Tuoretta tietoa Suomesta – juhlavuotta ennakoivia kurkistuksia vuoden 2016 lasten ja nuorten tietokirjoihin

Teresia Volotinen

Vuoden 2016 lasten ja nuorten tietokirjoihin tutustuessa on mukava havaita, että monet niistä suuntautuvat jo ennakoivasti juhlistamaan vuoden 2017 itsenäisyytemme satavuotisjuhlaa. Monenlaista tietoa on koottu kansien väliin Suomen asukkaista, luonnosta, taiteesta, muinaisuudesta, nykyisyydestä, vaikka mistä! Tässä muutamia eri kustantamojen makupaloja vuoden 2016 lasten ja nuorten kotimaisista tietokirjoista.

Kiinnostavaa ja helppolukuista tietoa kansallismuseosta

Päivä kansallismuseossaSuomen kansallismuseon sisäänkäynnin vieressä istuva graniittikarhu herää henkiin ja kuljettaa lukijat tutustumaan Suomen historiaan ja kansallismuseon aarteisiin Katariina Heilalan ja Maiju Tuiskun mainiossa tietokirjassa Päivä kansallismuseossa – Historia on tässä (Tammi 2016). Teoksen kehyskertomuksessa oppaaksi saadaan muitakin museon esineistöön tavalla tai toisella liittyvä hahmoja, mamsellikello, muinaista hirvenpäätä ihailemaan saapuva hirvi ja Pyhän Yrjänän lohikäärme, ja mukana luikertelee myös Akseli Gallen-Kallelan kattofreskon kyisen pellon käärme. Kirja koostuu sekä Päivi Areniuksen kuvituksesta että kansallismuseon kuvakokoelman valokuvista.

Hauskasti käärmeen muotoon kuvattu sisällysluettelo kertoo yhdellä silmäyksellä, mitä kaikkea kiintoisaa tietoa 37-sivuisessa teoksessa on tarjolla. Kirjassa kerrotaan myös itse museon alkuvaiheista. Rakennuksen suunnittelukilpailun voitti arkkitehtikolmikko Gesellius-Lindgren-Saarinen, ja Kansallismuseo avattiin yleisölle vuonna 1916, joten kirja juhlistaa museon 100-vuotista taivalta.

Päivä kansallismuseossa on osa sarjaa, jossa aiemmin on ilmestynyt Muumilaaksoa, Linnanmäkeä ja Korkeasaarta esittelevät tietokirjat. Pienemmälle lapselle Päivä kansallismuseossa -kirja on kiintoisa tarina, ja isompi voi lukea sekä tarinan että tietoiskuja museosta. Kirjan luettuani kävin kansallismuseossa, jolloin teoksen tarjoamat makupalat olivat hyvänä tukena aikuisellekin talon kokoelmiin tutustuessa. Jäin tosin kaipaamaan mainintaa museon oven luodinrei´istä, koska ne tekivät minuun lapsena valtavan vaikutuksen. Että museon ovea on pitänyt ampua! Itseäni viehättivät erityisesti teoksen tietoruudun esittelemät yksityiskohdat Akseli Gallen-Kallelan ja hänen poikansa Jorman maalaamista kattofreskoista, joissa näkyy säveltäjä Robert Kajanuksen, marsalkka Mannerheimin, Tanskan kuningas Kristian X:n ja taitelijan itsensä tekemät merkinnät.  Näitä yksityiskohtia oli antoisaa tarkastella kansallismuseon sisääntuloaulassa.

Suomen soita samoamassa

Suomi-sanan etymologia on askarruttanut alan tutkijoita. Joidenkin mielestä Suomen nimi on tullut sanasta suomaa. Tätä sanamuotoahan tukee nimitys suomalainen, joka merkitsisi suomaalaista. On myös esitetty, että Suomen, Saamen ja Hämeen nimet tulevat maata tarkoittavasta kantabaltin sanasta sheme, joka on sukua venäjän kielessäkin olevaa maata merkitsevälle sanalle zemlja. Eräät puolestaan esittävät, että Suomen nimi tulee alavaa ja tummaa merkitsevistä sanoista.

