus: mansikkahilloa). Työ, jossa rihkamakoru on merirosvon aarre ja kirppikseltä löytynyt kultamitali saa mielikuvituksen laukkaamaan. Työ, jonka ajoittaisen rekvisiitantarpeen ymmärtää täysin vain se toinen lastenkirjastolainen, joka laittaa Facebookissa paniikkiviestiä, että onko sulla hei silinterihattua lainata, tarvitsen huomisaamuksi.

img_7515
Kuva: Emilia Kämäräinen

Työssäni pyrin herättämään lapsen mielikuvituksen monella tapaa. Avaan oven satumaailmaan, jotta sinne olisi myöhemmin helppoa palata. Autan käymään läpi tunteita ja mietteitä, joskus sellaisia vähän vaikeampiakin. Esitän hölmöjä kysymyksiä ja saan uskomattoman fiksuja vastauksia. Aloitan tarinan ja annan keksiä jatkon itse. Houkuttelen lukemaan mielenkiintoisia kirjoja, sillä lukeminen tekee hyvää monella tapaa. Innostan askartelemaan, piirtämään, kuvittelemaan ja huvittelemaan. Tarkoitukseni on antaa lapsille iloa, innostusta ja ideoita. Kukaan vaan ei tajunnut kertoa, millaisen määrän iloa, innostusta ja ideoita voin samalla itse saada.

Tämä työ pitää virkeänä, iloisena ja avoimena. Koitapa olla huonolla tuulella, kun olet juuri leikkinyt taaperoiden kanssa virtahepoa. Tai olla hymyilemättä, kun äidit ja vauvat löytävät lorutuokiossa yhteisen rytmin. Koitapa olla ärtynyt, kun kokonainen päiväkotiryhmä kupsahtaa kanssasi kirjaston lattialle leikkimään kuollutta. Tai olla tuntematta innostusta, kun luokallinen koululaisia uppoutuu lainaamiinsa kirjoihin heti kirjaston portailla. Minä en ainakaan pysty. Ehkä siis olen ihan oikealla alalla.

Kirjoittaja työskentelee kirjastonhoitajana Helsingissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.