Nojatuolimatkailua tuttuun ja tuntemattomaan vuoden 2019 lasten ja nuorten tietokirjojen avulla

Teksti: Teresia Volotinen

Lasten ja nuorten tietokirjat tarjoavat monipuolista luettavaa. Jos niitä vertaa monien reaaliaineiden oppikirjojen tiiviisiin asiateksteihin, huomaa selvän eron. Lapsille ja nuorille suunnatut tietokirjat mahdollistavat tiedon laajempaa omaksumista selkeän faktan, korkeatasoisen kuvituksen ja elämyksellisen kerronnan avulla. Niinpä ne tarjoavat parhaimmillaan mukavaa pohdittavaa ja rennolla tavalla laajaa yleissivistystä aiheesta kuin aiheesta. Kurkistetaanpa vuoden 2019 lasten ja nuorten tietokirjojen herkkupalojen laajaan tarjontaan!

Haukkuvat eläinystävämme

Sari Airolan Vuh! Vuh! Kaneli ja kaverit (Teos 2019)

Sari Airolan kirjoittama ja kuvittama Vuh! Vuh! Kaneli ja kaverit (Teos 2019) on mukava leikki-ikäisille ja vähän vanhemmillekin sopiva kuvatietokirja, jonka avulla saa tietoa erilaisista koirista. Teoksen päähenkilö on koira nimeltä Kaneli, joka tutustuu moniin muihin koiriin. Lukija voi puolestaan ihailla kirjan laadukasta kuvitusta ja tutustua kaikenlaisiin hyödyllisiin tietoihin: koiran aisteihin, pelkoihin ja tapoihin ilmaista tunteita. Saamme tietoa myös, mistä Kaneli ja hänen erilaiset kaverinsa pitävät ja mistä eivät. Kirja on itsenäinen jatko-osa 1-3 -vuotiaille suunnatusta kirjasta Vuh! Vuh! kuka siellä? (Teos 2018). Innostava tietokirja taaperoille!

Nina Mäki-Kihniä on kirjoittanut tietokirjan Koirakirja – matka koirien maailmaan (Readme 2019). Tässä perusteellisessa niin lapsille kuin aikuisille sopivassa tietokirjassa pääsee tutustumaan erilaisiin koiriin, koirien elekieleen, käyttäytymiseen, hoitamiseen ja kouluttamiseen. Oppaana koirien maailmaan toimii kaksi piirrettyä koirakertojaa, mutta muuten kirjan kuvituksessa on käytetty runsaasti valokuvia. Erityisen mukavia ja hyödyllisiä ovat teoksen puuhatehtävät.

Lintuja ja kaloja

Karoliina Pertamon Lintunaapurini (S&S 2019)

Lintunaapurini (S&S 2019) on Karoliina Pertamon kirjoittama ja kuvittama upeasti toteutettu kuvatietokirja, joka neuvoo mainiolla tavalla lapsia tarkkailemaan lintuja. Perinteisissä lintukirjoissa linnut kuvataan aina laatukuvamaisesti sivusta, mutta Pertamon taidokas kuvitus esittää niitä milloin mistäkin kuvakulmasta, edestä, takaa, sivulta, läheltä tai kaukaa. Kirjaan tehty lintujen kokomerkintä nokan kärjestä pyrstön kärkeen auttaa lukijaa suhteuttamaan lintujen koot toisiinsa. Birdlifen suosittelema kirja johdattelee mukavasti niin lapset kuin aikuisetkin lintuharrastuksen pariin osoittamalla naaraiden ja koiraiden eroja, kannustamalla etsimään netistä lintujen ääniä sekä neuvomalla havaintovihon käyttöä. Kirjan lopussa on myös hyviä lisätietovinkkejä aloittelevalle lintuharrastajalle. Lintuharrastukseen liittyy samoin lasten kuvatietokirja Niilo rakentaa pöntön (Karisto 2019). Se kertoo Niilon ja Hillan linturetkestä, leikeistä ja linnunpöntön rakentamisesta. Teoksen etusisäkannesta saa myös tarkat tiedot harrastukseen tarvittavista välineistä, ja takasisäkannesta perusteelliset ohjeet pesäpöntön rakentamiseksi. Aira Savisaaren teksti ja Hannamari Ruohosen kuvat tarjoavat herttaisia arjen elämyksiä Niilo-sarjan monissa muissakin aiemmin ilmestyneissä viehättävissä kirjoissa.