suon aarteitaOli miten oli, Suomessa on paljon soita. Porilaisen tietokirjailija, toimittaja, kuvittaja ja biologi Suvi Vehmasen sekä kuvittama että kirjoittama Suon aarteita – lasten luontokirja (Valosat 2016) on saanut tukea Satakunnan taidetoimikunnalta, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalta ja Taiteen keskustoimikunnalta. Vehmaselta on ilmestynyt aiemmin yhteistyössä kuvittaja Laila Nevakiven kanssa useitakin luontoaiheisia lasten tietokirjoja: Miksi leppäkertulla on pilkut (Kustannus-Minerva 2008), Lapsen oma luontokirja (Kustannus-Minerva 2009) ja Lapsen oma vesikirja (Kustannus-Minerva 2010). Suomen Tietokirjailijoiden Tietopöllö-palkinnolla palkittu Suvi Vehmanen on luonnehtinut rooliaan tietokirjailijana tietojen välittäjänä luonnosta satujen ja tarinoiden avulla. Mielestäni Suon aarteita -teoksen vahvinta antia onkin Vehmasen vivahteikas kieli ja laaja luonnontuntemus. Kirja tarjoaa fantasiakääröön kiedottuna runsaasti kiinnostavaa tietoa soista.

Vein Suon aarteita -teoksen kirjamaistiaisiin, jotka järjestin Helsingin yliopiston erityispedagogiikan opiskelijoille. Eräällä opiskelijalle Suvi Vehmasen Lapsen oma luontokirja oli ennestään tuttu. Hänen mielestään myös Suon aarteita -kirjassa on yhdistelty ihanasti fiktiota ja tietoa. Tekstiä on aika paljon, mutta kuvat isoja ja näyttäviä. Kuvituksen naivistinen tyyli perspektiivivirheineen ei ollut joidenkin makuun, kun taas eräät kokivat juuri sen sympaattisena. Jonkun mielestä tarina ei ollut kovin kiinnostava, koska tekstiä oli liikaa, mutta kivaa oli kuvien paljous. Erään opiskelijan mielestä teos oli hieman liian sekava, koska kirjassa oli toisaalta fantasiaa, mutta toisaalta taas faktoja Suomen luonnosta. Toinen opettajaksi opiskeleva puolestaan koki, että tietokirja on mielenkiintoinen tapa opettaa sadun lomassa ympäristöasioita. Varmasti jää lapselle paremmin mieleen.

Löysin viisauden sanoja sisältävästä vanhasta kirjasta E.N. Setälän mietteen, joka sopii erinomaisesti juuri Suon aarteita -kirjan esittelyn loppukaneetiksi: ”Tieto on mahti ei ainoastaan luonnon valtiuteen pääsemiseen, se on mahti myös salattujen voiminen löytämiseksi ihmisten povesta, joiden edelleen hallitseminen on tahdon ja tunnon asia.”

Selkeästi metsään ja taiteen pariin

Suomen taiteeseen sekä metsien, vesien ja tuntureiden henkiolentoihin pääsee tutustumaan jo aiemmin useita upeita lasten ja nuorten tietokirjoja tehneiden Marjatta Levannon ja Julia Vuoren tietokirjassa Metsän pieni kansa – puunhaltijoiden opintoretki (Maahenki 2016). Heti kirjan nimen nähtyäni kylläkin piti tarkistaa, kirjoitetaanko haltia vai haltija, kun puhutaan taruolennoista. Kuulun näet itse niihin, jotka on opetettu vannomaan ensin mainitun kirjoitusasun nimeen, koska mytologisen olennon ja hallussapitäjän tai (tilan)haltijan merkityksillä on ajateltu olevan ihan kielihistoriallinenkin ero. Kuitenkin nykyisin Kotuksen oikeakielisyyssuositusten mukaan kumpikin kirjoitusasu on oikea, joten tähän detaljiin on siksi turha tämän enempää puuttua. Siispä molempi parempi! Se sijaan voisin puhjeta laulamaan ylistyslaulua tämän verrattoman teoksen ansioista!

Metsän pieni kansa

Metsän pieni kansa – puunhaltijoiden opintoretki jatkaa etenkin lasten tietoteoksille ominaista perinnettä yhdistää kiinnostavalla ja mukaansatempaavalla tavalla faktaa ja fiktioita. Tässä kirjassa kerrotaan kolmen puunhaltijan sekä itse Väinämöisen opastuksella salatuista voimista – suomalaisista kansanuskomuksista sekä tontuista, peikoista ja monista muista henkiolennoista. Kuvituksena on runsaasti suomalaisten kuvataiteilijoiden töitä, joten kirjaa voi luonnehtia onnistuneeksi taide- ja mytologiateoksen yhdistelmäksi. Lisäbonuksena on vielä kirjan tekstin helppolukuisuus, koska se on mukautettu selkokieliseksi, ja teokselle on myönnetty selkokielitunnus.

