”Tuulisena kesäpäivänä ilmassa lentelee vauvansiemeniä”

Kaisa Torkki

Kuinka kuvakirja Itä-Borneo (S&S 2016) syntyi kuvittajan ja kirjailijan yhteistyönä? Millaisiin kuvitusratkaisuihin Anna Sofia Vuorinen päätyi ja miksi? Tekstin on koonnut Kaisa Torkki Anna Sofia Vuorisen haastattelun pohjalta. 

Itä-Borneon kuvitus ja tarina työstettiin rinnakkain kirjailijan ja kuvittajan tiiviissä yhteistyössä. Kirjailija Lauri Ahtisella oli tekstistä aluksi hahmotelma, tarinan runko luonnosteltuna ilman loppua. Kuvittaja Anna Sofia Vuorinen teki ensimmäisiä kuvituksia sen pohjalta. Lauri piti kuvista ja Annalle tuli olo, että on hän on tyylillisesti oikeilla jäljillä. Tekijät esittelivät toisilleen uusia kuvia ja uutta tekstimateriaalia ainatietyin väliajoin. He ideoivat myös yhdessä kuvien sisältöä ja tarinan yksityiskohtia.

Lauri on myös kuvataiteilija ja kuvittaja, joten hänelläkin on visuaalista silmää. Lauri antoi hyviä ehdotuksia ja ideoita kuvien suhteen, ja Annan mielestä ne kehittyivät paremmiksi sen ansiosta. Kuvat vaikuttivat myös tekstiin ja yhteistyö ruokki molempien työskentelyä kirjan parissa.

Kuvituksen suunnittelu alkoi hahmojen ideoimisesta. Anna ja Lauri miettivät  yhdessä, mitä eläimiä hahmot olisivat ja syntyi vähän luonnoksia eri eläimistä. Molemmat pitivät ajatuksesta, että hahmot eivät olisi ihmisiä. ”Tykkään eläinten kuvittamisesta ja eläinsatujen perinne kiinnostaa minua”, kertoo Anna.

Karhut valikoituivat hahmoiksi melko nopeasti. Niiden ulkomuodon hahmottuminen vei kuitenkin jonkin verran aikaa. Ajattelin, että äiti- ja isäkarhu voisivat olla eri lajia, joten äidistä tuli panda ja isästä jääkarhu. Karhulapset olivat aluksi kaikki vaaleita, pandojen ja jääkarhujen välimuotoa. Aloin kuitenkin kaivata enemmän monimuotoisuutta perheeseen, ja muutin Puron hahmon mustakarhuksi. Karhut ovat muodoiltaan melko pyöreitä, ja pyöreät muodot ovat ominaisia kuvitustyylilleni. Tarinaan, jossa käsitellään vauvoja ja raskaana olemista, pyöreät muodot sopivat hauskasti.

ita-borneo_08

Anna kertoo työprosessistaan:

Aloitin ensimmäisten kuvitusten tekemisen tekstiluonnoksen niistä kohdista, joista sain vahvimmat visuaaliset ideat. Poimin ikään kuin rusinoita pullasta aluksi. Ensimmäinen kuva taisi olla äitikarhusta, joka nielee vahingossa vauvansiemeniä. Näin heti mielessäni vauvansiemenet lentelemässä voikukan hahtuvien tavoin. Varhaisimpien kuvien joukossa oli myös kuva isästä, joka löytää Itä-Borneo-nimisen puun täynnä syntymättömiä vauvoja, sekä kirjan ensimmäinen kuva, jossa isä tulee hakemaan lapsiaan päiväkodista.


Anna on toteuttanut kaikki kirjan kuvat digitaalisesti. Hän on tottunut tekemään kuvituksensa suoraan digitaaliseen muotoon, joten mikään muu tekniikka ei ollut oikeastaan edes harkinnassa. Piirtopöytä on korvaamaton työkalu digitaalisessa kuvittamisessa. Anna toteaa, että digitaalisella tekniikalla voin työstää kuvia paljon enemmän kuin perinteisillä menetelmillä, esimerkiksi kokeilla erilaisia värejä ja muokata sommittelua mielin määrin. Hänelle on kuitenkin tärkeää, että jäljessä on käsinpiirretyn kuvan rosoisuutta ja epäsäännöllisyyttä, kuvat eivät saa olla liian siloiteltuja.

