Till läsaren 4/2019

Temat för detta nummer av Virikkeitä är barnboksillustration. Om man vill beskriva numret med ett ord är ”mångstämmig” ett adjektiv som passar bra. Ett fyrtiotal barnboksmakare – i första hand illustratörer – berättar här om hur karaktärerna de illustrerat fötts, hur illustratörens vardag ser ut, om de bästa stunderna och också om utmaningarna i yrket.

I artikelsamlingen ”Kuvakirjasankareita ja sankarikuvittajia” (på svenska ung. Hjältar i bilderboken och bland illustratörerna) som Marketta Könönen sammanställt, berättar ett flertal illustratörer om olika barnboksfigurer som de skapat för den finländska bilderboken under de fem senaste åren. Här får vi bekanta oss med katterna Messi ja Mysteeri, björnen Mur, Niilo, småbarnet Oiva, pojken Onni, musen Pikku Hiiri, flickan Siiri, småbarnet Tomppa, Typy, Vesta-Linnéa och Viisi villiä Virtasta.

Kritikern och forskaren Päivi Heikkilä-Halttunen har intervjuat tre illustratörer som flyttat till Finland; Keanne van de Kreeke, Réka Király och Carlos da Cruz, om deras syn på barnboksfältet och illustratörens yrke i Finland. Ett annat tema som Heikkilä-Halttunen skriver om är familjemedlemmars gemensamma bokprojekt, vilka det finns överraskande många exempel på i Finland. Hon konstaterar i sin text att det ofta är en bokstavlig själsfrändskap som ger impulsen för t.ex. en förälder och ett barn, ett syskonpar eller ett par makar att skapa en gemensam bok. Enligt Heikkilä-Halttunen är de gemensamma värderingarna en god grogrund för intim barnlitteratur. Elina Raitasalo intervjuar också förlaget Etana Editions grundare Jenni Erkintalo och Réka Király, som illustrerat bilderböcker tillsammans. Enligt dem har samillustrerandet resulterat i överraskande lösningar som ingendera hade kunnat åstadkomma på egen hand.

Marketta Könönen fokuserar på illustration av dikter för barn och på vilket sätt det är annorlunda att illustrera en dikt än en berättelse. I intervjun ”Kuvittajan karkkipäivä” (ung. Lördagsgodis för illustratören) svarar tre illustratörer; Maija Hurme, Sanna Mander och Virpi Talvitie, samt tre skribenter; Tuula Korolainen, Jukka Itkonen och Ismo Loivamaa, på Könönens frågor.

Sara Nordlund-Laurent bidrar med två artiklar på svenska: ”Känslighet, skörhet, frihet och mod. Intervju med Jenny Lucander” och ”Bland bubblande idéer, bildvärldar och berättelser. Lena Frölander-Ulf om att skapa och skrapa”.

Teresia Volotinen deltog i höstas i den tjugosjunde illustrationsbiennalen i Bratislava, BIB. I sin brett uppslagna artikel ”Kuvan juhlaa Bratislavassa nyt ja kautta vuosikymmenten” (ung. Bildfest i Bratislava nu och genom årtiondena) ger hon ett sammandrag av biennalens över 50-åriga historia.

I de två sista artiklarna är det fokus på illustratörskapet som yrke: hur studerar man till illustratör och hur livnär man sig på det? Ordföranden för Illustratörerna i Finland Maija Hurme redovisar för de få slantarna som barnboksmakarna får. Sari Airola behandlar i sin artikel ”Kuvakirjan kuvittajan koulutus on moninainen” (ung. Bilderboksillustratörens utbildning är brokig) hur man utbildar sig till illustratör och ger förslag på hur yrkets status och aktning kunde höjas.

Helheten är ett utomordentligt intressant och mångsidigt läspaket om hur det är att arbeta som illustratör och hur bilderböcker föds! Vi önskar er bildrika läsupplevelser!

Jutta Setälä, chefredaktör

(Texten är översatt av Sara Nordlund-Laurent)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.