Carlos da Cruz on perehtynyt kalojen ihmeellisyyksiin ja kummallisuuksiin kirjoittamassaan ja kuvittamassaan kiinnostavassa tietoteoksessa Kalojen mitalla (Teos 2019). Kirjan toimituksellisena asiantuntija-apuna on toiminut biologi Maija Karala.  Nyt, kuten eri eläimet aiemmassa saman sarjan kirjassa Eläinten mitalla (Teos 2016), kalat esitellään suurusjärjestyksessä pienimmästä suurimpaan, eli kääpiöpensaskrotista valashaihin. Taiteellisesti korkeatasoisella kuvituksella on vahva asema, ja hauskoja yksityiskohtia sisältävä teksti on luettavissa ympyrän tai soikionmuotoisista tiivistetyistä tietokuplista. Joskus niissä esitetään myös kirjan lukijoille kysymyksiä pohdiskeltavaksi.

Ötököitä ja otuksia

Laila Nevakiven ja Anne Hakulisen
Lapsen oma ötökkäkirja
(Minerva Kustannus 2019)

Lapsen oma ötökkäkirja (Minerva Kustannus 2019) on Laila Nevakiven kuvittama. Hänet tunnetaan monista aiemmista Lapsen oma -sarjan kirjojen viehättävistä kuvituksista. Tämän kirjan kirjoittaja on biologi Anne Hakulinen. Sarjan kirjoissa päästään yleensä jonkin taian tai satuhahmon avulla tutustumaan kuhunkin kirjan aiheeseen. Tällä kertaa Kiia Kimalainen varisuttaa kutistavaa taikakukan siitepölyä Nellin ja Niilon päälle, jotka pääsevät tällä tavoin läheltä tutustumaan selkärangattomien maailmaan. Maia Raitasen Muurahainen lypsyllä – Suomen viehättävin ötökkäkirja (Into 2019) antaa pienestä koostaan huolimatta kattavasti perustietoja Suomen hyönteisiä ja tarjoaa tunnistekuvien lisäksi nuorten makuun sarjakuvan keinoin ötököiden hauskoja mietteitä elämästä. Raitanen on kuvittanut oppikirjoja ja tietokirjoja vuodesta 1980 lähtien. Ötökkäkirjan kanssa samaa sarjaa ovat tietokirjat Sano muikku! Suomen viehättävin kalakirja (Into 2012), Valas, valas! Maailman viehättävin valaskirja (Into 2013) Happamia, sanoi kettu – Suomen viehättävin nisäkäskirja (Into 2017) ja Västäräkistä vähäsen – Suomen viehättävin lintukirja (Into 2018).

Laura Merzin ja Aino Järvisen kirjoittama Otusten joukossa (Etana Editions 2019) tarjoaa oivaltavaa ja vahvasti luonnonsuojelullista pohdintaa mielenkiintoisista eläimistä ja ihmisistä osana maapallon elämää. Laura Mertzin upea kuvitus antaa syvällisen tekstin rinnalla vahvoja esteettisiä elämyksiä. Kirja on sykähdyttävä katselu- ja lukukokemus!

Puita ja unia

Jenni Erkintalon ja Réka Királyn Ystäväni puu – Lasten oma tietokirja (Etana Editions 2019)

Jenni Erkintalon ja Réka Királyn yhdessä kirjoittaman ja kuvittaman Ystäväni puu – Lasten oma tietokirja (Etana Editions 2019) kertojana toimii Naava, joka vie lukijat hauskalla tavalla tutustumaan Suomen moniin puulajeihin: tammeen, lehmukseen, vaahteraan, koivuun, haapaan, leppään, pihlajaan, mäntyyn, katajaan, lehtikuuseen ja kuuseen sekä puutarhoissa kasvaviin omena- ja kirsikkapuihin. Kukin puu esittäytyy ystäväkirjan omaisesti siten, että kauniin kuvan lisäksi kerrotaan tausta, ulkonäkö, kasvu sekä kyseisen puun supervoima. Naava-kertoja antaa aina välillä mukavia vinkkejä tai kommentteja. Kirjan lopussa on myös hyödyllisiä sanaselityksiä sekä vihjeitä lähdekirjallisuudesta ja lisälukemisesta. Sympaattinen teos!

Ihmisten ja eri eläinten uneen ja nukkumiseen liittyvät monenlaiset merkilliset asiat ovat Virpi Talvitien upeasti kuvittaman tarinallisen tietokirjan Silmät kiinni, Silmu! Asiaa unesta (S&S 2019) kiinnostavaa antia. Kirjan kirjoittajia ovat Anna Sofia Urrila, Henna-Kaisa Wigren ja Kirsi-Marja Zitting. Aiheesta huolimatta todella virkistävä kirja ja esteettinen elämys!