Oli yllättävää havaita, että jotkut erityispedagogiikan opiskelijat pitivät ensimmäistä kertaa käsissään selkokirjaa tutustuessaan tähän teokseen. Selkokielen taitossa käytetään tavallista suurempaa tekstikokoa sekä kapeahkoa palstaa, jonka vuoksi opiskelijat pitivät vivahteikkuutensa säilyttänyttä tekstiä runomaisena tai ajattelivat, että se on proosarunoa. Teoksen kuvat saivat ansaittua kiitosta. ”Ihana kirja, kuvitus koostui kuuluisista ja ei niin kuuluisista valokuvista ja maalauksista. Myös tietokirjamainen, mutta kuvat kuitenkin vangitsivat, enkä lukenut tekstiä paljoakaan”, kommentoi eräs kirjamaistiaisiin osallistunut opiskelija.

Suomessa asuvien perheiden moninaisuutta

Valokuvaaja Martti Lintusen taidokkaat valokuvat elävöittävät Katri Vuorisen ja Tiina Eskolan kirjoittamaa monipuolista tietokirjaa Meidän perhe (Pieni Karhu 2016). Kirja antaa mukavalla tavalla tietoa erilaisista perheistä, koska kouluissa ja päiväkodeissa on ollut tarvetta käsitellä perheiden moninaisuutta stereotyyppisten perhemallien sijaan. Kulttuuritaustaltaan erilaisia perheitä ovat romani-, maahanmuuttaja- ja pakolaisperhe sekä kahden kulttuurin perhe. Kirjassa on lapsiluvultaan erilaisia perheitä, on yhden tai kahden vanhemman perhe ja sateenkaari- ja eroperhe. Teoksessa esitellään myös vastaanotto-, sijoituslapsi- ja adoptioperhe sekä perhe, jossa kumpikin lapsi on vammainen. Näiden perheiden elämään tutustutaan irti päässeen koiran etsinnöissä ja kiinniotossa. Samalla kun pääsemme kurkistamaan hyvinkin erilaisten perheiden koteihin, opimme ymmärtämään, miten samanlaista on kuitenkin kaikkien arki, mukavaa hoivaamista ja yhdessäoloa!

meidanperhe1

Martti Lintunen on palkittu Suomen tietokirjailijoiden myöntämällä Tietopöllö-palkinnolla vuonna 2008. Hänet on myös valittu vuoden lehtikuvaajaksi vuosina 1985 ja 1998. Lintusen laajasta kuvallisesta ja kirjallisesta tuotannosta mainittakoon eläinaiheiset lastenkirjat Pikku pingviinin laulu (Otava 1997), joka valittiin vuoden kirjavalioksi, Pikku kengurun loikka (Otava 1999), Pikku norsun uimaretki (Otava 2000), Pikku kirahvin häntä (Otava 2001), Pikku biisonin tehtävä (Otava 2002), Pikku poron syntymäpäivä (Otava 2007) ja Käykö lammas parturissa (Otava 2008).

Kokonaisvaltainen Suomi-katsaus

Suomen lasten suomiFilosofian tohtori, kirjailija ja käsikirjoittaja Kirsti Manninen on tarttunut mahtavaan tietokirjaurakkaan yhdessä oppikirjojen ja lastenkirjojen kuvittaja Carlos da Cruzin kanssa, joka on syntynyt Ranskassa, mutta on sukujuuriltaan portugalilainen. Tuloksena on värikkään riemastuttava ja monipuolinen yli 200-sivuinen tietoteos Suomen lasten Suomi (Otava 2016), joka juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa tarjoamalla ainutlaatuisen tiedollisen runsaudensarven lapsille. Työhön on saatu Suomen kulttuurirahaston, Taiteen edistämiskeskuksen ja Otavan kirjasäätiön tukea. Aiemmin Manninen on julkaissut yhdessä Jussi Kaakisen ja Juha Kuisman kanssa Suomen lasten historian (Otava 2012) ja Suomen lasten taidehistorian (Otava 2009). Tuottelias Kirsti Manninen on julkaissut toistasataa teosta omalla nimellään ja kirjailijanimellä Enni Mustonen. Hänen laajaan tuotantoon kuuluu lastenkirjoja, historiikkeja, näytelmiä, televisiokäsikirjoituksia, historiallisia romaaneja, naisviihdettä, dekkareita ja kirjallisuudentutkimuksia.

