[arvio] Tomi Kontio: Koira nimeltään Kissa

koira nimeltään kissa

Kontio, Tomi
Koira nimeltään Kissa
Kuvittanut Elina Warsta
Teos 2015
ISBN 978-951-851-578-7

Kirjailija-runoilija Tomi Kontion ja kuvittaja Elina Warstan Koira nimeltään Kissa -kuvakirja on oikea helmi. Kontion teksti soljuu harkittuna ja lyyrisenä. Warstan kuvitus vetoaa kauneudellaan ja harmoniallaan, muttei ole kuitenkaan liioitellun siloteltu. Kokonaisuudessa on sellaista herkkyyttä ja rohkeutta, jotka saavat lukijan liikuttumaan.

Kuvakirjan perusasetelma käy ilmi jo sen nimessä, Koira nimeltään Kissa. Päähenkilönä on sekarotuinen koira, jonka äiti haluaa nimetä Kissaksi, koska kissat ovat itsenäisiä. Ja itsenäisyyttä koira todella tarvitsee, sillä sen isä on kadonnut omille seikkailijan teilleen, sisarukset kuolleet syntymässä ja äidinkin täytyy jättää lapsensa ilman sen kummempaa selitystä. Teoksen nimestä on löydettävissä viittauksia ennakkoluulojen rikkomiseen ja ulkoisten roolien murtamiseen.

Leikittely koiran ja kissan käsitteillä saattaa olla pienelle lapselle hankala, mutta Kontio viljelee tekstissään runollista toistoa, jossa lukijaa muistutetaan asetelmasta: ”Kissat ovat itsenäisiä, äiti sanoi, mutta minä en tuntenut itsenäisyyttä itsessäni, ainoastaan yksinäisyyden. Minä olin yksinäisin koira maailmassa. Koira, jonka nimi on Kissa.” Toisto painottuu teoksen alkupuolelle ja kuvaa sitä, ettei kirjan päähenkilö ole sinut oman nimensä ja roolinsa kanssa. Läpi teoksen koira pohtii nimeensä sisältyvää itsenäisyyden vaatimusta ja sitä, onko yksinäisyydellä ja itsenäisyydellä oikeastaan eroa. Teemojensa puolesta teos sopii mainiosti myös varttuneemmalle lukijalle.

Yksinäisyyttä harteillaan kantava koira kulkee maailmalla. Se yrittää saada seuraa, mutta muut eläimet kääntävät sille selkänsä. Warstan kuvituksessa koira istuu peltoaukealla uittamassa hännänpäätään lammikossa ja kaikki linnut ja eläimet kaikkoavat pois sen luota. Aukeaman lintuperspektiivi vahvistaa koiran säälittävyyttä ja on kuin puut ja viljankorretkin taipuisivat kauemmas hyljeksitystä kulkurista. Warsta hyödyntää teoksen kuvituksessa liikettä, vaihtelevia kuvakulmia ja etäisyyksiä, mikä tuo kuviin särmää ja yllätyksellisyyttä. Oivaltavia ja humoristisia yksityiskohtiakin löytyy, erityisesti koira-kissa-aiheeseen liittyen.

Koira nimeltä Kissa löytää tiensä Helsinkiin ja ryhtyy kaupunkilaiskoiraksi. Mutta vaikka ympäristö muuttuu ja seuraakin olisi vihdoin, koira ei luota kehenkään tai mihinkään, ei edes itseensä. Elämän kiinnekohta löytyy kuitenkin eräänä päivänä pahvilaatikon alta nukkumasta. Se on viemäriltä ja jäteastialta haiseva mies, joka kertoo olevansa: ”[i]hminen nimeltä Näätä eli puliukko, pultsari, pulsu tai spurgu.” Hetki on merkittävä, kun kaksi juuretonta ja hyljeksittyä, sekarotuista piskiä, katsoo toisiaan syvälle silmiin.

Ystävyyden myötä tarinan kuvitukseen tulee uusia värejä. Siniset ja vihreät väistyvät ja tilan valtaavat lämpimät punaisen ja oranssin sävyt. Näätä ja koira tutkivat yhdessä kaupunkia ja opettavat toisiaan. Näätä esittelee parhaat nukkumapaikat ja koira nuuskii tiensä roskakoreille, joista löytyvät herkullisimmat ateriat. He keräävät tyhjiä pulloja ja palauttavat ne kauppaan, josta saa mukaan yhden täyden pullon. Kodittoman elämää kuvataan kuvakirjaan sopivalla otteella ja säälin kohteena ovatkin yllättäen rikkaat ihmiset, joiden Näätä toteaa olevan rahan vankeja.

Koira nimeltään Kissa -kuvakirjassa on monta ulottuvuutta ja sen voi lukea kannanottona muun muassa syrjäytymiseen, eriarvoistumiseen ja monikulttuurisuuteen. Hetkessä elävät Näätä ja Kissa osoittavat lukijalle, ettei ulkoisella olemuksella tai nimellä ole väliä, jos sisällä kumisee suuri sydän.

Emilia Kämäräinen

IBBY Finland on nimennyt teoksen IBBY:n kunnialistalle 2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.