Maankuoren kivet

Rinna Saramäen ja Sami Saramäen Maan uumeniin (WSOY, 2019)

Tietokirjaa lukiessa voi myös päästä huikeaan maanalaiseen taskulamppuseikkailuun. Rinna Saramäen kirjoittama ja Sami Saramäen kuvittama Maan uumeniin (WSOY 2019) on nimittäin kirja, jonka apuvälineenä on hyvä käyttää kuvasivun alle asetettua taskulamppua. Tuolloin kirjan piilokuvat alkavat hehkua, ja maan uumenista paljastuu mielenkiintoisia yllätyksiä. Sisäkansissa on geologiaan liittyviä tietoruutuja. Myös kirjan henkilöt on esitelty sisäkannessa, ja itse teoksessa heidän käymänsä keskustelu välittyy emojien helppolukuisena puheena. Tekijäkaksikolta on aiemmin ilmestynyt samaan konseptiin perustuva yli 5-vuotiaille suunnattu tietokirja Meren syvyyksiin (WSOY 2018). Erilainen, kiinnostava ja toiminnallinen teos!

Seija Saarni Kiviä taskussa – koko perheen kivikirja (Nemo 2019)

Näytelmä Kiviä taskussa on suositun komedian nimi, mutta nyt on tietoteoksen muodossa tarjolla perusteellista geologista faktaa. Suomen muinaisesta ilmastosta väitellyt tohtori Seija Saarni on näet kirjoittanut tietokirjan nimeltä Kiviä taskussa – koko perheen kivikirja (Nemo 2019). Teoksen kertojana toimii pieni pyöreä otus, geologi Keijo Kivinen, jonka hauskat kommentit elävöittävät tuhtia tietopakettia, jota voi erityisesti suositella koko perheen luettavaksi, koska mielenkiintoisia ohjeita, tietoja, johtolankoja ja johtopäätöksiä riittää kaikenikäisille, tieteen popularisointia parhaimmillaan. Moni ei esimerkiksi tiedä, että Puijon tornin kohdalla on ollut Himalajaa korkeampi vuoristo tai että maapallo on jättimäinen kivienkierrätyslaitos.

Ympäristötekoja

Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019)

Ilmasto muuttuu, mitä tehdä? Tähän ja moniin muihin ajankohtaisiin kysymyksiin saa vastauksia maantieteilijä ja tietokirjailija Laura Ertimon kirjoittamasta ja sarjakuvataiteilija Mari Ahokoivun kuvittamasta tietokirjasta Ihme ilmat! Miksi ilmasto muuttuu (Into 2019). Ilmastonmuutoksen torjunta ja perheiden kulutustottumukset tulevat hienosti tutuksi kirjan päähenkilöiden, Lotan ja Kasperin, pohdinnan kautta. Kirjan tärkeä sanoma edistää ympäristövastuullisuuden konkreettisia toimia sarjakuvan tuorein keinoin. Mainio kirja!

Viljami ja Minna Ovaskaisen Lasten luontokirja – Opas Suomen luontoon (Readme 2019) on varsinainen tietojätti, joka takuulla innostaa kaikenikäisiä luontoharrastuksen pariin. Tekijäkaksikko on koonnut laajan faktapaketin asioista, joita voi tehdä ja harrastaa luontoa häiritsemättä ja saastuttamatta. Kirjassa esitellään myös Suomen luonnossa elävien nisäkkäiden, lintujen ja kalojen lisäksi villiyrttejä, sieniä ja marjoja sekä tutustutaan eri metsä- ja suotyyppien ominaisuuksiin ja kasvillisuuteen. Tekijät ovat julkaisseet samannimisen teoksen aiemminkin, sekä muitakin eläinaiheisia tietokirjoja, esim. Suomen luonto – Pikkujättiläinen (Readme 2019), Eläimet (Readme 2018), Lemmikit – Suuri lemmikki- ja kotieläinkirja (Readme 2017).

Historiaa ja myyttejä

Mauri Kunnas on mm. Koiramäki-kirjoillaan tehnyt lapsille ja lapsenmielisille Suomen historiaa hauskalla tavalla tunnetuksi. Hänen kirjoistaan tutuksi tullut unissakävelijä Herra Hakkarainen on seikkaillut monissa kirjoissa, ja nyt hän vaeltelee suosittujen Missä Jallu luuraa -kirjojen tapaan teoksessa Herra Hakkarainen eksyy historiaan (Otava 2019). Kierrätys on muotia, ja kuvat ovatkin peräisin Mauri Kunnaksen kirjoittamista ja kuvittamista kirjoista Koiramäen talossa (Otava 1980), Koiramäen lapset kaupungissa (Otava 1982), Koiramäen talvi (Otava 1988), Kesä Koiramäessä (Otava 2015) ja Koiramäen Suomen historia (Otava 2017), joskin jonkin verran tuunattuina pikku lisäyksillä tai rajauksilla. Jokaiselta aukeamalta pitää löytää kiiluvia silmäpareja, Herra Hakkarainen ja Hämähäkki-Heikki, sekä kaikki ohjeen mukaiset asiat. Mukaan on mahdutettu myös keksimistä ja kertomista edellyttäviä tehtäviä, joissa voi päästää mielikuvituksensa valloilleen, jolloin jokainen vastaus on aina oikein. Muiden tehtävien oikeat vastaukset löytyvät kirjan lopusta. Tämäntyyppiset tehtävät kehittävät historiantuntemuksen ohella visuaalista hahmotuskykyä sekä kasvattavat sanavarastoa ja ilmaisutaitoa.