Värit ovat Annalle tärkeä kuvallisen kerronnan elementti, koska ne luovat vahvasti tunnelmaa. Aukeamasta, jossa isäkarhu löytää Itä-Borneoon, tuli tosi tumma, koska Anna halusi värillä korostaa kohtauksen jännittävyyttä ja paikan salaperäisyyttä. Itä-Borneoon piti saada mystiikan ja salaisen tuntua.

ita-borneo_01

Sairaalakuvien värit taas valikoituivat sillä perusteella, mitä Lauri ajatteli synnytyssairaaloiden värimaailmasta, koska hänellä oli niistä kokemusta. Anna katsoi netistä synnytyskuvia tutkiakseen, miltä sairaalassa näyttää ja minkä väristä siellä on. Toinen synnytyssairaalakuva oli aluksi rumemman värinen, likaisen beigenruskea, mutta kuvan tunnelma tuntui liian karulta, joten hän vaihtoi värin hempeämpään vaaleanvihreään. Kukat pöydällä pehmensivät tunnelmaa. Anna mietti aukeamien väriä jatkumona ja suhteessa toisiinsa. Haaparanta, joka toimii kirjassa Itä-Borneon vastinparina, on väritykseltään vastakkainen Itä-Borneon viidakkotunnelmalle: vaalean väritön ja harmaa.

Kuvituksessa on hauskoja rajauksia, jotka tuovat lapsen näkökulman kirjaan.

ita-borneo_03

Anna kertoo päiväkodin eteiseen sijoittuvan kuvan sommittelusta:

Halusin kuvata tilaa mahdollisimman pelkistetysti ja vähillä elementeillä, ilman selkeää perspektiiviä. Tällainen tilalla leikittely tuntuu omalle kuvitustyylilleni luontevalta ja lastenkirjaan sopivalta. Lisäksi mietin, voisiko vaatteiden pukemista kuvata näyttämällä hahmoja vain osittain.

ita-borneo_05

Kertomukseen liittyvä viimeinen kuva sisältä ulos on hauska. Kuten muutkin kirjan kuvat, se on samaan aikaan hyvin pelkistetty että koristeellinen. Anna kertoo siitä:

Tämän kuvan yksityiskohtia mietittiin aika tarkkaan yhdessä Laurin kanssa. Kuvan ideana oli, että siinä on viittauksia kirjassa aiemmin tapahtuneeseen – näkymä ulos, viidakkomaiset kasvit, norsulelu ja Haaparanta-viiri. En halunnut kodista kuitenkaan liian runsasta tai täyttä, joten tavoitteena oli pitää kuva jossain määrin pelkistettynä.

ita-borneo_kansi

Monien kirjan kuvien työversiot olivat aluksi pelkistetympiä kuin lopulliset versiot, mutta jossain vaiheessa aloin ajattella, että lastenkirjassa pitää kuitenkin olla tarpeeksi katsottavaa. Sen vuoksi lisäsin useaan kuvaan enemmän yksityiskohtia, jolloin niistä tuli samalla koristeellisempia. Pelkistetty esitystapa miellyttää omaa silmääni, mutta yritin ajatella myös lapsilukijoita, jotta he jaksaisivat katsoa ja tutkia kuvia. Toisaalta uskoisin, että yksinkertaisuus miellyttää myös lapsia. Pienenkin lapsen on helppo tunnistaa selkeät karhuhahmot, jotka toistuvat aukeamalta toiselle.

Anna on kuvitukseen kokonaisuutena tyytyväinen, ja kirjasta tuli ihan tarinan näköinen. Perfektionismiin taipuvaisena hän keksii vieläkin jotain, mitä yksittäisissä kuvissa olisi voinut vielä työstää. Mutta jossain vaiheessa täytyy vain päättää, että kuvat ovat valmiita.

6/2017

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.