[tiivistelmä] Finnish Children’s and Youth Books XVI

Luet IBBY Finlandin englanninkielistä Finnish Children’s and Youth Books XVI -julkaisua, joka on samalla Virikkeiden numero 2/2018. Englanninkielinen numero julkaistaan nyt toisen kerran maksuttomana, avoimena verkkolehtenä. Edellisen numeron, Finnish Children’s and Youth Books XV, voit lukea täältä.

IMG_0434

IBBY Finland ry edistää ja tekee tunnetuksi lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja -kulttuurin asemaa kotimaassa ja kansainvälisesti. Osana kansainvälistä IBBY-organisaatiota teemme kotimaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta tunnetuksi ulkomailla sekä esittelemme kansainvälisiä ilmiöitä ja kehityssuuntauksia kotimaassa. Toivotamme kaikki tervetulleeksi matkalle lukemisen maailmaan.

Finnish Children’s and Youth Books XVI käsittelee muutamia kiinnostavia ilmiöitä kotimaisessa lastenkirjallisuudessa, kuten rasisminvastaisuutta, sanattomia tai äänettömiä kuvakirjoja sekä kirjoja, jotka on suunnattu tai jotka kertovat lapsista ja nuorista, joilla on jonkinlainen vamma.

Kasvatustieteen tohtori Jaana Pesonen pohtii rasismia suomalaisessa yhteiskunnassa ja suomalaisessa lastenkirjallisuudessa artikkelissaan ”What is – or could be – ‘normal Finland’? ” Esimerkkeinään hänellä on kirjoja 30 vuoden ajalta. Tuoreimmissa esitellään  arkielämää, joka voi haastaa ja muuttaa sitä, mitä ’normaalilla Suomella’ ja ’normaaleilla suomalaisilla’ tarkoitetaan. Marianna Koljonen haastattelee Mona Eidiä, Ruskeat tytöt -akatemian rehtoria. Akatemia tavoitteena on voimaannuttaa kirjoittamisen keinoin. Nämä molemmat artikkelit liittyvät IBBY Finlandin kansainvälisen lastenkirjapäivän 2018 seminaariin, jonka aiheena oli lastenkirja rasismin ehkäisijänä. Seminaarista voi lukea Marianna Koljosen kirjoittamasta jutusta.

IMG_0437.JPG

Kirjailija-kuvittaja Sanna Pelliccioni kertoo pakolaisista kertovan sanattoman kuvakirjan tekemisestä. Hänen teoksensa Meidän piti lähteä on tarina perheen matkasta turvaan. Silent Books on Finnish soil kertoo sanattomien kuvakirjojen näyttelystä, joka vieraili Suomessa keväällä 2018.

Teresia Volotinen esittelee laajan kirjon suomalaisia teoksia, jotka kertovat tai on suunnattu erityisille lapsille ja nuorille. Artikkeli sisältää myös lyhyen historiikin ”Books for Young People with Disabilities” -kokoelmasta.

Viimeisimpänä vaan ei vähäisimpänä Marketta Könösen artikkeli kertoo 20. Anni Swan -mitalista ja sen saajasta, Anneli Kannosta. Palkinto jaetaan kolmen vuoden välein taiteellisesti korkeatasoiselle lasten- tai nuortenkirjalle.

Numeron ovat toimittaneet Marianna Koljonen, Noora Miettinen, Teresia Volotinen ja Jutta Setälä sekä kääntäneet englanniksi Merja Lammi Rechsteiner ja Marianna Koljonen.

Finnish Children’s and Youth Books XVI sisältää myös vuosina 2017–2018 julkaistujen lasten- ja nuortenkirjojen arvosteluja.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.