[arvio] Swan, Anni: Jänis Vemmelsäären seikkailuja

Kuvittanut Riikka Jäntti
WSOY 2015
ISBN 978-951- 0-40900-8

9789510409008_frontcover_final_medium

Jänis Vemmelsäären seikkailuja ilmestyi ensi kerran vuonna 1911. Kirjasta on otettu yli kaksikymmentä painosta ja sitä on myyty yli 200 000 kappaletta. Käsissäni on klassikko ja myyntimenestys. Tänä vuonna ilmestyneeseen kirjaan on Riikka Jäntti tehnyt uuden kuvituksen.

Jänis Vemmelsäären seikkailut ovat afro-amerikkalaisia kansansatuja. Niitä ovat kertoneet omassa keskuudessaan Yhdysvaltoihin tuodut mustat orjat, mutta esimerkiksi Tervapöpö-tarinalla on myös vastine cherokee-intiaanien tarinoissa. Atlantalainen toimittaja ja folkloristi Joel C. Harris julkaisi kokoelman Uncle Remus vuonna 1881. Kertomusten päähenkilö on ovela mutta hyväntahtoinen veijari Jänis Vemmelsääri. Hänen vastapoolinaan on Kettu Repolainen, jota Vemmelsääri jymäyttää kerta toisensa jälkeen. Tarinoiden muita hahmoja ovat Susi Hukkanen, Karhu Mesikämmen, herra Musti, setä Kilpikonna, Pussirotta ja joukko muuta faabeleiden vakioväkeä.

Anni Swanin (1875–1958) kertomana tarina etenee luistavasti ja Swanin tekstiksi jopa yllättävän leikkisästi. Taiturin työtä. Tarkistin tekstiä kirjan vanhoista painoksista. Jokunen pieni muutos on tekstin päivittämistä nykyajan lukijalle. Repliikit tuntuvat yhä luontevilta. Juuri näin Vemmelsääri ja kumppanit puhuvat toisilleen. On tärkeää, että kotimaisia klassikoita on koko ajan uusien lukijapolvien saatavina.

Satu on julkaistu vanhoissa painoksissa ilman kuvittajan nimeä. Musta-valkoinen kuvitus on jossakin vaiheessa väritetty ja hiukan korjailtu, mutta hyvin samankaltaisia kuvat olivat vuosikymmeniä. Riikka Jäntin uusi kuvitus on tullut tarpeeseen. Taiteilija käyttää värillistä tussia ja guassia. Eläinhahmot ovat klassisia. Jäntti kuvaa eläinten kohtaamista ja vuorovaikutusta ilmeikkäillä faabelihahmoilla, joissa voi kuvitella repliikkien ikään kuin leijailevan ilmassa. Värimaailma on rauhallinen, kuvat ovat harmonisia. Uusi kuvitus on sopusoinnussa tekstin kanssa.

Sirkka-Liisa Heinonen

Julkaistu Virikkeitä-lehden numerossa 2/2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.