Valokeilassa Ellen!

Teresia Volotinen

IMG_1222Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin Ellen! Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit -kuvakirjan julkistusjuhla järjestettiin syyskuussa 2019 kustannusosakeyhtiö Teoksen punaisessa huoneessa. Tarjolla oli ilonpitoa, juomia ja pikkupurtavaa Ellenin tyyliin.

Kirjan kirjoittaja ja kuvittaja kertoivat hauskasti, miten itse olivat leiponeet tarjolla olevia herkullisia leivonnaisia, mutta olivat sitä mieltä, että Ellen Thesleffin käsi oli vaikuttanut siihen, että niistä ei ollut tullut niin hyviä kuin yleensä. Ellen kun ei välittänyt muusta kuin maalaamisesta. Ideaa ja inspiraatiota herkulliseen ja värikkääseen italialaisvaikutteiseen piatti poveri -tyyppiseen tarjoiluun oli otettu Ellenin sisarelleen kirjoittamasta kirjeestä, jossa hän kertoi olevansa Firenzen lähistöllä suuren oliivipuun alla maalaamassa ja nauttimassa leipiä, taateleita ja appelsiineja.

Tekijäkaksikko muisteli Suomen supernaisia -sarjan syntyvaiheita. Sarjan ensimmäinen osa kertoo kirjailija Minna Canthista, ja nyt saamme tämän erinomaisen kuvakirjan avulla lukea taidemaalari Ellen Thesleffin elämästä. Ellenin intohimo maalaamiseen välittyy Leena Virtasen taidokkaasti tiivistetyssä tekstissä, mutta ennen kaikkea Sanna Pelliccionin moniulotteisessa kuvakielessä, joka tarjoaa visuaalisen tulkinnan taidemaalarin tuotannosta. Samalla se tutustuttaa katsojan Ellenin värikkääseen maisemaan etenkin Italiassa, mutta myös Suomessa, jossa Thesleff työskenteli Ruoveden Murolessa.

EllenJuhlassa saimme myös kuulla Ellenin sukulaisen Nina Sarvana-Salmelan kertovan Murolessa sijaitsevien Thesleffien talojen Villa Italian ja Casa Biancan vaiheista. Hän mainitsi myös Ellenistä kertovasta musiikkinäytelmästä, jonka musiikin sävelsi Petri Juutilainen ja tekstin laati Pirkko Soininen, joka on kirjoittanut fiktiivisen päiväkirjaromaanin Ellen (WSOY 2018) Ellenin Firenzen-vuosista. Tässä yhteydessä mainittakoon myös Kati Tervon romaani Iltalaulaja (Otava 2018), jossa kerrotaan Ellenin viimeisestä kesästä Murolessa sekä Hanna-Reetta Schreckin tietokirja Minä maalaan kuin jumala (Teos 2017), joka mainitaan myös lähdeluettelossa.

Juhlassa oli myös toinen Ellenin sukulainen, kuvittaja Antonia Ringbom, jonka dokumenttielokuva Jag söker solen (1991) kertoi Ellenin elämästä ja taiteesta, jossa hän toteutti ikarosmaisesti kaipuutaan valoa ja aurinkoa kohti.

Kirjan iloista julkistamistunnelmaa oli upealla tulkinnallaan siivittämässä myös tamperelaislaulaja Kielo Kärkkäinen, joka esitystensä lomassa kertoi, että myös hänellä oli kokemus Ellenin käden vaikutuksesta. Hän oli näet kampaajalla istuessaan huomannut, miten villisti kampaajan kädet työskentelivät. Sen seurauksena Kielon kampaus alkoi muistuttaa Ellenin lyhyeksi leikattuja hiuksia.

On hienoa, että Leena Virtanen ja Sanna Pelliccioni nostavat kirjasarjassaan esiin naisvaikuttajia. Erityisen ansiokasta on myös rohkeus rikkoa kuvakirjan rajoja. Sarjan kirjat on näet tehty laajemmalle joukolle kuin vain pikkulapsille, joille kuvakirjoja perinteisesti tarjotaan. Teoksen takakannestakin voi lukea, että kirjasarja on suunnattu lapsille, nuorille, kouluille ja kaikille, jotka haluavat tietää enemmän merkittäväistä suomalaisista naisista. Kuulin vierustoveriltani avajaisissa, että kirjastoissa vinkataan jo Suomen supernaisia -sarjan ensimmäistä osaa etenkin yläasteen oppilaille. Tällä tavoin tuodaan hienolla tavalla lukuiloa myös niiden keskuuteen, joille lukeminen syystä tai toisesta on vaikeaa.

Suomen supernaisia -sarjan kirjat tarjoavat tekstillään ja kuvillaan esteettisiä elämyksiä sekä edistävät samalla tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.