Raili Mikkasen kirjoittama ja Laura Haapamäen kuvittama Suomen lasten aarrelaivat (Minerva Kustannus 2019) kertoo Suomen rannikoilla meren pohjassa lepäävistä vanhojen laivojen hylyistä. Mikkanen kietoo tietokirjansa taitavasti niin faktan kuin fiktion keinoin autenttiseksi kokonaisuudeksi, jonka kiehtovuutta säestävät Laura Haapamäen taitavat kuvat, joita tosin kirjassa olisi mielestäni voinut olla enemmänkin, semminkin kun kirjan ikäsuositukseksi on ilmoitettu 4–10 v. Ensimmäinen tarina on vuonna 1468 haaksirikkoutuneen Hanneke Vromen matkassa olleen Raaseporin linnanherran rouvan palvelustytön kertomus, seuraavana kertojana on nykyajassa elävä poika, joka pääsee sukeltamaan ja ihastelmaan1600-luvun hylkyä Hauensuolessa Hangon vesillä. Eräässä tarinassa kertojana on hylky itse, vuonna 1788 haaksirikkoutunut Kronprins Gustav Adolf. Viimeisenä kerrotaan vuonna 1859 haaksirikkoutuneen Sophia Maria -laivan tarina.  Kunkin fiktiivisen tarinan rinnalla on myös faktalaatikko ja kirjan lopussa lisäksi laivasanastoa. Raili Mikkanen on laajan lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatun proosatuotantonsa lisäksi kirjoittanut kiinnostavia lasten tietokirjoja, kuten Suomen lasten linnakirjan (Minerva Kustannus 2011), jolle IBBY Finland myönsi Anni Swan -mitalin vuonna 2012, sekä tietokirjat Mennään sirkukseen (Minerva Kustannus 2012) ja Suomen lasten majakkakirja (Minerva Kustannus 2018).

Ilari Aallon ja Elina Helkalan Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita – nuoren arkeologin käsikirja (Atena 2019)

Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita – nuoren arkeologin käsikirja (Atena 2019) on arkeologi ja tietokirjailija Ilari Aallon kirjoittama ja Elina Helkalan kuvittama innostava tietokirja, joka vie lukijat nykyajasta aikamatkalle Suomen menneisyyteen jopa 11 000 vuoden päähän. Aluksi pääsemme tutustumaan Itämereen uponneisiin hylkyihin, sitten olemme jo keskiajan vanhoissa kaupungeissa, Raaseporin linnassa ja Suomen vanhimman kirkon kivijalan luona. Aikamatka jatkuu rauta-, pronssi- ja kivikaudelle, jolloin saamme tietoa myös Suomen ensimmäisistä asukkaista ja heidän elintavoistaan. Sisäkansiin on tehty havainnolliset aikajanat maailman ja Suomen tapahtumista. Tekijäkaksikko tunnetaan myös teoksista Matka muinaiseen Suomeen (Atena 2017) ja Matkaopas keskiajan Suomeen (Atena 2015).

Karoliina Suoniemen ja Emmi Kyytsösen Ihan oikeat viikinkiajan lapset (Avain 2019)

Kirjailija ja läänintaiteilija Karoliina Suoniemen Ihan oikeat viikinkiajan lapset (Avain 2019) kertoo kiinnostavasti, millaista elämä oli rautakauden lopulla eli viikinkiajalla. Kirjan päähenkilöt ovat sisarukset Mielu ja Joutsi, jotka elivät vuonna 1000. Tutustumme heidän kanssaan sen ajan tärkeisiin paikkoihin Suomessa, saamme tietoa esim. asumisesta, uskomuksista, pyhistä paikoista, viikinkiajan ruoasta, koruista, pukeutumisesta ja leikeistä. Tietokirjan viehättävä kuvitus on Emmi Kyytsösen käsialaa.

Mainio tietokirja Suomen myyttiset eläimet (Minerva Kustannus 2019) on filosofi ja tietokirjailija Eero Ojasen kirjoittama ja Sirkku Linnean kuvittama. Ojasen paneutuminen suomalaiseen kansanperinteeseen on ennestään tuttua monista hänen kirjoittamistaan teoksista, kutenesim. Suuri suomalainen kummituskirja: kotimaiset kauhutarinat kautta aikojen (Minerva Kustannus 2016), Suomalaiset taruolennot (Minerva Kustannus 2017) ja Suomessa kummittelee: selittämättömiä ilmiöitä ja kummallisia kokemuksia (Minerva Kustannus 2018). Nyt ilmestyneeseen kirjaan on koottu tietoa myyttisistä eläimistä sellaisista suomalaisista eläintarinoista, joissa kuvataan jotain merkillistä tai yliluonnollista. Myyttinen tarina voi myös kertoa eläimen syntytarinan tai selityksen sen vertauskuvallisesta ominaisuudesta, joka kuvaa samalla meitä ihmisiä. Sirkku Linnean taidokas kuvitus täydentää tekstin folkloristista antia.

