Toiveretki – miten kirja taipui kuvittajan käsissä toiminnalliseksi näyttelyksi?

Sanna Pelliccioni

Ajankohtainen aihe: ystävä toisesta kulttuurista

toiveretki-kansiKatri Tapolan kirjoittama ja minun, Sanna Pelliccionin, kuvittama Toiveretki-kuvakirja (Myllylahti 2016) on jatkoa Pieni prinsessasatu – ja Pieni prinssisatu -kirjoille. Aiemmat kirjat ilmestyivät alunperin Tammen Tammenterho-sarjassa vuosina 2011 ja 2012 ja ruotsalais-arabialainen kustantamo Dar-Al-Muna kustansi ne myös arabiaksi. Suosittu Tammenterho-sarja lopetettiin ja Mirricreative julkaisi loppuunmyydyt kirjat vielä pokkaripainoksina vuonna 2016.

Alunperin Toiveretki-kirjan nimi oli Prinssi ja Prinsessa retkellä, ja tarkoituksena oli jatkaa näiden kahden kaveruksen seikkailuja. Maahanmuuttajaryöpsähdys Suomeen sai meidät tekijät kuitenkin muuttamaan kirjan ideaa niin, että mukaan tuli arabiprinssi Salama, ystävä toisesta kulttuurista. Tätä teemaa ei sen kummemmin kirjassa painoteta, vaan kaverukset leikkivät kirjassa keskenään kuten ketkä tahansa lapset. Halusimme, että eri maista Suomeen tulleet lapset voivat nähdä itsensä näköisiä lapsia kirjassa ja kuulla tekstin suomenkielen seassa myös oman äidinkielensä sanoja. Mökkireissulla lapset kulkevat luonnossa, kalastavat, sienestävät ja laittavat ruokaa. Kirjasarjassa korostuu kauniiden sanojen voima: Kaisa, joka riisuu kruununsa mökin puuvajaan, on paras sienestäjä; Pauli-prinssi paras kalastaja ja Salama-prinssi paras ruuanlaittaja ikinä. Kirjan teema muuttui koko ajan ajankohtaisemmaksi ja on sitä edelleen!

Kiertävä Toiveretki-näyttely – yhteistyötä ja kulttuuriasiantuntemusta

Halusimme Katri Tapolan kanssa toteuttaa Toiveretki-kirjaan perustuvan pienen näyttelyn. Olin jo muutamia vuosia haaveillut lavastamisesta ja myös kirjaan perustuvan laajemman näyttelyn tekemisestä. Näyttelyidea kasvoikin pikkunäyttelystä toiminnalliseksi, moniaistiseksi suomalais-arabialaiseksi kiertonäyttelyksi, joka kiertää kahden vuoden ajan Sodankylästä Kuopioon ja Savonlinnasta Tampereelle ollen esillä noin kymmenessä eri paikassa lastenkulttuurikeskuksista museoihin, gallerioihin ja kirjastoihin. Näyttelyä tuottamassa ja avustamassa ovat olleet lisäkseni kirjailija Katri Tapola, kääntäjä Maria Pakkala, Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut, työharjoittelija Jenny Järvinen ja Vantaan Sanataidekoulu.

Toiveretki 1

Etsimme jo kirjan suunnitteluvaiheessa yhteistyökumppaniksi arabiankielen ja -kulttuurin asiantuntijan, marokkolaislähtöisen Maria Pakkalan, joka käänsi aiemmatkin kirjat arabiaksi. On mahdotonta esitellä toista kulttuuria tuntematta sitä syvällisesti itse, pahimmillaan tulee esitelleeksi kuluneita stereotypioita ja tehneeksi suoranaisia virheitä. Olen tehnyt jo aiemmin yhden kuvakirjasarjani kirjan, Onni-poika saa uuden ystävän (Mirerva 2012), iranilaisen ystäväni kanssa, ja tiedän kuinka suuri vaikutus asiantuntijalla on tarinan oikeellisuuteen ja tunnelmaan.

Alkuperäiseltä koulutukseltani olen biologian opettaja ja seuraan pedagogista keskustelua. Huomaan, että pedagogisesta koulutuksesta on hyötyä kuvittajana, kirjantekijänä ja näyttelynsuunnittelijana. Koen, että Toiveretki-näyttely on kuvittamisen ja lavastamisen yhteensulautuma, jossa pääsee astumaan kirjan sisään. Toisaalta näyttelyssä kirja ryömii ulos kansistaan ja näyttelyvieras voi astua suoraan sisään kirjan maailmaan.

Aavikon tuulta ja beduiiniteltassa rentoutumista

Näyttely koostuu viidestä osasta: kuvitusnäyttelystä, ruusutarhasta, metsälammesta, beduiiniteltasta ja itämaisesta lukunurkasta. Erillisten osien ansiosta se on muokattavissa ja sijoitettavissa helposti erilaisiin tiloihin. Kuvitusnäyttely koostuu perinteisestä kuvitusnäyttelystä tauluineen sekä koko näyttelyä kiertävistä jättimäisistä kaksi metriä korkeista ”kirjansivuista”.  Näyttelyssä on muusikko ja pedagogi Anna Kuoppamäen suunnittelema suomalais-arabialainen äänimaailma, joka koostuu veden solinasta ja linnunlaulusta aavikon tuuleen ja arabialaiseen sadunlukuun sekä perinnemusiikkiin.

