Till läsaren 2/2020

Text Jutta Setälä, översättning Sara Nordlund-Laurent

Temat för detta nummer av Virikkeitä är solidaritet, det vill säga gemensamt ansvar, samhörighet, respekt och medkänsla med andra människor. Det är ämnen som alltid är betydelsefulla, och som blivit ännu mera betydelsefulla under rådande förhållanden.

Mitt i Medelhavet, närmare Afrikas kust än Sicilien, ligger den italienska ön Lampedusa. Hit kommer flyktingar från Afrika över havet till öns mottagningscenter. Sedan år 2012 har internationella IBBY verkat för barnens bästa på Lampedusa bland annat genom att samla in barnböcker utan text (Silent Books) och genom att upprätthålla ett bibliotek. I november 2019 ordnades IBBY Training Camp på ön, och författaren Katri Tapola var en av deltagarna. Hon berättar om sina erfarenheter i texten Tuulen ja meren tuomisia som också publiceras på engelska under rubriken Gifts of the Wind and Sea. Till samma tema hör dikten ”Pakolainen on kuin lintu ilman pesää” (ung. En flykting är som en fågel utan bo) av Seyed Nader Hosein som kommit till Finland som asylsökande.

Jaana Pesonen intervjuar författaren Raili Mikkanen om hennes barnbok Thuongin päivä som utkom år 1984. Det är Finlands första bilderbok om ett flyktingbarn. Pesonen skriver att trots att det gått nästan 40 år sedan Thuongin päivä kom ut är berättelsens centrala teman utanförskap och diskriminering fortfarande aktuella. Andra finländska böcker om flyktingar är Kaukana omalta maalta (2011) av Sisko Latvus, Sanna Pelliccionis textlösa bilderbok Meidän piti lähteä (2018) och tvåpråkiga Siinä sinä olet (2020) av Katri Tapola och med översättning till arabiska av Aya Chalabee och illustrationer av Muhaned Durubin.

Hur ska man välja antirasistiska böcker? Jaana Pesonen ger tips på barn- och ungdomsböcker som kan fungera som underlag och fördjupa diskussioner om rasism, diskriminering och antirasism.

Att samla idéer och skapa tillsammans förstärker känslan av samhörighet och gemensamt ansvar. Anna Sidorova ger några exempel på inkluderande barnlitteratur.

Tuula Pere berättar om Facebook-gruppen Publishers Without Borders, som startades efter att bokmässor runtom i världen ställdes in på grund av pandemin. Hon konstaterar att utmaningarna ser olika ut i olika länder. Epidemins framfart och följder är landsspecifika och därför varierar de olika skyddsåtgärderna och begränsningarna, enligt Pere. Hon lyfter ändå fram att det finns en hel del som trots allt är gemensamt och som kan dryftas med såväl en italiensk eller en singaporiansk agent som med en holländsk eller indisk förläggare.

Hur såg coronavåren 2020 ut för Esbo stadsbiblioteks del? Fyra bibliotekspedagoger; Sissel Ray, Sara Nordlund-Laurent, Saala Erlo och Julia Wickholm berättar om sina erfarenheter i artikeln Bibliotekstjänster i undantagstillstånd.

I slutet av detta nummer dryftas solidaritet också i förhållande till djur. IBBY Finland arrangerade under hösten 2019 en skrivtävling för unga i samarbete med djurrättsorganisationen Animalia. Tävlingen gick under namnet ”Eläimenä ihmisen maailmassa” (ung. Att vara djur i människans värld). Marianna Koljonen, som satt i tävlingens jury, belyser i sin artikel ”Halusin hänen kirjoittavan ystävistäni” (ung. ”Jag ville att hen skulle skriva om mina vänner”) olika teman som ungdomarna skrev om.

Också i höst arrangerar IBBY Finland en skrivtävling för unga, denna gång i samarbete med Barnboksinstitutet. Tävlingen som heter Lukujäristys ordnas enbart på finska och riktar sig till ungdomar i åldern 13–19. Uppgiften är att skriva om en betydelsefull läsupplevelse; att berätta om en bok som lämnat permanenta spår eller om en berättelse som förändrat ens tankar eller gett nya insikter. Närmare instruktioner finns på IBBY Finlands webbplats.

Med hopp om givande läs- och skrivstunder!

Kuva docucon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.