Till läsaren 4/2018

Myter och symboler i den finska barn- och ungdomslitteraturen är temat för Virikkeitä 4/2018. Kaarina Kolu behandlar vattnet som mytiskt element i den finska barnlitteraturen med avstamp i Anni Swans författarskap. Pirkko Ilmanen berättar om hur skolelever utforskat Kalevalas mytiska arv på Entressebiblioteket. Författaren Sari Peltoniemi reflekterar över hur myterna hittat till hennes egna böcker. Är myterna en del av oss som individer och inte bara en del av vårt kulturarv?

De populära ungdomsförfattarna Elina Rouhiainen, Magdalena Hai och Siiri Enoranta fick på uppmaning av Marketta Könönen välja ut sin favoritbok bland sina egna verk. De berättar om hur boken har kommit till och ger också tips på andra böcker.

– Det var intressant att upptäcka att författarnas egna favoriter inte var de som fått mest uppmärksamhet eller priser, säger Marketta Könönen.

I det här numret publiceras också de vinnande bidragen i skrivtävlingen Andra verkligheter, som IBBY Finland rf arrangerade hösten 2018. Tävlingen handlade om att leva mellan och möta olika kulturer. Vi fick in 37 bidrag skrivna på olika håll i Finland på finska, svenska och engelska. Genren var fri och bland bidragen fanns allt mellan dikter och argumenterande texter.

Texterna belyser mångsidigt och levande hur det är – eller skulle kunna vara – att leva i en annan kultur. Många texter lyfter fram en en brinnande aktuell tematik, nämligen hur människor delas in i olika läger och ställs mot varandra. I texterna beskrivs rakt och ärligt hur fördomar och rasism påverkar marginaliserade personers liv. De vinnande bidragen utmärks av klarsynthet och intensitet och ställer frågor som: Hur har vi hamnat här? Vad kan vi göra åt att människor inte döms på lika grunder? Skribenterna behandlar (o)jämlikhet, utanförskap och tillhörighet och texterna är modiga, unika och levande till såväl innehåll som form.

Givande läsning!
Jutta Setälä, chefredaktör

(Texten är översatt av Sara Nordlund-Laurent)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.