Liikenne ja turvallisuus

Antti Nikusen Urho ja Onna tutkivat: Autokirja (WSOY 2019)

Antti Nikusen luomat hahmot Urho ja Onna ovat yhdessä tai erikseen esiintyneet monissa hauskoissa lasten tietokirjoissa, kuten Urhon ja Onnan laastarikirja (WSOY 2018), Urho on huoltomies (WSOY 2017), Onna on poliisi (WSOY 2017). Värikäs tietokuvakirja Urho ja Onna tutkivat: Autokirja (WSOY 2019) tarjoaa paljon teknistä tietoa auton rakenteesta ja toiminnasta ehkä vähän vanhemmille lapsille kuin selkeän graafisen kuvituksen perusteella voisi olettaa. Mukaan on mahdutettu myös liikennesääntöjä autoille ja jalankulkijoillekin ja niihin perustuva testi ja jopa autossa matkustamisen käytössääntöjä.

Palovaarin turvaopas (Lasten Keskus 2019) on Helsingin pelastuskoulun rehtori Matti Waitisen kirjoittama ja Marjo Nygårdin kuvittama tietokirja, jossa kirjan kirjoittajaa erehdyttävästi ulkonäöltään ja toimiltaan muistuttava kokenut palomies Palovaari ja hänen koiransa Pentti kertovat lapsille paloaseman toiminnasta sekä antavat monipuolista tietoa, miten voi ennaltaehkäistä vaaratilanteita ja miten tulee toimia hätätätilanteessa. Kirjassa on hyviä turvatehtäviä sekä Palovaarin turvaopas myös aikuisille. Mainion tietokirjan loppuun on lisäksi liitetty turvapassi taitteluohjeineen. Marjo Nygårdin sympaattinen ja taidokas kuvitus elävöittää tärkeää ja hyödyllistä tietoa sisältävää kirjaa.

Rikosylikonstaapelina toimiva kirjailija Pasi Lönn on tähän mennessä kirjoittanut jännittäviä dekkareita, joista mainittakoon nuortendekkarit Harhaisku (Tammi 2011) sekä esikoisteos Hyppy syvyyteen (Tammi 2009). Nyt poliisien moninaisin toimiin pääsee tutustumaan Pasi Lönnin kirjoittamassa ja Jussi Kaakisen kuvittamassa tietokirjassa Poliisiasema (Tammi 2019). Lönn on taitavasti tiivistänyt tekstiin oleellisen, jolloin Jussi Kaakisen kuvitus antaa vahvan lisän liikennepoliisin, rikostutkinnan ja hälytystoiminnan työskentelyn konkreettiseen kuvaamiseen. Poliisiaseman laaja toiminta välittyy asiantuntevasti ja lapsilukijoihin vetoavasti myös poliisikoira Reetun kommenttien välityksellä. Mainio asia, että kirja aloittaa sarjan, jossa seuraavaksi tutustutaan paloasemaan!

Avaruusmatkoja

Mauri Kunnaksen Pieni avaruuskirja (Otava 2019) esittelee alkaen 3-vuotiaille lapsille selkeästi ja hauskasti planeetat, Kuun, asteroidit, vuoden- ja vuorokaudenajat. Kuvatietokirjan on toimittanut Katriina Kauppila ja sen faktat on tarkistanut Markus Hotakainen. Kunnaksen iloiset kuvat on kierrätetty vanhasta kunnon Mauri ja Tarja Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjasta (Otava 1989), joten nykylasten vanhemmatkin ovat jo saattaneet nauttia kirjan mukaansatempaavasta kuvituksesta sekä avaruustiedon rinnalla kirjan hahmojen riemukkaista kommelluksista. Tämän pikku kirjan vahvuus on monille koululaisillekin sopiva tiivis tietoteksti ja pelkistetympi kuvitus, aivan kuten aiemmin samassa kirjasarjassa ilmestyneissä Pieni luontokirja (Otava 2018) ja Pieni urheilukirja (Otava 2017).

