Tapahtumat

Lastenkirjan monet kielet– Monikielisyys ja lastenkirjallisuus Suomessa -verkkoseminaari

Seminaari järjestettiin Pasilan kirjastossa ja Kirjastokaistalla syksyllä 2021. Samassa yhteydessä jaettiin Anni Swan -mitali. Mitalin myönnettiin kirjailija Annika Sandelinille.

Kaikki esitykset löydät videoina Kirjastokaistalta.

Seminaarin avaus, kääntäjä Anna Sidorova

Kirjailija Anna Anisimova: Näkymätön norsu (venäjäksi, tekstitys suomeksi)

Kirjailija Ivonne Carlos: Kaikki kirjaimet … kaikki (espanjaksi, tekstitys suomeksi)

Kirjailija Tanya Tyjälä: Unelmiamme kirjoittamassa (espanjaksi, tekstitys suomeksi)

Kääntäjä Maria Pakkala: Kirjoitan, koska kukaan muu ei! (arabiaksi, tekstitys suomeksi)

Tutkija Jaana Pesonen: Kielet kirjoissa – Lastenkirjallisuus ja moninaiset lukijat

Kustantaja Tuula Pere: Kirjoja maailman lapsille – Yhteisiä ja erilaisia kokemuksia jakamassa 

IBBY Finland ry.: Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto Anni Swan. Voittajan julkistaminen ja mitalin jako.

Suomalaiset päiväkodit ja koulut ovat jo pitkään olleet monikielisiä. Koulun aloituspäivänä opettajat ja rehtorit lausuvat melko sujuvasti kaikkien oppilaiden erilaiset nimet, pihalla puhutaan monia kieliä. Suomen lasten- ja nuortenkirjallisuuden nykylukijat ovat moninaisia ja monikielisiä. Kuinka hyvin tämä ilmiö on läsnä Suomen nykykirjallisuudessa? Tunnemmeko me Suomessa asuvia lasten- ja nuortenkirjailijoita, jotka kirjoittavat muilla kielillä? Löytävätkö monikieliset lukijat itselleen sopivia lasten- ja nuortenkirjoja suomalaisista kirjastoista? Mistä maailmoista nämä kirjat kertovat? 

Seminaarissa aihetta pohtivat Suomessa asuvat lasten- ja nuortenkirjailijat ja kääntäjät, joiden äidinkieli on muu, kuin suomi tai ruotsi: venäjänkielinen Anna Anisimova, espanjankieliset Ivonne Carlos ja Tanya Tyjälä, arabiankielinen Maria Pakkala. Keskusteluun osallistuvat myös Helsingin yliopiston lastenkirjallisuuden tutkija Jaana Pesonen ja WickWick-kustantamon perustaja, kirjailija Tuula Pere.

Seminaari päättyy Anni Swan -mitalin jakotilaisuuteen. IBBY Finland jakaa joka kolmas vuosi Anni Swan -mitalin kotimaiselle lasten- tai nuortenkirjalle. Mitali annetaan teokselle, joka on taiteellisesti korkeatasoinen ja aiheenkäsittelyltään sekä ilmaisultaan omintakeinen. Mitalin on suunnitellut akateemikko Wäinö Aaltonen ja se jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961. Vuoden 2021 Anni Swan mitalin saaja julkaistaan seminaaripäivänä 2.9.2021.

Tilaisuuden järjestäjät:
IBBY Finland ry, Cultura-säätiö, Pasilan kirjasto ja Kirjastokaista

Rauha S. Virtanen Werstaalla
– Rakastetun nuortenkirjailijan näyttely ESILLÄ Tampereella

Seljalta maailman ääriin -näyttely sukeltaa kotimaisen tyttökirjallisuuden klassikoiden maailmaan. Rauha S. Virtanen (1931-2019) on nuortenkirjallisuutemme luetuimpia kirjailijoita. Ensimmäinen Seljan tytöt ilmestyi jo 1955, mutta Virtanen jatkoi kirjoittamistaan läpi elämänsä. Virtasen älykkäät ja vahvat hahmot, lempeän romanttiset tunnelmat ja yhteiskuntaa kriittisestikin pohdiskelevat tekstit ovat hurmanneet lukijoita sukupolvesta toiseen. Teoksista voi löytää niin nuoruuden levottomuuden, tuskaisuuden että rakkauden kaipuun.

Tampereen Työväenmuseo Werstaalle maaliskuussa 2021 avautuva näyttely avaa Virtasen ajatusmaailmaa ja poliittista heräämistä haastattelujen ja arkistojen kautta. Esillä on lisäksi kokoelma kirjailijan paperinukkeja. Samalla selviää myös, mikä innoitti kirjailija Rauha S. Virtasen jatkamaan rakastettua Selja-sarjaansa kahdella osalla vuosikymmenien tauon jälkeen.

Näyttely on pieni nostalgiamatka 50-, 60- ja 70-lukujen nuorille. Näyttely sopii yhtä lailla teiniliittolaisille, kirjallisuusfaneille, maailmanparantajille että jokaiselle kerran barrikaadeille kiivenneelle.

Katso video Rauha S. Virtasesta Youtubesta.

Seljalta maailman ääriin -näyttely
Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
3.3.–2.5.2021
Vapaa pääsy

Järjestäjä: Ibby Finland ry.


Lasten ja nuorten tietokirjat lukuilon edistäjänä -verkkoseminaari

Ibby Finlandin lasten ja nuorten tietokirjallisuuden seminaari järjestettiin lokakuussa verkkoseminaarina.

Esitykset ovat nähtävissä Kirjastokaistalta.

Seminaari pidettiin 6.10.2020 etäesityksinä Entressen kirjastossa.

Tilaisuuden järjestäjät:
IBBY Finland ry, Suomen tietokirjailijat ry, Cultura-säätiö, Entressen kirjasto ja Kirjastokaista