 

Ruusutarhassa on suomalaisten ja arabialaisten sanojen ja ”tunnepeilien” avulla tehtäviä tunnetaitoharjoituksia sekä tuoksurasiat, joissa on suomalaisia ja arabialaisia tuoksuja suopursusta appelsiininkukkaan. Metsälammelta löytyy metsän aarrearkku tunnustelutehtävineen ja arkusta kuuluvine vedenäänineen. Siellä on myös soliseva vesilähde ja lammikko kaloineen sekä sammakko, jolle kuiskataan salaisuus.

Aidossa beduiiniteltassa on teltan perinteiset tekstiilit ja tyynyt, kamelisatulat ja aavikon ruuanlaittovälineitä sekä skorpioni Arabian niemimaalta tuodussa hiekassa. Itämaisesta lukunurkasta löytyy laadukas, laaja käsikirjasto kuvakirjoja, karttoja ja sanakirjoja sekä pieni valikoima arabiankielisiä ja muun kielisiä lastenkirjoja. Lukunurkassa on suuri ”Kauniiden sanojen sanakirja”, josta voi opetella lausumaan kauniita sanoja suomeksi ja arabiaksi. Perinteisestä taatelirasiasta löytyy Toiveretki-kirjan Salaman toive: kaunis kivi.

Näyttelyn eri tiloja on esitelty opastauluissa viidellä eri kielellä: suomeksi, arabiaksi, ruotsiksi, kurdiksi ja persiaksi. Näyttelyn tekstit ovat kirjailija Katri Tapolan. Lisäksi olemme koonneet Katri Tapolan ja Maria Pakkalan kanssa pedagogisen oppaan, jossa on näyttelyn tavaroiden taustoja, ja taustatietoa arabian kielestä ja kulttuurista, beduiineista ja myös suomalaisen ja arabialaisen kulttuurin yhteneväisyyksistä sekä ideoita eri ikäisten lasten opastamiseen näyttelyssä. Näyttelyssä korostuu kulttuurien toisiaan rikastuttava vaikutus, ihmisten samankaltaisuus ympäri maailman, oman äidinkielen merkitys sekä suomalainen ja arabialainen estetiikka ja tunnelma.

Riskiprojekti

Toiveretki-näyttelyn tekeminen oli riskiprojekti, se imaisi melkoisen työpanoksen, aikaa ja rahaa. Meillä ei ollut rahoitusta näyttelyn suunnitteluun, rakentamiseen ja tarvittavaan rekvisiittaan. Koimme näyttelyn silti niin tärkeäksi, että veimme hanketta eteenpäin omalla vastuulla. Onneksi saimme pian yhteistyökumppaniksi Vantaan kaupungin Taidetalo Pessin, joka antoi meille suuren työpanoksen ja pienen tuotantotuen lisäksi tilat ja apua näyttelyn varastointiin ja markkinointiin. Tuotantotuen avulla saimme teetettyä esimerkiksi puutöitä näyttelyesineiden valmistusta varten. Saimme lukuisan joukon sponsoreita itämaisten mattojen liikkeestä messumattoyrityksiin ja verkostojen avulla myös arvokkaan beduiiniteltan sekä kangas- ja kirjalahjoituksia. Erikoisin sponsori oli kenties Samaria-kirpputori, josta sain hakea korvauksetta koko näyttelyn suunnittelun ajan mitä tahansa näyttelyyn sopivaa. Kaikki tämä vaati monta puhelinsoittoa ja tapaamista. Suurin osa kontaktoiduista yrityksistä halusi olla ainakin jollain tavalla mukana projektissa.

 

Saimme onneksemme myös Taiteen edistämiskeskukselta hieman rahoitusta näyttelyn rakentamiseen ja kierrättämiseen. Oli riemullista maalata ja toteuttaa kirjan sivuilta oikeiksi esineiksi metsälampi, tuoksukaappi, sadun kultainen ovi ja kalaparvi. Kirjan tekstin, kuvien ja tunnelmien muokkaaminen kaksiuloittesesta pinnasta kolmiulotteiseksi, moniaistiseksi näyttelyksi oli kiehtovaa, ja haluan tehdä sitä tulevaisuudessa lisää.

Kierroksella Suomessa

Näyttely aukesi ensimmäisen kerran syyskuussa 2016 Taidetalo Pessiin, jossa sen näki lähes 2 000 päiväkoti- ja alakouluikäistä lasta Vantaan Sanataidekoulun opastamilla näyttelykierroksilla. Kierroksiin kuului myös näyttelyä varten suunniteltu kädentaitopaja, jonka vetämisestä vastasi Taidetalo Pessin kädentaito-ohjaaja. Toiveretki-näyttelyssä oli myös arabiankielisiä näyttelyopastuksia, joihin osallistunut lapsi kommentoi: ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun voin olla kielestäni ylpeä.” Näyttelyssä vierailevien ryhmien arabiankieliset lapset saivat oppaiden mukaan nauttia kielitaidostaan suomenkielisten opetellessa näyttelyssä muutamia sanoja arabiaa. Kun lapsiryhmille annettiin lopuksi hetki omaa aikaa näyttelyssä kulkemiseen, lapset jakautuivat solisevan metsälammen ääreen ja beduiinitelttaan.

Näyttely on esillä touko-kesäkuussa Entressen kirjastossa, heinäkuussa Espoon Pikku Aurorassa ja syksyllä Tampereella ennen sen matkaamista Lappiin. Näyttely on vuokrattavissa vielä muutamaksi kuukaudeksi keväällä ja kesällä 2018.

Tutustu näyttelyyn sen Facebook-sivuilla.

Toiveretki-kirja on arvosteltu aiemmin Virikkeissä.

6/2017

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.