Tero Hiekkalinnan ja Carlos da Cruzin Rakettimatka avaruuteen (Karisto 2019)

Tero Hiekkalinnan kirjoittama ja Carlos da Cruzin lennokkaasti kuvittama ja taittama Rakettimatka avaruuteen (Karisto 2019) on itsenäinen jatko-osa kirjalle Tutkimusmatka avaruuteen (Karisto 2018). Kaverina, toisin sanoen kertojana kirjassa esiintyy Tero Hiekkalinnan alter ego, Kaukoputkimies, joka pitää myös suosittuja avaruusaiheisia esityksiä päiväkodeissa ja ala-asteen kouluissa. Tietokirja esittelee ihmisten suorittamia avaruuslentoja, avaruusluotaimia, planeettalaskeutujia ja -mönkijöitä sekä avaruusteleskooppeja. Kun vuonna 2019 tuli kuluneeksi 50 vuotta ensimmäisestä matkasta Kuuhun, on erityisen harmillista, että kirjaan on päässyt virheellinen tieto Apollo 11:n laskeutumisajankohdasta Kuuhun (ei siis kesäkuussa, vaan oikeasti heinäkuussa 1969). Toivottavasti tästä kiinnostavasta teoksesta otetaan uusi painos, jossa myös sivun 32 otsikossa oleva painovirhe on korjattu. Erityisen kunniamaininnan ansaitsee kuitenkin se, että kirjan sivuilla on QR-koodeja, joiden avulla pääsee mobiililaitteella katsomaan elävää kuvaa avaruuslennoista.

Tunnetaitoja

Paula Noronen ja Terese Bast: Supermarsun kirja ystävyydestä (Tammi 2019)

Supermarsun kirja ystävyydestä (Tammi 2019) kertoo hauskasti ja oivaltavasti Emilian luokan blogin, kaverikirjan, erilaisten tietoruutujen, tehtävien ja testien avulla ystävyyden ja hyvän kaverihengen merkityksestä. Kirjan kirjoittaja Paula Noroselta ja kuvittaja Terese Bastilta on aiemmin julkaistu monta Supermarsu-sarjaan kuuluvaa kertomusta sekä tunnetaitoja kehittävä tietokirja Supermarsun rohkeuskirja (Tammi, 2018).

Tunnetaitoihin tutustutaan myös monipuolisesti Eppu Nuotion kirjoittamassa ja Liisa Kallion kuvittamassa kirjassa nimeltä Minä tykkään nyt – Ilosta ujostelusta ja muista tunteista (WSOY 2019). Kirjaan on koottu faktatietoa, runoja ja Berliinin, Frankfurtin ja Düsseldorfin Suomi-koulujen oppilailta koottuja hienoja sitaatteja erilaisista tunteista. Lisäksi kirja sisältää hyviä tunteisiin liittyviä tehtäviä, jotka ovat Anna Anttosen ja Kati Inkalan laatimia. Kirjan lopussa on myös irti leikattavia postikortteja sekä tunnekortteja ohjeineen. Liisa Kallion kuvitus on tavoittanut herkällä tavalla erilaisten tunteiden muodon ja värimaailman.

 Lähelle ja kauas

Lähimatkailuun pääsee mukavasti tutustumaan Tittamari Marttisen kirjoittaman laajan tietokirjan Lasten matkaopas Suomeen (Avain 2019) avulla. Matkaoppaana toimi poika nimeltä Lenni, joka esittelee usean Suomen kaupungin matkailutarjontaa eritoten lapsille. Lenni suosittelee juna- tai bussimatkailun lisäksi seikkailumatkailua omassa kotipaikassa kävelemällä tai pyöräilemällä sekä sohvamatkailun harrastamista lukemalla, siis lähtemättä minnekään. Kirjassa on runsaasti valokuvia, piirroskuvat ovat Anne Stoltin käsialaa. Kotimaanmatkalle Helsingin ja Turun museoihin voi myös lähteä hauskan Aune-mummon matkassa Elina Kuorelahden kirjoittaman ja Nunnu Halmetojan kuvittaman Museoseikkailu-kirjan (Nemo 2019) opastamana. Museoamanuenssi Minna Honkasalon ja museolehtori Janina Ahlforsin kirjoittaman interaktiivisen MUUMI museokirjan (WSOY 2019) avulla pääsee puolestaan perehtymään Tampereen muumimuseoon ja Tove Janssoniin kirjailijana ja kuvittajana.

Carlos da Cruz ja Anniina Mikama: Päivä maapallolla – Koulussa (Karisto 2019)

Päivä maapallolla – Koulussa (Karisto 2019) on tietokirja, jossa Carlos da Cruz ja Anniina Mikama kertovat eri puolilla maalimaa asuvien kymmenen 7 – 10 -vuotiaan lapsen koulupäivästä. Samalla, kun lukija pääsee vuorokauden mittaiselle värikkäälle maailmanympärysmatkalle, hän tutustuu lasten erilaisiin koulutarvikkeisiin, ruokiin ja harrastuksiin, sekä oppii, että planeettamme liikkuu koko ajan, ja että maapallo on jaettu aikavyöhykkeisiin. Carlos da Cruzin mainio kuvitus havainnollistaa hyvin, mitä muualla tapahtuu, kun esimerkiksi kello on 8.00 Pekingissä. Erinomaista kansainvälisyyskasvatusta oppia tuntemaan erilaisia tapoja ja kuitenkin huomata koululaisten samanlaisuus kaikkialla maailmassa!

