[arvio] Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin

9789511290957

Salmi, Veera
Mauri ja vähä-älypuhelin
Kuvittanut Veera Salmi
Otava 2015
ISBN 978-951-1-29095-7

Puluboi ja Poni -kirjoistaan tunnettu Veera Salmi aloittaa Mauri ja vähä-älypuhelin -teoksella uuden kirjasarjan. Pääosassa ovat alakoululainen Mauri ja hänen pasilalaiset ystävänsä. Kirjassa on mukana monen nykylapsen arkea koskettavia asioita, kuten eronneet vanhemmat, älypuhelimet, Whatsapp-viestit, laulaja Robinin fanitus ja mutkaton suhde monikulttuurisuuteen. Kirja on ajan hermolla myös siinä mielessä, että se lähentelee muodoltaan sarjakuvaromaania, jossa visuaalisuus sekä erilaiset viestit ja kommentit ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Salmen Mauri-kirjan voi nähdä eräänlaisena vastineena Jeff Kinneyn suosituille Neropatin päiväkirjoille (Diary of a Wimpy Kid). Kotimaisena vertailukohtana toimii Timo Parvelan Pate-sarja.

Mauri ja vähä-älypuhelin -kirjan alkulehti muistuttaa täytettävän ystäväkirjan sivua ja se toimii tiiviinä päähenkilön esittelynä. Sivun yläreunassa komeilee Maurin piirretty kuva. Kirja imitoi fyysiseltä ulkoasultaan ruutuvihkoa ja se on ikään kuin päiväkirja, jonka sivuilla Mauri muistelee, suunnittelee ja kuvaa hetkittäin myös reaaliaikaisia tapahtumia. Mauri-minäkertoja ei aloita tekstikatkelmiaan perinteisellä Rakas päiväkirja -tervehdyksellä vaan otsikoi ytimekkäästi: ”Me”, ”Suunnitelma” tai ”Kännykkä”. Tekstin lomassa on humoristisia, tarkoituksellisen kömpelöitä tussipiirroksia. Ne ovat kuvittajana debytoivan Salmen käsialaa ja voisivat hyvin olla peräisin alakoululaisen pojan kynästä.

Teoksen ytimenä on Maurin ja tämän entisen luokkakaverin, Bashirin, ystävyyden kuvaus sekä salainen tunnelinkaivamisprojekti. Sen tarkoituksena on saattaa pojat yhteen, sillä Bashir on muuttanut Egyptiin ja Maurin äiti havainnollistaa pojalleen, että rahaa matkustamiseen ei ole. Tunnelin kaivaminen jatkuu läpi teoksen ja näin siitä muodostuu tapahtumia toisiinsa sitova kaari. Kaivaminen saa paikoitellen myös vertauskuvallisia ulottuvuuksia: ”Yhtäkkiä lapioni kolahtaa kiveen. Tähänkö päättyi minun tunnelini, jonka piti viedä minut Egyptiin? Tähän pasilalaiseen kivenlohkareeseen? Muutan suunnitelmaani vähän ja teen tunneliini kiemuran. Kivenlohkareita tulee luultavasti vielä paljon lisää. Suuria ja pieniä kiviä.” Tunnelin kaivaminen maapallon läpi on lapselle tyypillinen fantasia. Maurille se on myös tapa käsitellä Bashirin lähtöä ja heränneitä ikäväntunteita.

Mauri ja vähä-älypuhelin on helppolukuinen ja hyväntuulinen kirja, mutta siinä käsitellään lapsentajuisesti myös vaikeita asioita, esimerkiksi rahahuolia, sotia ja luonnon tuhoutumista. Kaikilla vanhemmilla ei ole varaa älypuhelimiin tai lentolippuihin. Ja joskus rahahuolet voivat johtaa riitoihin ja eroon, niin kuin Maurin vanhempien kohdalla. Bashirin muutto Egyptiin saa Maurin pohtimaan sotia ja levottomuuksia. On vaikeaa ymmärtää, mikseivät aikuiset pysty lopettamaan sotia, vaikka he voivat määrätä lapsia, istuttaa puita, rakentaa Alepan ja alkaa presidenteiksi. Mitä jos lähettäisi Egyptin presidentille sähköpostia ja kertoisi, että tasapeli on ”ihan ookoo”?

Maailman vääryydet raksuttavat Maurin mielessä niin aktiivisesti, ettei hän saa niiltä rauhaa yölläkään. Silloin Maurin vanha rämä kännykkä muuttuu hienoksi älypuhelimeksi ja siihen alkaa sataa tarinatunnilla keksityn halihali-heimon Whatsapp-viestejä. Viesteissä pelleillään ja narrataan, mutta pyydetään myös apua sademetsärannan kilpikonnavauvoille. Mielikuvituksellinen juonenkäänne tuo tarinaan herkullista absurdiutta ja tunnelma pysyy painavista aiheista huolimatta kepeänä.

Salmi haastaa lukijan pohtimaan, millaisia epäkohtia maailmassa on, ja miten asioihin voi itse vaikuttaa. Rivien välistä on mahdollista poimia myös muutama maailmanparannusidea: Jos vastaan tulee feissari, rahansa voi lahjoittaa hyvään asiaan, esimerkiksi sademetsien pelastamiseen. Tai sitten voi kirjoittaa oman luonnonsuojelulupauksen, kuten Mauri ja hänen luokkakaverinsa. Mauri lupaa, ettei astu muurahaisen päälle.

Emilia Kämäräinen

Yksi kommentti artikkeliin ”[arvio] Veera Salmi: Mauri ja vähä-älypuhelin

  1. Vinkkasin tätä yksi päivä ja kaikki pojat rynnivät tappelemaan ainosta kappaleesta viimeistään siinä vaiheessa kun tuli puhe halihaleista, jotka ovat kotoisin Nakuna-Uusi-Bebasta. Kirja upposi paremmin kuin kapteeni kalsarit myös Bashirin takia, moni tunnisti tunnelinkaivuun tarpeen omassa 9-vuotiaassa elämässään.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.