Maantieteellisesti Suomen lasten Suomi etenee pohjoisesta etelään esitelleen iloisen letkeästi maakuntien nähtävyyksiä, erilaisia perinteitä ja nykyelämää. Suomen kielen moninaisten murteiden hauskan esittelyn lisäksi saamme kahdenkymmenenviiden kirjassa esiintyvän lapsen jutustelun avulla kiinnostavaa tietoa niin historiasta kuin maamme vähemmistökulttuureista. Suomenruotsalaisten lisäksi tutuksi tulevat romanit, juutalaiset, tataarit, inkeriläiset, vietnamilaiset ja somalit. Eikä tässä kaikki: lopussa on vielä tietoa ulkosuomalaisistakin! Kiitos ihanasta kirjasta!

Keskiajan kuuluisa oppinut on lausunut Timeo lectorem unius libri, pelkään yhden kirjan lukijaa, jolla hän toki tarkoitti pelkäävänsä erikoisasiantuntijaa, joka hallitsee alaansa kapea-alaisesti. Lue siis nämä kaikki tuoretta Suomi-kuvaa rakentavat tietokirjat, niin ei tarvitse aiheuttaa Tuomas Akvinolaisen hengenheimolaisille pelkoa. Iloisia lukuhetkiä!

Vuoden 2016 tietokirjat lapsille ja nuorille

 • Aho, Tea: Huovutetut satuhahmot. Moreeni
 • Ahtiainen, Anita & Haapsalo, Tiina: Raamattuleikki. Lasten keskus.
 • Aikamoinen ajantieto. Toim. Lotta Sonninen. Kuv. Mauri Kunnas. Otava
 • Airola, Matti: Isin ja tyttöjen lettikirja: Bileet. S&S
 • Ertimo, Laura: Yö: Kirja unesta ja yön salaisuuksista. Kuv. Satu Kontinen. Myllylahti
 • Flyktman, Reima: Linnut: hauska tietokirja. Kuv. Jari Mattila. readme.fi
 • Heilala, Katariina: Päivä kansallismuseossa. Kuv. Päivi Arenius. Tammi
 • Hiltunen, Elina: Matka ohjelmoinnin maailmaan 2. Kuv. Mira-Maia Kyyrölä. readme.fi
 • Hurme, Vuokko: Pikkurillin käsikirja. Tietoa lapsista lapsille. Kuv. Sanna Pellicioni. Basam books
 • Jaakonen, Kati: Pikkukokki keittiössä. Readme.fi
 • Juurela, Tiina & Ovaskainen, Viljami: Hevoset: lasten suuri hevoskirja. readme.fi
 • Jäntti, Riikka & Poropudas Salla: Vauvamuskari. Kuv. Sanna Pellicioni. Lasten Keskus
 • Kallio, Liisa: Pikku Papun orkesteri +cd. Kuv. Liisa Kallio. Tammi
 • Kangas, Sinimaaria: Keppareiden kyydissä: keppihevosharrastuksen ABC. Aula
 • Kasvoin ihan pieneksi: lasten puhetta Siionin keväässä. Toim.Katri Isopahkala. Rauhanyhd.
 • Kauppila, Elina: Kamalan ihana päivä. Lasten mindfulness. Kuvat Elina Kauppila. Viisas elämä
 • Kekäläinen, Tiina: Taiteilijan matkassa: Juho Rissanen ja taidelokki Hönttinen. Kuv. Anna Vepsä.
 • Kiiveri, Stiina: Pienen kulkijan sairauskirja. Pieni Karhu
 • Klemettinen, Timo & Korolainen Tuula: Laulua kuonoon, joulua tassuun. Kuv. Marjo Nygård. Lasten Keskus
 • Koli, Antti: Suomen matelijat ja sammakkoeläimet. Metsäkustannus
 • Kolu, Siri+muita: Seikkailujen lukukirja. Kuv. Johanna Lumme. Otava
 • Koskela, Ilpo: Uusi sarjakuvantekijän oppikirja. Arktinen banaani
 • Kunnas, Mauri: Kelipäiväkirja. Otava
 • Käyhkö, Arttu: Pieni poliisiautokirja. Kustantaja Laaksonen
 • Käyhkö, Arttu: Suomalainen poliisiautokirja. Kustantaja Laaksonen
 • Laaksonen, Juha: Tarkka haukka ja muita lintuja. Tammi
 • Laaksonen, Juha: Utelias kettu ja muita nisäkkäitä. Valokuvat tekijän. Tammi