Kepparikrossia, sirkusta ja jääkiekkoilua

Virpi Skinnarin ja Heikki Oksasen kirjasta Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia (Lasten Keskus 2019)

Keppihevosharrastus lienee jo monille tuttu juttu, mutta mikä on keppikrossari? Sen sanotaan olevan vähän niin kuin keppihevonen, mutta ilman päätä ja häntää! Lisää tietoa näistä lajeista saat etenkin 4H-kerhojen käyttöön tarkoitetusta Virpi Skinnarin ja Heikki Oksasen kirjasta Keppihevoset ja keppikrossarit – Itse luotuja hevosvoimia (Lasten Keskus 2019). Kirja antaa selkeät ohjeet keppihevosen tai keppikrossarin rakentamiseen ja varustamiseen sekä muuhunkin näihin harrastuksiin liittyvään toimitaan.

Hyvä faktan ja fiktion yhdistelmästä käytetty vakiintumaton termi faktio on tullut tutuksi kirjailija Kari Vaijärven tietokirjavinkkauksista sekä hänen toimittamansa lastenkulttuurilehti Tyyris Tyllerön sivuilta.  Sirkusmaailman kiehtovuus on vahvasti esillä Pirre Vaijärven kirjoittamassa ja kuvittamassa fiktiivisessä tarinassa Yössä kulkevat oudot aaveet (Cultura 2019), mutta kirjassa on myös Vuokko Jokisen kirjoittama faktakatsaus sirkuksen esityslajeista ja alan historiasta sekä vinkkejä lasten ja nuorten sirkusaiheisista kirjoista, historiikeista ja oppaista. Mainittakoon vielä, että Kari Vaijärven kirjoittama ja Pirre Vaijärven kuvittama Aaveverkko (Cultura 2019) on teoksen itsenäinen jatko.

Roope Lipasti ja Harri Oksanen: Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (WSOY 2019)

Vahvasti huumorin sävyttämä iloinen jääkiekkoaiheinen tietoteos on Lätkä-Laurin jääkiekkokirja (WSOY 2019), jonka on kirjoittanut Roope Lipasti ja kuvittanut Harri Oksanen. WSOY:n helppolukuisista Lukupalat-sarjan kirjoista ja MP3-äänikirjoista Lätkä-Lauri ja ihmeräpylä (WSOY 2017), Lätkä-Lauri ja haamupelastus (WSOY 2019) ja Lätkä-Lauri ja tautinen turnaus (WSOY 2019) tuttu joukkue, jossa pelaa myös Janina-niminen tyttö, perehdytetään jääkiekkoon hassuttelevan NHL-tähti Simo Hutilan johdolla. Kirjassa on myös tähtipelaaja Saku Koivun haastattelu, jossa hän antaa hyviä treenivinkkejä lapsille. Innostavaa katseltavaa ja luettavaa jääkiekkojunnuille ja kaikille lätkäfaneille!

Makeita ja muutenkin mieluisia juttuja

Kaikki lapset pitävät makeisista, ja niistä on tarjolla todella kiinnostavaa tietoa Vuokko Hurmeen kirjoittamassa tietoteoksessa Karkkikirja – Makeaa tietoa herkkusuille (WSOY 2109), jossa saamme informaatiota makuaistista ja miksi karkit maistuvat niin hyviltä. Lisäksi kirjan avulla voi tutustua makeisten historiaan sekä perehtyä tunnetuimpiin karkkilaatuihin ja niiden valmistukseen, mutta myös saada tietoa makeisten vaarallisuudesta. Teokseen on liitetty hauska karkinsyöjätesti ja karkinennustajapeli.

Joskus vain käy niin, ettei lapsi keksi mitään tekemistä, mutta ei hätää! Maria Kangaskortet on kirjoittanut mainion kirjasen Ruutuvapaata – puuhaa leikki-ikäisille (Otava 2019), johon on koottu kivoja leikki-ideoita. Kirja on itse asiassa suunnattu lasten vanhemmille, mutta monet sen hyvistä ideoista sopivat myös lukutaitoisille lapsille.

Ville Kormilaisen ja Reetta Lahtisen Tubettajan päiväkirja (Otava 2019)

Ville Kormilaisen ja Reetta Lahtisen kirjoittama Tubettajan päiväkirja (Otava 2019) on sukua Tubettajan käsikirjalle (Otava 2017), jonka tekijät ovat Roni Back ja Ville Kormilainen. Kirja opettaa MyDay-videoiden tekoa perusteellisin ohjein. Kirjasta voi myös lukea tunnettujen tubettajien tarinoita arjestaan ja heidän antamiaan hyviä vinkkejä uusille tubettajille.