 • Laurila, Sirpa: Naulan kantaan: luterilaista kristinoppia lapsille. Kuv. Anna Polkutie. SLEY
 • Liukas, Lida: Hello Ruby. Tietokoneen sisällä. Otava
 • Luukkanen, Anne: Reuhurinne askartelukirja. Kuv. Jii Roikonen. Otava
 • Majasalmi, Terhi: Koululaisen rahakirja: saavuta unelmasi viisaiden rahataitojen avulla. Kuv. Camilla Tuominen. Readme.fi
 • Malinen-Tyynelä, Riitta: Hupsut villatupsut: 40 veikeää eläinhahmoa. Karisto
 • Malmström, Maria: Onnelin ja Annelin nukkekotikirja. Tammi
 • Manninen, Kirsti: Suomen lasten Suomi. Kuv. Carlos da Cruz. Otava
 • Meronen, Hanna: Tee itse nukketalo. Moreeni
 • Mäki-Kihniä, Nina: Goodies! : hemmottele itseäsi  kevyillä superherkuilla. Readme.fi
 • Mäki-Kihniä, Nina: Hevonen : Ratsastus ja hoito. Readme.fi
 • Niemelä, Reetta&Rönkä, Mia: Nähdään majalla! Pörriäisagentit. Kuv Sanna Pelliccioni. Sammakko
 • Niinikoski, Marjo-Kaisu: Valkoisen kissan kirja. Kuv. Sirkka Shayan. Readme.fi
 • Ovaskainen, Viljami: Suomen luonto: Lasten suuri luontokirja. Readme.fi
 • Levanto, Marjatta: Metsän pieni kansa: puunhaltijoiden opintoretki. Kuv. Julia Vuori. Maahenki
 • Petänen, Jenni: Letille 2. Festareille ja estradeille. WSOY
 • Pirinen, Harri: Nuorten jääkiekon maailmanmestarit 2016. Minerva
 • Pääskysaari, Jenni: Poika sinä olet… Kuv. Nana Sjöblom. Otava
 • Reinikainen, Satu: Ihme elämä. Kuv. Marjo Nygård. Lasten keskus
 • Rikalainen, Saara: Ruun rukous: lasten hartauskirja. Kuv. Jenni Niemelä. Books on Demand.
 • Robin & Ruuhilahti, Susa: Yhdessä. Otava
 • Ropponen, Jukka: Jääkiekkomaalivahdin käsikirja: moderni maalivahtipeli ja harjoittelu. Fitra
 • Rossi, Nemo: Viimeinen etruski. Arkeomysteeri 4. Myllylahti
 • Rönkä, Helena: Lähiluonnon ihmeitä. Kuvat Helena Rönkä. Gummerus
 • Salmi, Ronja: Onks noloo? Kuv. Jami Nurminen. Lasten keskus
 • Sillanpää, Silja: Tenho ja Ryske: satuja soitosta. Kuv. Kati Vuorento. S&S
 • Soljander-Halme, Hannele (toim.): Lasten oma lauluvuosi. Kuv. Maija Hurme. Lasten Keskus
 • Sorsa, Jukka: Hood: seikkailuroolipeli. Kuv. Miisa Lopperi. Myrrysmiehet.
 • Tietokirjoja kouluun!: kirjakatalogi. Toim. Pirjo Hiidenmaa &. Suomen tietokirjailijat
 • Tuormaa, Milla: Takapihalta alkaa seikkailu: tarinoita ja toimintaideoita. Kuv. Milja Laine PS
 • Vallinkoski, Anu & Hurskainen Wilma (valokuvat): Lasten eka keittokirja. Otava
 • Varpu, Maarit: Eläimet puuhissaan. Kuv. Jonna Markkula. Aurinko kustannus
 • Varpu, Maarit: Kaverikirja. Kuv. Jonna Markkula. Aurinko
 • Varpu, Maarit: Lapsen oma eläinkirja. Aurinko
 • Viitanen, Jessika: Leopardigekko. Books on Demand.
 • Vikström-Jokela, Monica: Sankaritarinoita. Kuv. Lena Frölander-Ulf. Lasten keskus
 • Vuorinen, Katri & Eskola Tiina: Meidän perhe. Valokuvat Martti Lintunen. Pieni Karhu
 • Väre, Henry & Laine, Jukka: Metsäkasvio. Metsäkustannus
 • Väyrynen, Elina: Suuri kissatemppukirja:opeta kisallesi hyödyllisiä taitoja, temppuja, tapoja. Art hou

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.