Jos taas huumori ja sanojen vääntely ja kääntely tuntuu mukavalta, on Simo Frangénin ja Pasi Heikuran kirjoittama ABCBA-kirja – Alivaltiosihteerin palindromiopas (Otava 2019) mitä parhainta nautintoa ja palindromin avulla ilmaistuna syy lytätä tylyys. Kirjassa esitellään erilaisia palindromilajeja, niiden suomalaisia tekijöitä sekä kerrotaan palindromien historiaa. Tekijät neuvovat myös, miten palindromeja tehdään ja julkaisevat nimiaiheisia palindromeja (esim. Ella niiaa Iinalle) sekä valikoiman nimeltä Alivaltiosihteerin kauneimmat palindromit I.

Elämä, teot ja vaikuttavat hetket

Viime aikoina on julkaistu paljon erilaisia sankaritarinoita merkittävistä henkilöistä. Käsittääkseni innostus henkilöhistorioista lähti havainnosta, että kautta aikain naisten sankaruudesta on tiedetty varsin vähän, historia on totuttu näkemään miesten historiana. Taru Anttosen ja Milla Karppisen suomalaisista naisvaikuttajista toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) (Into 2018) sai kuitenkin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden nimissä tasapainottavaa seuraa: Emmi Jäkkö ja Aleksis Salusjärvi toimittivat Sankaritarinoita pojille (ja kaikille muille) – kertomuksia huikeista miehistä Arvo Ylpöstä Kimi Räikköseen (Into 2019) ja Taru Anttonen ja Milla Karppinen toimittivat vielä kirjan Sankaritarinoita (kaikille) – kertomuksia uskomattomista suomalaisista Rudolf Koivusta Saara Aaltoon (Into 2019), jonka loppusanoissa todetaan olevan hienoa, kun on kirjoitettu kirjat sankarinaisista ja -miehistä, mutta on myös ihmisiä, joiden sukupuoli on jokin muu kuin mies tai nainen, ja vielä, että ”sankari voi olla kuka tahansa, ei vaan se, jonka tarina on päässyt kansien sisään.” Ja totta se on, kaikki sankaritarinat ovat voimaannuttavaa luettavaa ja kirjojen kuvituskin innostaa!

Vilja-Tuulia Huotarinen:
Heistä tuli taiteilijoita (WSOY 2019)

Vilja-Tuulia Huotarinen kokosi kansien sisään elämäkertatietojen pohjalta proosan ja runon keinoin tuokiokuvan 12 eri alojen suomalaisista naistaiteilijoista kirjassaan Heistä tuli taiteilijoita (WSOY 2019), ja loi yhdessä Riikka Sormusen herkkien vesivärimaalausten kanssa heistä upeita kuvallisia ja kirjallisia nuoruudenmuotokuvia. Sankaritarinoita-sarjan kirjojen henkilöt ovat etunimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä, kun taas Heistä tuli taiteilijoita -kirjan henkilöt ovat perinteiseen tapaan sukunimen mukaisessa järjestyksessä. Tämän teoksen aakkosjärjestyksessä viimeinen taiteilija on Ellen Thesleff, josta myös ilmestyi kaunis kuvitettu kuvakirjamuotoinen elämäkerta Suomen supernaisia -sarjassa Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit (Teos 2019). Kirja on Leena Virtasen kirjoittaman ja Sanna Pelliccionin kuvittaman sarjan toinen osa. Sarjan ensimmäinen osa oli Minna Canthin uskomaton elämä ja vaikuttavat teot (Teos 2018). Nämä upeat teokset rikkovat rohkeasti käsitystä, että kuvakirja sopii parhaiten pikkulasten käsiin.

Jenni Pääskysaaren Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava 2019)

Jenni Pääskysaaren Hetki ennen kuin maailma muuttui (Otava 2019) tarttuu hetkeen. Se kertoo rohkaisevia tositarinoita historian käännekohdista ja niihin vaikuttaneista tuntemattomista henkilöistä, jotka ovat teoillaan muuttaneet maailmaa. Kirja alkaa alkuräjähdyksestä ja päättyy kysymykseen, millainen maailmamme on viiden, kymmenen, viidenkymmenen tai viidensadan vuoden päästä. Matti Pikkujämsän taitava kuvitus ja mukaansatempaavat tarinat tarjoavat virkistävän ja vaikuttavan lukuelämyksen ja innostavan aikamatkan.

Sana ’tieto’ on suomen kielessä alun perin tarkoittanut tien tuntemista. Niinpä toivotan vuoden 2019 lasten ja nuorten tietokirjojen nojatuolimatkaesitteen lopuksi hyvää matkaa mainioiden tietokirjojen seurassa!

Virikkeitä 1/2020 Edellinen artikkeli
Virikkeitä 1/2020 Seuraava artikkeli

Palaa takaisin Virikkeitä-lehden etusivulle.